Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Vuoden Liikuntapaikka 2014 on Harjavallan liikunta- ja uimahalli

Tampereen Messut

Vuoden Liikuntapaikka 2014 on Harjavallan liikunta- ja uimahalli

Tiedote.
Julkaistu: 20.05.2014 klo 09:59
Julkaisija: Tampereen Messut

Vuoden Liikuntapaikaksi 2014 on valittu Harjavallan liikunta- ja uimahalli. Opetus- ja kulttuuriministeriön rakennusneuvos Risto Järvelä ja ylitarkastaja Mauri Peltovuori palkitsivat kohteen Harjavallassa tiistaina 20.5.2014. Harjavallan kaupungin puolesta tunnustuksen ottivat vastaan valtuuston puheenjohtaja Reijo Nummikari ja teknisten palvelujen toimialajohtaja Juhani Ramberg. Vuosittain jaettavan palkinnon lahjoittaa Tampereen Messut Oy, josta palkitsemiseen osallistui Sportec-messujen projektipäällikkö Mikael Wänskä. Tunnustus jaettiin 10. kerran.

Vuoden Liikuntapaikan valitsevat vuosittain opetus- ja kulttuuriministeriön liikuntayksikön virkamiehet yhdessä aluehallintovirastojen liikuntatoimesta vastaavien viranhaltijoiden kanssa. Kohteet ovat valmistuneet tai peruskorjattu palkitsemista edeltäneen parin vuoden aikana, jolloin niiden käytöstä ja toiminnallisuudesta on ehditty saada kokemuksia. Palkinnolla halutaan nostaa esille erikoisosaamista vaativan liikuntapaikkarakentamisen merkitystä, arvoa ja tietoisuutta. Palkinto on myös tunnustus kohteiden rakennuttajien, suunnittelijoiden, rakentajien ja ylläpitäjien osaamiselle.


Harjavallan liikunta- ja uimahalli on hyvin suunniteltu kokonaisuus

Syyskuussa 2013 käyttöön otettu Harjavallan liikunta- ja uimahalli on ympäristöönsä hyvin suunniteltu, funkkistyylinen ja näyttävä rakennus. Uimahalliosa on monipuolinen ja toimiva tilakokonaisuus, jossa on kuntouintiallas, opetusallas, monitoimiallas, tenava-allas, kylmäallas ja vesiliukumäki. Liikuntahalliosassa on kolmeen osaan jaettava noin 1030 m²:n liikuntahalli, jossa voi harrastaa kaikkia keskeisiä palloilulajeja. Lisäksi liikuntahallissa on yleisurheilijoille 60 m:n juoksurata ja pituushyppypaikka, kokoon työnnettävä katsomo, varastotilat sekä monitoimisuutta lisäävä huoltoreittiyhteys ulos. Muita sisäliikuntatiloja ovat kuntosali sekä monitoimitila, jossa voi harrastaa tanssi- ja kamppailulajeja. Lisäksi kokonaisuuteen kuuluu yhteinen sisääntuloaula, lipunmyyntitilat sekä kahvio, jonka yhteydessä on myös kokoustila ja liikuntatoimisto. Hallikokonaisuuden rakentamiskustannukset olivat yhteensä noin 13,9 M€ ja hankkeeseen myönnettiin opetus- ja kulttuuriministeriön toimesta valtionavustusta vuonna 2012 yhteensä 1,2 M€.

– Harjavallan liikunta- ja uimahallin sijainti keskustassa on ihanteellinen. Kohde on helposti saavutettavissa ja liikenneyhteydet ovat hyvät mukaan lukien kevyen liikenteen väylät. Halli on keskeinen osa muuta liikuntakeskusta, jossa on muun muassa jäähalli ja yleisurheilukenttä. Esteetön liikkuminen hallissa ja sen ympäristössä toimii erinomaisesti. Hallista löytyvät muun muassa allashissit, induktiosilmukat, pyörätuoleille mitoitetut saunat ja sähköpyörätuolien latauspisteet. Kaikki keskeiset tilat ovat kätevästi sisääntulotasossa ja pohjaratkaisu on selkeä sekä valoisa. Hallikokonaisuus on todella monipuolinen sisältäen kaikki keskeiset ja ajanmukaiset sisäliikuntatiloihin sijoittuvat palvelut. Tilojen käytön helpottamiseksi kohde on myös varustettu ajanmukaisella tekniikalla. Harjavallan kaupunki ja sen päättäjät ovat osoittaneet kunnallistalouden osalta vaikeina aikoina poikkeuksellisen yksimielistä ja pitkäjänteistä suunnitelmallisuutta hankkeen toteutuksessa. Päättäjillä on ollut myös rohkeutta toteuttaa koko hanke eli liikunta- ja uimahalli samalla kertaa, mikä on poikkeuksellista. Kaupungin tavoitteena on ollut selkeästi kaupunkilaisten terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen ja siihen liittyen vapaa-ajan harrastusmahdollisuuksien kehittäminen. Halli palvelee hyvin myös koululiikuntaa sekä tarvittaessa useiden lajien kilpa- ja huippu-urheilijoita. Halli on hieno esimerkki nykyaikaisesta liikuntapaikkarakentamisesta ja siihen ovat tutustuneet useat hallihankkeitaan käynnistävät tahot, perustelee rakennusneuvos Risto Järvelä opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

– Olemme otettuja Harjavallan liikunta- ja uimahallin saamasta Vuoden Liikuntapaikka -tunnustuksesta. Ajatus uudesta liikuntapaikasta syntyi jo 70-luvulla ja tontti oli valmiina 90-luvulla. Hanke alkoi vuonna 2008 selvittämällä perusteellisesti ensin olemassa olevat vastaavat palvelut niin kaupungin sisällä kuin lähiympäristössä. Myös rakennuskustannuksia ja tulevia käyttökustannuksia pyrittiin ennakoimaan tarkkaan lopullisen päätöksenteon pohjaksi. Pienellä paikkakunnalla tämän kokoisen hankkeen toteuttaminen on vaativa tehtävä, mutta hallin käytännön rakentaminen sujui hyvin onnistuneiden suunnittelija- ja urakoitsijavalintojen sekä toimivan viranomaisyhteistyön ja valvonnan seurauksena. Nyt meillä on monipuolinen liikuntakeidas keskellä kaupunkia, kertoo valtuuston puheenjohtaja Reijo Nummikari.

Vuoden Liikuntapaikka -palkinnon saaneet:
Joensuu Areena (2005), Kemiön Amospuisto (2006), Ylöjärven Liikuntakeskus (2007), Lahden kaupungin koordinoima Ylimaakunnallinen ulkoilu- ja luontomatkailuhanke (2008), Vantaan Energia Areena (2009), Kuopion kaupungin lähiliikuntapaikkaverkosto (2010), Oulun Hovinsuon skeittipuisto (2011), Kauhajoen koulukeskuksen liikuntahalli (2012), Espoon Honkahalli (2013), Harjavallan liikunta- ja uimahalli (2014). Ensi vuonna palkinto jaetaan Sportec 2015 -messuilla, jotka järjestetään Tampereella 18.–19.3.2015 (www.sportec.fi).


KUVAT: Kuvia kohteesta löytyy Tampereen Messujen kuvapankista www.tampereenmessut.fi (Medialle). Kuvia rakentamisvaiheista voi pyytää sähköpostitse tanja.jarvensivu(a)tampereenmessut.fi.

LISÄTIEDOT: www.harjavalta.fi 
Reijo Nummikari, valtuuston pj,
p. 040 502 8847, reijo.nummikari(a)harjavalta.fi
Juhani Ramberg, toimialajohtaja / tekniset palvelut,
p. 044 4325358, juhani.ramberg(a)harjavalta.fi

Risto Järvelä, rakennusneuvos, opetus- ja kulttuuriministeriö,
p. 0400 915 999, risto.jarvela(a)minedu.fi
Tanja Järvensivu, viestintäpäällikkö, Tampereen Messut Oy,
p. 050 536 8133, tanja.jarvensivu(a)tampereenmessut.fi

Liitetiedostot

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs