Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » 250 musikanttia barokkispektaakkelissa Musiikkitalossa –mestarit ja kisällit vauhdissa

Suomalainen barokkiorkesteri

250 musikanttia barokkispektaakkelissa Musiikkitalossa –mestarit ja kisällit vauhdissa

Tiedote.
Julkaistu: 02.10.2012 klo 13:23
Julkaisija: Suomalainen barokkiorkesteri

250 MUSIKANTTIA MUSIIKKITALOSSA 25.11.2012

Barokkimusiikki levittäytyy Musiikkitaloon monin tavoin 25.11.2012! Suomalainen barokkiorkesteri, Sibelius-Akatemia, Metropolia AMK sekä Itä- ja Länsi-Helsingin Musiikkiopistot yhdistävät voimansa tapahtumassa, jossa isot ja pienet, mestarit ja kisällit musisoivat yhdessä ja erikseen kuin Corellin jättiorkesterissa Roomassa. Säveltäjänimistä mainittakoon Vivaldi, Muffat, Purcell, Lully ja tietenkin Corelli, joilla kaikilla oli merkittävä rooli orkesterisoiton kehityksessä. Iltakonsertin ohjelma on täyttä musiikkia vaihtelevissa kokoonpanoissa. Lastenkonsertissa seikkailee prinsessa, joka ei aivan mahdu hänelle asetettuihin rooliodotuksiin. Hulina käy myös aulatapahtuman eri pisteissä: Torilla voi kokeilla vaikkapa miekkailua, tanssiaskelia ja cembalonsoittoa. Hovissa kuullaan kamariyhtyeiden renessanssi- ja barokkiesityksiä samalla kun toisaalla ihmetellään, mitä näkökulmia barokkisoittimiin saadaan live-elektroniikalla.

HISTORIALLISTA TAUSTAA

Muffat kertoo Corellin innoittamista concerto grossoistaan ja siitä, miten kuuli Roomassa Corellin orkesteria: ”…beautifully performed with the utmost accuracy by a great number of instrumental players". Kardinaali Ottobonin palkkalistoilta on selvinnyt, että Corellin orkesterissa oli 1600-luvun lopussa normaalitilanteessa 23 viulua, 7 alttoa, 8 selloa, 5 bassoa, 2 arkkiluuttua ja 2 cembaloa. Urkuri kuului vakiopalkallisiin. Erityistilanteissa muusikoita oli ollut 70–80, tarinan mukaan jopa 150!

Musiikkitalon spektaakkelissa lavalla soittaa välillä jopa 250 muusikkoa. Aulatapahtuman esiintyjät tuovat omat lisänsä runsaaseen esiintyjäjoukkoon.

FIBO COLLEGIUM ja Concerto Grosso –projektin taustoja

Suomalaisen barokkiorkesterin koulutustyöryhmän perustamiskokous pidettiin vuoden 2008 lopussa. Tavoitteet ja visio olivat selviä alusta alkaen. Pääteemoiksi nousivat elävät musiikkioppilaitosprojektit sekä valtakunnallinen lastenkonserttitoiminta orkesterikonsertteihin liitettynä. Barokkimusiikin esittämiseen liittyvää, ammattimuusikoille suunnattua täydennyskoulutusta pidettiin myös tärkeänä ja orkesterin nettisivustoa tiedonjakelukanavana haluttiin kehittää.

Musiikkioppilaitoksissa soitetaan paljon barokin ajan sävellyksiä. Yli 20 vuotta sitten Suomeen rantautuneen barokkiliikkeen ansiosta tiedot, taidot ja kokemus barokin ajan esityskäytännöistä ovat lisääntyneet ja tarve alan asiantuntemukseen on kasvanut jatkuvasti. Oman barokkimusiikkiopiston sijaan Fibo Collegium suunnitteli pienessä ja isossa mittakaavassa toimivan joustavan konseptin,  jossa  Suomalaisen barokkiorkesterin muusikot kouluttavat projektimuotoisesti niin opettajia kuin oppilaitakin eri puolilla Suomea. Usean kouluttajan samanaikainen läsnäolo mahdollistaa yhteissoittokokemukset ja vaikutteita saadaan vieressä soittavaa ammattilaista seuraamalla, svengiin yhtymällä. Yhteissoitto on virkistävää myös pitkään ammatissa olleille musiikkiopiston opettajille.

Lastenkonsertit ovat toinen olennainen osa Fibo Collegiumin toimintaa. Musisointi on iloista ja menevää, juonnot vetäviä ja oppilaat osallistuvat konsertteihin vaikkapa laulamalla orkesterin säestyksellä tai kokeilemalla orkesterin johtamista. Syvälliset ja svengaavat konserttiosuudet on suunniteltu kestoiltaan ja sisällöiltään eri ikäisille kuulijoille sopiviksi. Ohjelmistossa on sekä näytelmä- että opetuspainotteisia konserttikokonaisuuksia.

Suomalaisen barokkiorkesterin nettisivut tarjoavat ilmaisia barokkimusiikin historiaan ja esittämiseen liittyviä opetusmateriaaleja. Materiaalit tukevat niin koulujen kuin musiikkiopistojen opettajien opetusta. Sivustoa täydennetään ja kehitetään jatkuvasti. Syksyllä 2012 avataan myös lasten oma pelisivusto-osio. Pelisivuilla on hauskoja pelejä sekä tietoa säveltäjistä, soittimista ja ajan ilmiöistä sekä lasten että aikuisten tarpeisiin.

Suomalaisen barokkiorkesterin toimintaa leimaa tällä hetkellä rento kategorioiden yli hyppiminen. Koulutustoiminnassa merkittävää on herkkyys pedagogian muutosten tarpeisiin. Niinpä lastenkonserttiin voi yhdistyä musiikkioppilaitosprojektien elementtejä, orkesterikonsertissa voi olla koulutusprojektin tuotoksia tai orkesterilaiset ja kurssilaiset yhdistävät taitonsa yhteisnumeroihin. Barokkispektaakkelissa Helsingin Musiikkitalossa on mukana tätä kaikkea ja paljon muuta. Muunnosmahdollisuudet ja joustavat toimintatavat jättävät jopa tekijät itsensä jännittyneen odottavaan tilaan… Mitä seuraavaksi keksitään?

www.fibo.fi/koulutus

 

CONCERO GROSSO

25.11.2012 MUSIIKKITALO
Konserttisali ja aulatilat

15.00 (>PLAY) SUURI LEIKKI -Lastenkonsertti
16-18 Aulatapahtuma
18.00 CONCERTO GROSSO - Suuri soitto

Suunnittelu: Fibo Collegium, Suomalaisen barokkiorkesterin koulutustyöryhmä
Pääkumppanit: Sibelius-Akatemia, Metropolia AMK, Itä- ja Länsi-Helsingin Musiikkiopistot
Taiteellinen johto:
Minna Kangas ja Annamari Pölhö
Lastenkonsertin suunnittelu ja juonto: Anni Elonen ja Hanna Haapamäki
Tanssit: La Porte du Temps 
Aulamusiikki: Osallistujien omia ohjelmanumeroita, live-elektroniikkaa,  kokeile itse (cembaloa, tanssiaskelia, historiallista miekkailua...)jne. Suunnittelu Pekka Silén.
Mukana myös: Oulunsalo Ensemble/Oulunsalon Kulttuuri-instituutti sekä Vivante-orkesteri sekä Tanto-orkesterin soittajia Keravan Musiikkiopistolta, Sibelius-lukion laulajia, Kipinä Productions, Lahden musiikkiopiston oppilaita....

Kaikki mukaan! Muidenkin musiikkioppilaitosten oppilaat ovat tervetulleita mukaan esiintymään suureen yhteisnumeroon. Osallistumismaksu 30 e sisältää kenraaliharjoituksen, konserttiesiintymiset Musiikkitalon suuressa salissa ja yhden vapaalipun. Tiedustelut ja valmistautumisohjeet: 040-8210651 Laura Kajander

Liput ovat myynnissä Lippupisteessä. Lisätietoja: www.fibo.fi/suuri-soitto

Liitetiedostot

SUOMALAINEN BAROKKIORKESTERI

Elävä, raikas, ennakkoluuloton…
Suomalainen barokkiorkesteri on periodisoittimien soittamiseen erikoistunut orkesteri.  Periodisoitinten soittaminen tarkoittaa kunkin ajan esityskäytäntöihin ja soittimistoon syvällistä perehtymistä. Tärkeimpänä piirteenä on kuitenkin elävä, raikas ja ennakkoluuloton tapa suhtautua uusin mielin vanhaan musiikkiin.

Musiikkia…
Orkesteri soittaa musiikkia 1600-luvulta varhaisromantiikkaan asti.  Ohjelmiston ytimessä on barokkimusiikki barokin ajan soittimilla esitettynä. Klassisen ja varhaisromanttisen ohjelmiston esittäminen puolestaan vaatii toisenlaista soittimistoa ja mahdollistaa jälleen uusia musikaalisia ilmaisutapoja. Uusia näkökulmia vanhoihin soittimiin saadaan myös esittämällä barokkisoittimille sävellettyä uutta musiikkia kuten tilausteoksia Suomalaiselle barokkiorkesterille.

Valtakunnallinen vaikuttaja...
Suomalainen barokkiorkesteri on esiintynyt Suomen tärkeimmillä musiikkijuhlilla. Nykyisin sen kannatusyhdistys hallinnoi myös omaa barokkifestivaalia, Vantaan musiikkijuhlia. Valtakunnallinen toiminta kattaa vuosittain kymmeniä paikkakuntia, joilla järjestetään niin konsertti- kuin koulutustoimintaa. Makoilukonsertit, kotikonsertit, laitoskonsertit ja erilaiset tempaukset täydentävät tarjontaa. Orkesterin nettisivut toimivat laajentuvana barokkimusiikin tietopankkina.

Kansainvälisiä ja kotimaisia taitureita...
Uusia vaikutteita orkesteri saa lukuisten taiteilijavieraiden kautta. Lähiaikojen vierailijoista mainittakoon Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch, Georg Kallweit, Topi Lehtipuu, Hannu Lintu, Sandrine Piau, Karina Gauvin, Juha Kangas, John Storgårds, Aleksei Lybimov, Piia Komsi, Wolfgang Gaisböck, Andres Mustonen, Björn Colell, Alfredo Bernardini, Marianne Beate Kielland, Arttu Kataja, Erich Hoeprich...

 

Ennätyksellinen vuosi 2011:
Suomalaisen barokkiorkesterin kannatusyhdistyksen kautta järjestetyssä toiminnassa oli yleisöä ennätykselliset 27.000 henkeä! Konsertti- ja projektimäärä oli 123 ja toimintaa järjestettiin yli 20 paikkakunnalla. Kiitämme antoisasta yhteistyöstä kumppaneitamme koko maassa!

     
     
     
     
     
     
     
     

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs