Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » 13.4.2015 Österbotten med i myntserien över landskapsdjur. Nytt mynt hedrar den österbottniska hermelinen

Suomen Rahapaja Oy

13.4.2015 Österbotten med i myntserien över landskapsdjur. Nytt mynt hedrar den österbottniska hermelinen

Pressmeddelande.
Publicerad: 13.04.2015 kl. 08:39
Utgivare: Suomen Rahapaja Oy

Österbottens landskap får ett nytt jubileumsmynt den 11 maj. Landskapsmyntet har ett nominellt värde på fem euro. Teckensidan illustrerar hermelinen som är Österbottens signaturdjur medan valörsidan pryds av vapnet för det historiska landskapet.

Jubileumsmyntet hedrar hermelinen som är Österbottens signaturdjur. Myntet ingår i den serie som Myntverket i Finland präglar i enlighet med finansministeriets beslut för att hedra signaturdjur i Finlands historiska landskap.

Österbotten får sitt tredje signaturmynt i och med det femeuromynt som ges ut i maj. År 2011 publicerades ett jubileumsmynt i serien Landskapens näringar och kultur som illustrerar tjärbränning, en traditionell österbottnisk näring. I myntserien Landskapens byggnader fick Österbotten år 2013 ett jubileumsmynt som pryds av ett traditionellt österbottniskt hus för att hedra regionens husbyggarkultur.

Österbottens nya jubileumsmynt pryds av landskapets signaturdjur, det vill säga hermelinen som för tankarna till den forntida pälsjakten. Enligt Myntverket i Finlands kommunikationsdirektör Henna Karjalainen kan alla forma sin inställning och finna personliga band till landskapsmynten. "Landskapsmyntens teman värnar om traditioner och är lätta att ta till sig även för andra än egentliga samlare", säger Karjalainen.

I myntserien för landskapsdjur publicerades Karelens, Savolax, Ålands och Egentliga Finlands landskapsmynt ifjol. I år fick Satakunda ett eget djurmynt i februari, medan Lapplands djurmynt publicerades i mars och Nylands igelkottsmynt den 20 april. Seriens sista jubileumsmynt går till Tavastlands landskap, och enligt planen kommer myntet att ges ut ännu i vår.

Finansministeriets förordning om jubileumsmynt för landskapens djur finns här http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2015/20150003

Österbottens nya jubileumsmynt präglas som spegelblanka och i fabrikskvalitet

Landskapsmynt av basmetaller och med nominella värdet 5 euro präglas i 10 000 exemplar som spegelblanka och i högst 35 000 exemplar i fabrikskvalitet. Jubileumsmyntet har en diameter på 27,25 millimeter och väger 9,8 gram. Teckensidan på landskapsdjurens mynt har designats av Erkki Vainio och valörsidan av Nora Tapper.

Polerade, spegelblanka jubileumsmynt finns förpackade i ett skyddande, genomskinligt plasthölje och i en förpackning med myntets historia. Priset på ett spegelblankt jubileumsmynt är 22 euro. Jubileumsmynt i fabrikskvalitet finns i 500 exemplar, förpackade i numrerade äkthetsintyg och priset är 10 euro per styck. Få landskapets mynt till nominellt värde genom att skaffa en påse med tio exemplar till ett pris på 50 euro.

Förhandsförsäljningen av Österbottens nya djurmynt inleds i Myntverket i Finlands webbutik den 27 april. Den egentliga försäljningen via Myntverket i Finland och hos återförsäljare inleds på publiceringsdagen den 11 maj 2015.


Närmare upplysningar:

Auli Mikkonen
Kommunikations- och marknadsplanerare
Myntverket i Finland
Tfn +358 40 660 5900
auli.mikkonen(at)mint.fi

Bilagor

Koncernen Myntverket i Finland planerar, marknadsför och tillverkar metallmynt, plantsar, samlar- och gåvomynt samt myntserier. Koncernen är det starkaste myntverket inom euroområdet och en av världens största myntexportörer. Finska staten äger företaget. Finländarna kan bekanta sig med mynttillverkning på utställningen Myntets väg vid vetenskapscentret Heureka. Närmare upplysningar om evenemang år 2015 www.suomenrahapaja.fi 

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs