Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » 14.8.2015 Jubileumsmynt i silver präglas för att hylla en mästerlig formgivares 100 år. Tapio Wirkkalas jubileumsmynt hedrar konstnärens karriär och verk

Suomen Rahapaja Oy

14.8.2015 Jubileumsmynt i silver präglas för att hylla en mästerlig formgivares 100 år. Tapio Wirkkalas jubileumsmynt hedrar konstnärens karriär och verk

Pressmeddelande.
Publicerad: 14.08.2015 kl. 09:40
Utgivare: Suomen Rahapaja Oy

Myntverket i Finland ger ut den 1 september 2015 ett jubileumsmynt för att hedra att det har förflutit 100 år sedan den mästerliga formgivaren, akademikern Tapio Wirkkalas födelse. Tapio Wirkkalas jubileumsmynt präglas i silver och har nominella värdet 10 euro och 20 euro.

Tapio Wirkkala (1915–1985) var en ofattbart mångsidig konstnär. Han är välkänd som formgivare av både glas, trä, porslin, metall och plast, men även som utställningsarkitekt och grafisk designer.

Wirkkala arbetade på ett intuitivt sätt när han tecknade och formgav. Han var en väldigt produktiv formgivare och många av hans designföremål används fortfarande i många hem, såsom glasserien Ultima Thule och Kantarellvasen. Tapio Wirkkala hade även designat sedelserien som var i bruk mellan åren 1955 och 1981.

Tapio Wirkkalas jubileumsmynt illustrerar grunden för mästerkonstnärens hela produktion, nämligen skickligt hantverk och naturupplevelser. Jubileumsmyntets valörsida illustrerar konstnärens händer i färd med att skulptera, forma och finslipa, medan teckensida pryds av en vadarfågel samt detaljer ur en träskulptur. Jubileumsmyntet har designats av Aimo Katajamäki.

Jubileumsmyntet hedrar Tapio Wirkkala 100 år

Myntverket i Finlands kommunikationsdirektör Henna Karjalainen är nöjd över jubileumsmyntet som präglas för att hedra Tapio Wirkkala. "Wirkkalas verk har förblivit intressanta för generation efter generation. Han har en vacker, tidlös och praktisk formgivning som även berör", säger Karjalainen.

Tapio Wirkkalas jubileumsmynt präglas i silver med nominella värdet 10 euro och 20 euro. Inalles 100 exemplar av jubileumsmynten med nominella värdet 10 euro har numrerats. De numrerade silvermynten har blandats slumpmässigt i präglingssatsen på 10 000 exemplar. Jubileumsmyntet har en silverhalt på Ag500/1000, en diameter på 28,5 millimeter och de väger 10 gram.

Inalles 100 exemplar av jubileumsmynten med nominella värdet 20 euro har numrerats och de säljs enskilt förpackade i en glasvitrin. Jubileumsmynten i valören 20 euro präglas i högst 5 000 exemplar. Jubileumsmyntet har en silverhalt på Ag925/1000, en diameter på 38,6 millimeter och väger 25,5 gram.

Förhandsförsäljningen av jubileumsmynten inleds i Myntverket i Finlands webbutik 18.8.2015. Tapio Wirkkalas jubileumsmynt i silver med nominella värdet 10 euro säljs till priset 38 euro och myntet med nominella värdet 20 euro till priset 61 euro. Myntverket i Finland och dess återförsäljare inleder den egentliga försäljningen av jubileumsmyntet på publiceringsdagen 1.9.2015. 

Myntverket i Finland tillverkar jubileumsmynten i sin fabrik i Vanda och i enlighet med finansministeriets förordning. Förbundet för finländskt arbete har beviljat Nyckelflaggan till jubileumsmyntet.

Ytterligare information:

Auli Mikkonen
Kommunikations- och marknadsplanerare
Myntverket i Finland
Tfn +358 40 660 5900
auli.mikkonen(at)mint.fi

Bilagor

Koncernen Myntverket i Finland planerar, marknadsför och tillverkar metallmynt, plantsar, samlar- och gåvomynt samt myntserier. Koncernen är det starkaste myntverket inom euroområdet och en av världens största myntexportörer. Finska staten äger företaget. Finländarna kan bekanta sig med mynttillverkning på utställningen Myntets väg vid vetenskapscentret Heureka. Närmare upplysningar om evenemang år 2015 www.suomenrahapaja.fi 

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs