Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Vieraskielisten opiskelijoiden tarpeisiin reagoitu nopeasti – kestävämpiä rakenteita rahoitukselle tarvitaan

Omnia

Vieraskielisten opiskelijoiden tarpeisiin reagoitu nopeasti – kestävämpiä rakenteita rahoitukselle tarvitaan

Tiedote.
Julkaistu: 03.02.2016 klo 10:37
Julkaisija: Omnia

Vieraskielisten opiskelijoiden määrän kasvu ja maahanmuuttotilanne ovat lisänneet tarvetta kotouttamisen, kouluttamisen ja työllistämisen uusille ratkaisuille. Espoossa koulutuskuntayhtymä Omnia on lisännyt kevään 2016 aikana aikuisten perusopetuksen valmistavaan koulutukseen opiskelijapaikkoja useilla kymmenillä ja tulee edelleen lisäämään niitä syksyllä 2016. Opiskelijapaikkamäärien lisäystarve ja rahoituksen varmistaminen valtiolta on prioriteettina korkealla.

”Suomalaiset koulutusrakenteet ja tutkintopolut ovat liian kalliita ja hitaita huolehtimaan kaikista uusista kotoutumista ja työelämään pääsemistä odottavista tulijoista.  Nyt tarvitaan vahvempaa yhteistyötä työ- ja elinkeinoministeriön, opetus- ja kulttuuriministeriön ja maahanmuuttoviraston kesken. Huomion tulee olla osaamisten kartoittamisessa, koulutuksien sisällöissä ja laajuuksissa.”, toteaa aikuisten oppimispalvelujen johtaja Riikka-Maria Yli-Suomu Omniasta.

Omnian tarjonta poikkeuksellisen laajaa suomalaisessa koulutuskentässä

Ennen kuin alaikäiset oppivelvollisuusiän ylittäneet turvapaikanhakijat saavat oleskeluluvan, pyritään heille järjestämään erillisrahoituksella koulutusta. Hakijat tarvitsevat pääasiassa aikuisten perusopetusta, siihen valmistavaa koulutusta sekä muuta kotouttavaa koulutusta. Omniassa koulutukset tuotetaan aikuislukion, työväenopiston sekä ammatti- ja aikuisopiston yhteistyönä. Koulutuskokonaisuudet rakennetaan siten, että niissä on kotouttavaa koulutusta, perusopetusta ja kädentaitoja tai ammatillisen koulutuksen elementtejä.

Omnia järjestää työväenopiston kautta ainoana Espoossa kaikille vieraskielisille avointa suomen kielen opetusta. Vuosittain Espoon työväenopiston suomen kielen kursseilla opiskelee 2500 opiskelijaa. Viimeisen kolmen vuoden aikana on myös panostettu vahvasti 17–29-vuotiaiden maahanmuuttajanuorten koulutukseen.

Aikuisopisto tarjoaa opintovalmiuksia parantavia opintoja. Jaksot sisältävät mm. digitaitoja, työelämätaitoja ja suomi toisena kielenä -opintoja. Tutkintoon voi hakeutua monenlaisella taustalla ja myös kielitaitotasovaatimuksia on pystytty alentamaan. Koulutusta on järjestetty kiinteistöpalvelualalla, seuraavaksi on vuorossa sosiaali- ja terveysala. Lisäksi tarjotaan tutkinnoista sellaisia tutkinnon osia, jotka työllistävät hyvin, kuten hoiva-avustaja ja kalusteasentaja. Nämä ovat vieraskielisille mahdollisia suorittaa melko nopeasti ja vähemmällä kielitaidolla.

Syksyllä 2016 Omnia käynnistää edelleen entistä laajemmin erityisjärjestelyin ammatillista tutkintoon johtavaa koulutusta niille maahanmuuttajille, joiden kielitaito ei riitä hakeutumaan Omnian normaaleissa hauissa. ”Monialaisena ja -muotoisena koulutuksenjärjestäjänä Omnia pystyy reagoimaan nopeasti kotouttamisen, kouluttamisen ja työllistymisen tarpeisiin, joita kasvava vieraskielisten väestö tuo tullessaan.” jatkaa Yli-Suomu. ”Sen lisäksi koulutusorganisaatiot tarvitsevat valtiovallan määrätietoisia avauksia nykyistä kestävämpien rakenteiden luomiseen.”, päättää Yli-Suomu.

Lisätietoa:

  • aikuisten oppimispalvelujen johtaja Riikka-Maria Yli-Suomu, Omnia, p. 050 348 6544

Omnian koulutustarjonta vieraskielisille:

  • Aikuisten perusopetukseen valmista opetus (AIVA) oppivelvollisuusiän ylittäneille
  • Aikuisten perusopetus (tutkintotavoitteinen koulutus ala- ja yläkoulutasolla)
  • Suomi toisena kielenä -koulutus
  • Kotoutumiskoulutus
  • Luku- ja kirjoitustaidon koulutus
  • Yhteiskunnallisten aineiden sekä taito- ja taideaineiden vapaan sivistystyön kurssit vieraskielisille
  • Ammatillinen koulutus:

–      Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus
–      Aikuisten oppimisvalmiuksia parantavat opinnot
–      Ammatillinen perustutkinto- sekä ammatti- ja erikoisammattitutkintokoulutus
–      Erillisiä tutkintotavoitteisia ryhmiä alhaisemmalla kielitasolla: kokki, kiinteistöhoitaja, toimitilahuoltaja
–      Englanninkielinen koulutus: sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, liiketalouden perustutkinto

Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia on monialainen koulutuksen järjestäjä, joka tarjoaa nuorille ja aikuisille toisen asteen ammatillista koulutusta, oppisopimuksia, lukio-opetusta, työpajatoimintaa sekä vapaan sivistystyön kursseja. Eri-ikäiset oppijat voivat joustavasti yhdistää esimerkiksi opintoja ja harrastustoimintaa mielekkäiksi kokonaisuuksiksi. Omniassa työskentelee 860 alansa ammattilaista ja oppijoita on eri yksiköissä vuosittain yli 60.000.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs