Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Ympäristöajattelu läpäisee koko Taitaja2014-suurtapahtuman

Koulutuskeskus Salpaus

Ympäristöajattelu läpäisee koko Taitaja2014-suurtapahtuman

Tiedote.
Julkaistu: 07.04.2014 klo 17:20
Julkaisija: Koulutuskeskus Salpaus

Tiistaina 8.4.2014 Lahdessa alkava ammatillisen koulutuksen suurtapahtuma Taitaja2014 korostaa ja testaa vahvasti arjen ympäristötekoja. Tapahtuman suojelija, ympäristöministeri Ville Niinistö korostaa myös arjen tekoja videotervehdyksessään kilpailijoille ja Taitaja-väelle.

Tapahtumalle on ensimmäistä kertaa laadittu ympäristöstrategia, joka kattaa kaiken rakentamisesta kilpailutehtäviin ja liikkumisesta jätteiden lajitteluun. Lahden Urheilu- ja messukeskukseen odotetaan 40 000 kävijää, joilla on tärkeä osa kestävän kehityksen toteutumisessa.

Koulutuskeskus Salpauksen opiskelijoiden tekemässä videohaastattelussa Niinistö korostaa, että jokainen voi vaikuttaa ympäristöön ja samalla omaan terveyteensä valitessaan liikkumisvälineitä, ruokaa ja palveluita. Hänen omia ympäristövalintojaan ovat mm. välttää päästöjä lisäävää ruuhkassa ajamista ja käyttää julkista liikennettä kuten ratikkaa.

Ministerin mukaan ammatillisella koulutuksella on iso vaikutusvalta siihen, millaista yhteiskuntaa rakennetaan. Kestävän kehityksen mukaiset hankkeet ja yritykset luovat tulevaisuudessa myös työtä ja menestystä. Hän uskoo kestävän kehityksen mukaisten hyvien ratkaisujen antavan tekijöilleen ammattiylpeyttä. Ministeri nostaa esimerkiksi Lahden Green City -ympäristöohjelman, joka on vaikuttanut myös Taitaja2014-tapahtuman ympäristöstrategiaan.

Suuntaviivoja suurtapahtumille

Kestävä kehitys kuuluu vuosittain eri paikkakunnalla järjestettävän Taitaja-tapahtuman pysyviin teemoihin. Ne on määritellyt Taitajan taustaorganisaationa toimiva Skills Finland ry. Kestävää kehitystä toteutetaan kaikissa 44:ssä nuorten ammattitaidon SM-kilpailulajissa sekä näytöslajeissa, ammattinäytöksessä ja neljässä TaitajaPLUS-lajissa. Tehtävät ja arviointi edellyttävät kilpailijoilta ympäristöystävällistä työskentelytapaa. Kestävän kehityksen huomioon ottaminen on integroitu ammatilliseen koulutukseen.

Jatkossa ympäristöstrategia tarjoaa uusia työvälineitä tulevien Taitaja-tapahtumien lisäksi muille suurtapahtumille. Lahdessa 2017 järjestettäviin hiihdon MM-kisoihin otetaan jo oppia Taitaja2014-strategiasta.
Erityisen tehokkaasti tartutaan suurtapahtumien tuttuun ongelmaan, jätehuoltoon. Tapahtuma-alueelle on sijoitettu selkeästi merkittyjä jätepisteitä, joissa jätepoliisit eli ympäristöalan opiskelijat neuvovat lajittelussa. Myös lajialueilla on lajittelupisteet kaikille mahdollisille jätteille tietokoneiden kuparista lähtien.

– Jätehuolto on aina tapahtumien kriittinen piste. Näkyvät roskat synnyttävät helposti ilmiön, jossa ei enää välitetä siisteydestä, ympäristöalan opettaja Paula Salomäki kertoo. Hän on rakentanut strategiaa alan opiskelijoiden kanssa.


Tapahtuman liikennejärjestelyt ovat toinen tärkeä alue. Yleisölle ja kilpailijoille suositellaan kävelyä, pyöräilyä ja julkista liikennettä. Kisa-alue on lähellä Lahden keskustaa, mikä helpottaa kulkemista. Yksi mainio esimerkki on tilausjuna, jolla Hyria-koulutuksen yli 700 opiskelijaa saapuvat Hyvinkäältä ja Riihimäeltä perille asti Lahden Urheilu- ja messukeskukseen.

Vihreältä polulta elämyksiä ja tietoa

Kisavieraat voivat testata omat tietonsa kiertämällä yhdeksän ammattialaa käsittävän Green Skills -polun ja tehdä aloihin liittyviä tehtäviä. Arvioida voi mm. hampurilaisaterian hiilijalanjäljen ja tietokoneen sähkönkäyttöä.


– Polun kohteet on valittu eniten arjen ympäristökuormaa aiheuttavien liikkumisen, asumisen ja ravitsemuksen lajeista. Lähetämme pallon eteenpäin seuraavaan Taitaja-tapahtumaan Turkuun, jossa toivottavasti pureudutaan taas uusiin lajeihin, Salomäki sanoo.

Lisätietoja:

Koulutuskeskus Salpaus
Paula Salomäki
puh. 044 7080412
paula.salomaki@salpaus.fi

www.taitaja2014.fi

Katso ministeri Ville Niinistön Taitaja2014-haastattelu

Finalistien oppilaitokset ja tietoja kotipaikkakunnista

Taitaja2014-kuvapankki 

Taustamateriaalia ja tärppejä jutuntekoon

Taitaja on Suomen suurin ammatillisen koulutuksen vuosittainen tapahtuma.  Taitaja2014 järjestetään Lahden Urheilu- ja messukeskuksessa 8.-10.4.2014. Tapahtumassa noin 400 ammattiin opiskelevaa nuorta kilpailee ammattitaidon suomenmestaruuksista 44 eri lajissa oikeata työpaikkaa vastaavissa olosuhteissa. Samalla käydään myös TaitajaPLUS-ammattitaitokilpailu erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille ja Taitaja9-joukkuekisa peruskoulun ysiluokkalaisille. Taitaja2014-tapahtumaan on vapaa pääsy, ja sinne odotetaan noin 40 000 kävijää. Tapahtuman järjestää Koulutuskeskus Salpaus yhteistyökumppaneineen. Taitajan taustaorganisaationa toimii Skills Finland ry.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs