Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Verhoilijat perustivat yritykset heti valmistumisen jälkeen

Koulutuskeskus Salpaus

Verhoilijat perustivat yritykset heti valmistumisen jälkeen

Tiedote.
Julkaistu: 15.03.2016 klo 09:13
Julkaisija: Koulutuskeskus Salpaus

Viime keväänä Koulutuskeskus Salpauksesta valmistui kolme verhoilijaa, jotka kukin perustivat oman yrityksen Päijät-Hämeeseen pian valmistumisen jälkeen. Hyppy yrittäjäksi oli suuri mutta myös luonteva, sillä jo opiskeluaikana verhoilijat tekivät paljon oikeita asiakastöitä ja tutustuivat yrittäjyyteen työssäoppimispaikoissa. Yrittäjyyteen naisia houkutteli alan työtilanteen lisäksi oman yrityksen tuoma vapaus.

Asikkalalainen Marianne Ristola tiesi haluavansa yrittäjäksi jo opintojen alkaessa. Nyt takana on vajaan vuoden pituinen taival verhoomoyrittäjänä, joka verhoilee monipuolisesti niin kodin huonekaluja, autojen penkkejä kuin veneiden patjojakin sekä toteuttaa mittatilaustyönä muun muassa sängynpäätyjä.

– Töiden osalta olen ollut hyvin onnekas, ja kalenteri on jatkuvasti useita kuukausia etukäteen täynnä. En vaihtaisi päivääkään yrittäjyydestäni. Olen niin iloinen, että saan toteuttaa omaa luovuuttani ja saada työskentelystä niin paljon iloa ja tyytyväisyyden tunnetta, Marianne kertoo.

Myös Susanna Ignatius alkoi valmistella yrittäjyyttä jo opintojen loppuvaiheessa. Viimeinen sysäys yrityksen perustamiseen tuli, kun Susannalla diagnosoitiin MS-tauti vuonna 2014. Kesäkuussa 2015 aukesi Villähteellä Verhoomo Varma Sauma Ky, joka hoitaa niin ajoneuvojen, huonekalujen kuin vaikkapa pokeripöytienkin verhoilut. Yritystä perustaessa tukijoukkojen merkitys korostui. Susanna kiitteleekin käsityöharrastaja-vanhempiaan, jotka kannustavat ja tukevat.

– Minulla on erinomaiset taustajoukot! Äitini tulee ompelemaan aina tarpeen vaatiessa, ja isäni hankkii tarvikkeita akuutteihin hätiin. Lisäksi ystäväni entisestä työssäoppimispaikasta neuvoo ja auttaa kiperissä tilanteissa.

Kaikki kolme yrityksen perustanutta naista ovat äitejä, joille yksi syy ryhtyä yrittäjäksi oli mahdollisuus työskennellä kotoa ja siten viettää enemmän aikaa perheen ja lasten kanssa. Asikkalalainen Niina Idänpirtti kuvailee itseään osa-aikaiseksi yrittäjäksi ja kotiäidiksi. Asiakaspalvelutyöt ja epäsäännölliset työajat vaihtuivat Verhoilupirttiin, joka tekee pääasiassa huonekaluverhoiluja sekä pieniä ompelu- ja korjaustöitä.

Verhoilualalle vähän päälle 40-vuotias Niina lähti äitinsä ehdotuksesta. Ala ei ennestään ollut juurikaan tuttu, mutta nyt verhoilu on vienyt naisen mukanaan.

– Parasta tässä työssä on saada vanhoja huonekaluja eteeni, purkaa verhoiluja ja tutkia, mitä ne allensa kätkevät. Mietin, mitä tarinoita huonekaluilla on kerrottavana. Ja lopuksi näen, miten jollekin rakas nojatuoli saa taas uuden elämän.

Ammatin oppii tekemällä ja yrittäjyyden yrittämällä

Verhoilija tekee käytännönläheistä työtä, jossa vaaditaan materiaalituntemusta, teknistä osaamista ja luovuutta. Yrittäjiksi ryhtyneille naisille oli tärkeää myös nähdä työssäoppimisjaksojen kautta, miten alan yrityksissä oikeasti toimitaan.

Työssäoppimisten lisäksi naisten mieleen oli opintojen käytännönläheisyys, sillä huomattava osa oppimisesta tapahtui asiakastöitä tekemällä. Verhoilu- ja sisustusalan perustutkinnossa perehdytään muun muassa huonekalujen pehmustuksen, kaavoituksen, ompelun ja päällystämisen eri työvaiheisiin. Opinnoissa on mahdollisuus erikoistua joko perinteiseen verhoiluun tai ajoneuvoverhoiluun.

Koulutuskeskus Salpauksessa yrittäjyysopintoja on integroitu osaksi sekä nuorten että aikuisten opiskelijoiden opintoja. Opiskelijoilla on lisäksi mahdollisuus suorittaa valinnaisia yrittäjyysopintoja sekä perustaa oma NY-yritys. Osuuskunta Taidottaja tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden myydä asiakastöitä opintojen aikana ja ammattiin valmistumisen jälkeen.

Aikuiskoulutuksena Salpauksessa voi suorittaa yrittäjyyteen keskittyviä ammatti- ja erikoisammattitutkintoja sekä osallistua aloittaville ja tuleville yrittäjille kohdennettuihin valmennuksiin.

Lisätiedot:
lehtori Reijo Waldén, Koulutuskeskus Salpaus, p. 050 526 5821, reijo.walden@salpaus.fi 
Marianne Ristola / Verhoomo Marianne Ristola, Vesivehmaa, p. 044 321 8895, marianne.ristola@gmail.com, https://www.facebook.com/verhoomomarianneristola
Susanna Ignatius / Verhoomo Varma Sauma, Villähde, p. 044 98 11721, verhoomovarmasauma@gmail.com, http://varmasauma.com, https://www.facebook.com/varmasauma
Niina Idänpirtti / Verhoilupirtti, Asikkala, p. 045 649 8300, verhoilupirtti@hotmail.com

Liitetiedostot

Koulutuskeskus Salpaus on Suomen suurimpia monialaisia ammatillisen peruskoulutuksen ja aikuiskoulutuksen järjestäjiä. Vuosittain Salpauksessa opiskelee yli 20 000 nuorta ja aikuista. Opettajia ja muuta henkilöstöä Salpauksessa on noin 900. www.salpaus.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs