Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Yhdessä-julkaisun punaisena lankana ammatillisen koulutuksen kehittäminen

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Yhdessä-julkaisun punaisena lankana ammatillisen koulutuksen kehittäminen

Tiedote.
Julkaistu: 07.11.2014 klo 15:41
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Ammatillinen peruskoulutus on monien muutosten äärellä. Osa näistä muutoksista nousee globaaleista ja kansallisista ilmiöistä: Kuinka varmistaa koko nuorisoikäluokan osallisuus, toimijuus ja yhteys yhteiskuntaan? Miten yhteiskunnalliset, työelämän ja oppimisen muutokset otetaan huomioon ammattiopistojen toiminnassa rakenteellisista ratkaisuista konkreettisiin oppimistilanteisiin? Osa muutoksista johtuu kansallisen koulutuspolitiikan, lainsäädännön ja tutkinnon perusteiden uudistuksista. Näihin muutostarpeisiin vastaaminen on osin reaktiivista eli ulkoisen pakon sanelemaa, osin taas reflektiivistä eli oppilaitosyhteisöjen omasta aloitteesta syntyvää toimintaa.

Koulutuksen kehittämisessä tarvitsemme laajaa ajallista perspektiiviä. Suuntana on tulevaisuus, sen ennakointi ja tekeminen. Samalla tulee tuntea omat juurensa; ne kehitykselliset vaiheet ja syklit, jotka ovat kuljettaneet meidät nykyhetkeen. Ennen kuin alkaa synnyttää muutosta, myös nykytilanne tulisi analysoida. Vain liikkumalla koko aikaskaalalla voi erottaa toivotun muutoksen ei-toivotusta ja tunnistaa ne jo olemassa olevat vahvuudet, joihin ei ole hyödyllistä kajota.

YHDESSÄ: osallisuutta, tekoja ja unelmia -julkaisun punaisena lankana on ammatillisen koulutuksen ja sen järjestäjien toiminnan kokonaisvaltainen kehittäminen. Artikkeleissa liikutaan käytännön oppimistoiminnan ja työn tarkastelusta organisaatiotason ja verkostojen kysymyksiin. Monilla keskeisillä teemoilla, kuten osallisuudella, hyvinvoinnin rakentamisella ja moderneilla oppimisen muodoilla on merkitystä ja sovellusarvoa myös muissa koulutusmuodoissa sekä osana laajempaa eurooppalaista koulutus-, nuoriso- ja hyvinvointikeskustelua. Artikkelit ovat syntyneet Yhdessä-hankkeen ympärillä.

Yhdessä-hanke on Euroopan sosiaalirahaston osittain rahoittama projekti, jota toteuttaa HAMK Ammatillinen opettajakorkeakoulu yhdessä Laurea-ammattikorkeakoulun kanssa vuosina 2013-2014.

Tutustu julkaisuun ammattikorkeakoulujen julkaisuarkisto Theseuksessa.

Lisätiedot:

Julkaisun toimittaja, dosentti, yliopettaja Jaakko Helander, puh. 03 646 3341, s-posti: jaakko.helander@hamk.fi

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs