Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » 4.8.2016 Myntverket i Finland präglar jubileumsmynt för finländskt arbete

Suomen Rahapaja Oy

4.8.2016 Myntverket i Finland präglar jubileumsmynt för finländskt arbete

Tiedote.
Julkaistu: 04.08.2016 klo 12:10
Julkaisija: Suomen Rahapaja Oy

Den 1 september publicerar Myntverket i Finland ett jubileumsmynt för att hedra det finländska arbetet. Jubileumsmyntet för Finländskt arbete har designats av formgivaren Sauli Suomela och det präglas, enligt finansministeriets beslut, i silver med nominella värdet 10 och 20 euro.

Formgivaren Sauli Suomela, som är designchef för Pentagon Design, har designat jubileumsmyntet och är glad över att få se det färdiga jubileumsmyntet. ”I mitt designarbete utgick jag från funderingar kring finländskhet samt vad arbete är och hurdant avtryck det lämnar. Båda är ytterst abstrakta begrepp, även om arbetet till sin karaktär ofta är konkret. Min tanke var att låta de här sakerna möta varandra på ett intressant och förståeligt sätt”, säger Suomela och tillägger att designarbetet gav ett jubileumsmynt där valörsidans fingeravtryck symboliserar hantverk och individualitet. Det samma fingeravtrycket finns på teckensidan och bildar där ett växtunderlag för ett spirande träd. ”Min tanke var här att människohandens avtryck utgör en bas och grogrund för allt som växer”, säger Suomela.

Finansministeriets förordning om jubileumsmyntet för Finländskt arbete finns i den elektroniska författningssamlingen.

Myntverket i Finlands jubileumsmynt tillverkas i Vanda

Myntverket i Finlands kommunikationsdirektör Henna Karjalainen konstaterar att det är fråga om ett av årets mest efterlängtade jubileumsmynt. ”Det verkar som om det finländska arbetet fortsättningsvis uppskattas i allt högre grad, därför känns det bra att kunna fira detta med ett jubileumsmynt. Jubileumsmynten tillverkas i vår fabrik i Vanda, och för oss här på Myntverket är således finländsk design av hög kvalitet och specialkompetens inom myntprägling en hjärtesak”, säger Karjalainen. Enligt henne värderas det finländska arbetet högt även internationellt, eftersom en betydande del av jubileumsmynten idag går på expert. Förbundet för finländskt arbete har även beviljat Nyckelflaggan till jubileumsmyntet.

Jubileumsmynten präglas i silver med nominella värdet 10 euro och 20 euro. Totalt 100 exemplar av jubileumsmynten på 10 euro har numrerats. De numrerade silvermynten har blandats slumpmässigt i präglingssatsen på 10 000. Jubileumsmyntet har en silverhalt på Ag500/1000, en diameter på 28,5 millimeter och de väger 10 gram.

Även 100 exemplar av jubileumsmynten med nominella värdet 20 euro har numrerats och de säljs enskilt förpackade i en glasvitrin. Jubileumsmynten i valören 20 euro präglas i högst 5 000 exemplar. Jubileumsmyntet har en silverhalt på Ag925/1000, en diameter på 38,6 millimeter och väger 25,5 gram.

Förhandsförsäljningen av jubileumsmynten inleds i Myntverket i Finlands webbutik 18.8.2015. Publiceringsdagen är den 1 september, och därefter finns de även att få hos återförsäljare. Jubileumsmyntet i silver med nominella värdet 10 euro säljs för 38 euro och myntet med nominella värdet 20 euro för 61 euro. Ett numrerat jubileumsmynt med nominella värdet 20 euro har ett försäljningspris på 100 euro.

Närmare upplysningar:

Auli Mikkonen 
Sakkunnig inom digital marknadsföring och företagsansvar 
Myntverket i Finland 
+358 40 660 5900 

Liitetiedostot

Suomen Rahapaja -konserni suunnittelee, markkinoi ja valmistaa metallirahoja, kolikkoaihioita, keräily- ja lahjarahoja sekä rahasarjoja. Suomen Rahapaja -konserni on euroalueen vahvin rahapaja ja yksi maailman suurimmista kolikkoviejistä. Yhtiön omistaa Suomen valtio. Suomalaisilla on mahdollisuus tutustua kolikoiden valmistamiseen tiedekeskus Heurekassa Kolikon tie -näyttelyssä. Lisää tietoa vuoden 2016 tapahtumista www.suomenrahapaja.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs