Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Yhteistyö ABB:n kanssa motivoi opiskelijoita

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Yhteistyö ABB:n kanssa motivoi opiskelijoita

Tiedote.
Julkaistu: 09.10.2012 klo 13:11
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Hämeen ammattikorkeakoulun Valkeakosken yksikössä kaksikymmentä opiskelijaa ahersi kesäopintojaan mielenkiintoisen yritysyhteistyöprojektin parissa.

Yhteistyöprojektin toimeksiantajana oli ABB Oy:n Marine & Cranes -liiketoimintayksikkö. HAMKin opiskelijat mallinsivat viisi erilaista skenaariota suunnitteluosaamisen laajentamisesta Suomesta toiseen Euroopan maahan. Opiskelijat myös analysoivat eri skenaarioiden taloudellisia ja henkilöstö- ja laatupoliittisia hyötyjä sekä riskejä.

– Toimintaympäristön muuttuminen asettaa kustannuspaineita toiminnallemme, jotta voimme ylläpitää kilpailukykymme. Kustannustehokkuuden parantamiseksi halusimme kartoittaa suunnittelutoimintojen ulkomaille hajauttamisen hyötyjä ja riskejä yhteistyössä HAMKin kanssa, kertoo toimeksiantajan edustaja, projektisuunnittelun ja tuotehallinnan osastopäällikkö Keijo Kuttila, joka on itsekin valmistunut HAMKista.

Yhteistyöprojektin onnistuminen vaatii tietysti kaikilta osapuolilta aktiivista osallistumista. Alussa tilaajayritys määritteli ne tutkimuskysymykset, joiden ympärille projekti rakentui. – Projektin suunnitteluvaiheessa osallistuin pariin palaveriin opettajien kanssa ja toteutusvaiheessa meillä oli muutama seurantapalaveri yhdessä opiskelijoiden ja opettajien kanssa. Lisäksi vastasin sähköpostilla lähetettyihin kysymyksiin. Panos suhteessa tuotokseen oli varsin kohtuullinen ja vastavuoroisesti opin projektissa itsekin uusia asioita, Kuttila huomauttaa.

Yhteistyöprojekti toteutettiin kesäopintoina ja se oli osa Project Management -opintokokonaisuutta. Kurssille osallistui yhteensä kaksikymmentä opiskelijaa suomen- ja englanninkielisistä automaation, tuotantotalouden ja rakennustekniikan koulutusohjelmista.

Teoriaa päästiin soveltamaan heti käytäntöön

Opettaja Tapio Touru kiittelee erityisesti asiakkaan sitoutumista ja osallistumista projektiin. – Kesän alussa projekti vähän mietitytti, sillä tämä oli ensimmäinen kerta kun kurssi toteutettiin näin. Ryhmä oli kuitenkin todella hyvä ja teki hurjasti töitä. Asiakas antoi koko projektin ajan palautetta edistymisestä ja vastasi matkan varrella heränneisiin kysymyksiin.

Lehtori Vesa Huovinen oli positiivisesti yllättänyt opiskelijoiden innostuksesta ja sitoutumisesta projektiin. – Keskustelua ja intohimoista väittelyäkin syntyi kuten normaalissa yritysympäristössä ja ryhmätyöskentelyssä yleensä.

– Aikaa kului ehkä hieman enemmän kuin suunniteltiin, mutta asiakas ja opiskelijat ovat olleet todella tyytyväisiä. Toivottavasti vastaavanlainen kokonaisuus voidaan järjestää uudestaankin, sillä tämä on loistava tapa oppia, Touru jatkaa.

Samoilla linjoilla on myös opiskelija Baba Mordecai. – Tämä oli yksi parhaista oppimiskokemuksista. Siitä sai aivan uutta motivaatiota, ja tietysti myös kontaktit yrityksiin ovat erittäin tärkeitä.
– Opetuksessa oli yhdistetty teoria ja käytäntö. Etsimme lisää juuri sellaista tietoa, mitä oikeasti tarvitsimme, ja pääsimme soveltamaan sitä heti käytäntöön. Ei siis tarvinnut päntätä mitään turhaa teoriaa, sellaista minkä unohtaa saman tien kun tentti on ohi.

Kansainvälisyydestä lisäarvoa

Kansainvälisessä opiskelijaryhmässä opittiin myös yhteistyö-, kommunikointi- ja esiintymistaitoja. Samalla opiskelijat näkivät käytännössä, miten työelämä toimii. Myös Keijo Kuttilan mukaan projektiryhmän kansainvälisyys oli hyvä asia: – Opiskelijoiden monikulttuurisuus toi projektiin laajempaa perspektiiviä ja lisäarvoa, kun aiheena oli osaamisen siirto maasta toiseen.

– Oppilaitosyhteistyö on potentiaalinen rekrytointikanava yrityksille ja mahdollisuus rakentaa positiivista yrityskuvaa tulevaisuuden tuloksentekijöille, Kuttila toteaa.

Paljon potentiaalia liiketoiminnan kehitysprojekteihin

HAMKin projektiryhmän sitoutuminen projektiin ja oppimisen ja todellisen kehitysprojektin yhteensovittamisen helppous yllätti Kuttilan. – Projekti eteni aikataulussa ennalta määritettyjen välitavoitteiden mukaisesti ja kattava loppuraportti luovutettiin aikataulussa.

– Olen erittäin tyytyväinen yhteistyöhön HAMKin kanssa. Projekti tuotti meille päätöksentekoa tukevaa dataa ja valmiita työkaluja osaamisen siirtämiseen, hajautetun työn laadunvarmentamiseen sekä talousanalyysejä mm. takaisinmaksuajan määrittämiseen ja riskien priorisoimiseen, Kuttila kertoo.

Kuttilan mukaan HAMKissa onkin suuri potentiaali liiketoiminnan kehitysprojekteihin, oli kyse sitten tuotantoprosessien tai tuotteiden kehittämisestä. – HAMKista löytyy monialaista osaamista, mitä ei yritykseltä itseltään välttämättä löydy tai se ei ole kehityshankkeiden saatavilla. Voin vilpittömästi suositella HAMKia toiminnan kehittämisen yhteistyökumppanina, sillä olen erittäin tyytyväinen yhteistyömme tuloksiin.

--

Project Management -opintokokonaisuus oli osa Hämeen ammattikorkeakoulun, Lahden ammattikorkeakoulun ja Laurea-ammattikorkeakoulun muodostaman FUAS-liittouman järjestämiä kesäopintoja.

Lisätiedot
Vesa Huovinen, p. 03 646 2249 tai sp. etunimi.sukunimi@hamk.fi
Keijo Kuttila, p. 010 222 4980 tai sp. etunimi.sukunimi@fi.abb.com

Kuvassa koko opiskelijajoukko. Jutussa haastateltu Baba Mordecai takarivissä vasemmalla.

Liitetiedostot

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi


Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs