Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » 15 000 euron AVEK-palkinto Annette Arlanderille

AVEK

15 000 euron AVEK-palkinto Annette Arlanderille

Tiedote.
Julkaistu: 04.09.2014 klo 17:00
Julkaisija: AVEK

Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEKin myöntämän AVEK-palkinnon on saanut taiteilija Annette Arlander. Mediataiteelle kohdennettu 15 000 euron arvoinen palkinto jaettiin tänään AVEKin kauden avajaisissa Mediakeskus Lumeessa. Palkinto myönnettiin yhdennettätoista kertaa.

Annette Arlanderin (s. 1956) vaikutus taiteeseen on ollut pitkäaikaista ja moninaista. Arlanderin taiteellinen toiminta on ollut merkittävää taiteilijoille yli taiteen aluemääritysten. Palkintoraadin mukaan Annette Arlander on tekijä, jonka opetustehtävät ja tutkimuksellinen toiminta ovat olleet kaikille esittämisen ja taltioinnin kanssa työskenteleville silmiä avaavia ja hyvin antoisia.

Annette Arlanderin hienovaraiset videoteokset nostavat esiin suuria kysymyksiä havainnosta, ymmärtämisestä ja todellisuuden kuvasta. Teokset kuvaavat maisemaa ja sen osatekijöitä sekä ihmistä yhtenä niistä. Katsoja joutuu teosten äärellä kohtaamaan odotuksensa ja opitut liikkuvan kuvan esittämisen sekä katsomisen normit ja hitaasti luopumaan niistä ymmärtääkseen teoksia ja nähdäkseen sen, mitä teokset katsojalle havaittavaksi asettavat.

Annette Arlanderin teoksissa käsitys ajasta suhteutetaan ympäristöön, ja se laajenee yli normaalin havaitsemisen. Keskeistä teoksissa on ajatus esittämisestä. Arlander kyseenalaistaa esittämisen rajoittamisen vain ihmisiin. Katsojalle annetaan mahdollisuus nähdä kuvassa olevien erilaisten esittäjien moninaisuus.

Palkintoraadin mukaan Annette Arlanderin teokset muodostuvat ikäänkuin porteiksi nähdä ja ymmärtää kuva todellisuudestamme toisin. Teokset avaavat mahdollisuuden astua alueelle, joka on luonamme, mutta on ollut esittämisestä ulos rajattuna.

AVEK-palkintoraadin muodostivat puheenjohtajana taiteilijaEija-Liisa Ahtila, muusikko, säveltäjä Sanna Salmenkallio, Taidehallin johtaja Jan Förster sekä mediataiteilija ja AVEKin mediataiteen tuotantoneuvoja Elena Näsänen. Palkinnon saajasta päätti raadin lausunnon perusteella AVEKin johtokunta.

AVEK-PALKINNON SAANEET 2004–2013

mediataiteilija Heidi Tikka (8.9.2004)

mediataiteilija Hanna Haaslahti (6.9.2005)

mediataiteilija Pekka Sassi (7.9.2006)

taiteilija Adel Abidin (6.9.2007)

taiteilija Pia Lindman (11.9.2008)

taiteilija-kuraattori Juha Huuskonen (10.9.2009)

kuvataiteilija Jani Ruscica (9.9.2010)

kuvataiteilijat Lea ja Pekka Kantonen (8.9.2011)

taiteilijat Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen (6.9.2012)

mediataiteilija Erkka Nissinen (5.9.2013)

 

Lisätietoja:

AVEKin pääsihteeri Juha Samola, 09 4315 2351, juha.samola(a)avek.kopiosto.fi

Annette Arlander, p. 040 5320 676, annette.arlander(a)uniarts.fi, www.annettearlander.com

 

Pressikuvan käytön yhteydessä on ilmoitettava seuraavat tiedot:
Kuva: Kristina Oinonen.

Liitetiedostot

Tekijänoikeusjärjestö Kopioston yhteydessä toimiva Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK tukee tekijänoikeusvaroilla audiovisuaalista kulttuuria. Varat ovat pääasiassa peräisin hyvitysmaksusta, jota peritään muun muassa dvd-levyistä ja digitaalisista videotallentimista. AVEK myöntää tukea elokuvan eri lajityyppien kehittelyyn ja kulttuurivientiin, audiovisuaalisen alan tekijöiden jatko- ja täydennyskoulutukseen sekä festivaalien ja tapahtumien järjestämiseen. Lisäksi AVEK myöntää tukea lyhyt-, dokumentti- ja animaatioelokuvien sekä mediataideteosten tuotantoon.

Opetus- ja kulttuuriministeriön DigiDemo- ja CreaDemo-määrärahoista tukea myönnetään kulttuuristen sisältöjen ja kulttuuriyrittäjyyden kehittämiseen.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs