Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Vasaramäen koulun oppilaat tekivät levyn maapallon ja ympäristön hyvinvoinnin puolesta

Turun kaupungin sivistystoimiala

Vasaramäen koulun oppilaat tekivät levyn maapallon ja ympäristön hyvinvoinnin puolesta

Tiedote.
Julkaistu: 19.05.2016 klo 11:03
Julkaisija: Turun kaupungin sivistystoimiala

Lukuvuoden 2015–2016 lähestyessä loppuaan Vasaramäen koulu valmistautuu Vihreä lippu -ohjelman levyn julkaisutilaisuuteen, joka pidetään Vasaramäen koulun Lehmustien yksikössä maanantaina 23.5. klo 10. Median edustajat ovat sydämellisesti tervetulleita levyn julkistamistilaisuuteen.

osoite /
Vasaramäen koulun Lehmustien yksikkö,
Lehmustie 7b, TURKU

Vihreä lippu -laulussa ja Aarteemme Itämeri -laulussa nostetaan esille lapsentajuisesti mm. ihmisen nykyisen toiminnan lyhytnäköisyys maapallon ja sen eliöiden kannalta ja se, miten tavarapaljoutta enemmän tarvitsemme puhdasta, kaunista luontoa. Laulut kertovat myös siitä, että yhdessä toimien ja oikeita valintoja tehden voimme taata niin ihmisille kuin luonnollekin mahdollisuuden kukoistaa kauniilla maapallollamme myös tulevaisuudessa. Lauluissa kerrotaan myös siitä, miten lapset voivat toimia ympäristön hyväksi.

Vihreä lippu on lasten ja nuorten kestävän kehityksen ohjelma

Vihreä lippu on päiväkotien, koulujen, oppilaitosten sekä lasten ja nuorten vapaa-ajan toimijoiden kestävän kehityksen ohjelma. Lisäksi Vihreä lippu on kansainvälinen kasvatusalan ympäristömerkki. Ohjelman kriteerit täyttävä osallistuja saa ohjelman tunnuksena toimivan vihreän lipun käyttöoikeuden.

Vihreä lippu -ohjelman periaatteet ovat

  • Osallisuus: lapset ja nuoret ovat aktiivisia toimijoita projektien suunnittelussa, toteutuksessa ja tulosten arvioinnissa
  • Ympäristökuormituksen vähentäminen
  • Kestävän kehityksen kasvatus osana jokapäiväistä arkea
  • Jatkuva parantaminen: pitkäjänteinen ja suunnitelmallinen kehitys
  • Yhteistyö ympäröivän yhteiskunnan kanssa

Vihreä lippu on osa kansainvälistä Eco-Schools -ohjelmaa, joka toimii lähes kaikissa Euroopan maissa ja on laajenemassa muihin maanosiin. YK:n ympäristöohjelma UNEP suosittelee Vihreää lippua. Suomen Ympäristökasvatuksen Seura ry on kehittänyt Vihreä lippu -ohjelmaan omaan päivähoito- ja koulujärjestelmäämme sopivat toimintatavat ja materiaalit.

Vasaramäen koulu on ollut yli kymmenen vuoden ajan Vihreä lippu -koulu. Tosin juuri tällä hetkellä lippu on "jäähyllä". Mahdollisesti otamme taas jatkossa Vihreä lippu -ohjelman ympäristökasvatuksen työkaluksemme.

Musiikkia syntyi kilpailun tuloksena

Vuonna 2013 Suomen Ympäristökasvatuksen Seura, SYKSE ry, julisti kilpailun, jossa Vihreä lippu -ohjelmalle tuli löytää yhteinen laulu. Vasaramäen koulu osallistui kilpailuun opettaja Eevastiina Miettisen säveltämällä ja sanoittamalla laululla. Jo edellisenä vuonna oli syntynyt Aarteemme Itämeri -laulu. Vuosi 2012 oli Vasaramäen koulussa Itämeri-teemavuosi.

Suomen Ympäristökasvatuksen Seurassa kiinnostuttiin Vihreä lippu -laulusta ja toivottiin sen äänitystä. Tätä ei kuitenkaan heti voitu toteuttaa. Tämän rohkaisemana käynnistyi kuitenkin hanke, jonka tavoitteena oli sovittaa nämä laulut soitinryhmälle ja laulajille. Laulut oli tarkoitus levittää Vihreä lippu -koulujen ja -päiväkotien tietoisuuteen. Tavoitteena oli saada aikaan kaksi innostavaa ja yhteishenkeä nostattavaa, ympäristökasvatuksen ideaa ja periaatteita valottavaa ja eteenpäin vievää laulua.

Marraskuussa 2014 Puolalanmäen yläkoulun ja musiikin lehtori Timo Lehtovaara lupautui sovittamaan laulut, harjoittamaan soitinryhmän sekä äänittämään laulut, mikäli hankkeelle myönnettäisiin sille haettu apuraha. Eevastiina Miettisen oli määrä valita Vasaramäen koulun Lehmustien yksiköstä innostuneita oppilaita ja harjoittaa laulut heidän kanssaan. Keski-Suomen ELY-keskus, jonka toimialaa ympäristöhankkeet ovat, myönsi hankkeelle apurahan ja työhön ryhdyttiin rivakasti.

Kuvat: Annina Stenvall

Lisätiedot:
Jyrki Välimäki, 050 4323 680
rehtori, Vasaramäen koulu

 

Liitetiedostot

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs