Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Valtakunnallinen Koulurauha julistetaan Porissa: Toisten kunnioittaminen ja hyvät kaveritaidot ehkäisevät kiusaamista

Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Valtakunnallinen Koulurauha julistetaan Porissa: Toisten kunnioittaminen ja hyvät kaveritaidot ehkäisevät kiusaamista

Tiedote.
Julkaistu: 21.08.2013 klo 09:00
Julkaisija: Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Jokaisella on oikeus saada koulussa mielipiteensä kuuluviin, eikä ketään saa syrjiä mielipiteensä vuoksi. Oppimalla kuulemaan ja kunnioittamaan toisia rakennetaan kouluhyvinvointia ja ehkäistään kiusaamista. Suomen kouluihin julistetaan Koulurauha keskiviikkona 21. elokuuta Porissa. Tapahtuman suojelijoina toimivat Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sekä rouva Jenni Haukio. Julistus aloittaa lukuvuoden 2013–2014 Koulurauha-ohjelman.

Hyvät käytöstavat ja rohkeus olla oma itsensä nousevat esille tämän lukuvuoden Koulurauha-ohjelmassa. Porilaiskoulujen oppilaat ovat nostaneet kouluvuoden teemaksi omat mielipiteet sekä tutustumisen uusiin ihmisiin. Harjoittelemalla mielipiteen ilmaisemista vahvistetaan itsetuntoa niin että uskalletaan olla myös erilaisia.

Hyviin käytöstapoihin kuuluu, että osataan tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa toista kunnioittaen. Näitä taitoja on hyvä harjoitella myös koulussa.

– Haluamme muistuttaa oppilaille, että kaikki ovat erilaisia ja on tärkeää, että kaikki saavat olla omia persooniansa. Oman mielipiteen ilmaiseminen haluttiin teemaksi siksi, että oppilaiden on hyvä oppia pitämään kiinni omista ajatuksistaan, kun suuressa joukossa puhutaan asioista, kertoo Nicklas Nousiainen Björneborgs Svenska samskolanista.

– On tärkeää, että opettajat oppivat kuuntelemaan oppilaiden mielipiteitä, Adriann Nyman Noormarkun yhtenäiskoulusta täydentää.

Pilottikoulujen tukioppilaat ovat suunnitelleet mm. aamunavauksia oman mielipiteen tärkeydestä. Lisäksi kouluihin on suunniteltu oppitunteja siitä miten annetaan ja saadaan palautetta rakentavasti. Oppilaat ovat myös suunnitelleet tutustumiskäyntejä toisiin kouluihin. Tutustumiskäyntien tavoitteena on rohkaista oppilaita tutustumaan uusiin ihmisiin.

Mistä on hyvät kaveritaidot tehty?

Tämän vuoden Koulurauha-kilpailu haastaa koulut pohtimaan yhdessä oppilaiden kanssa kaveritaitoja.
 Tarkoituksena on, että koulussa käydään keskustelua siitä, mistä on hyvät kaveritaidot tehty ja miten niitä voi harjoitella ja tukea.

Itse kilpailussa koulujen tulee suunnitella tapahtuma, jossa harjoitellaan tai tuetaan oppilaiden kaveritaitoja. Tapahtuma voi olla esimerkiksi oppitunti, aamunavaus tai vanhempainilta. Kilpailuaika on 21.8.–20.12.2013. Parhaat tapahtumaideat palkitaan 500 euron stipendillä.

Koulurauha laajenee toiselle asteelle

Koulurauha-ohjelma on Mannerheimin Lastensuojeluliiton yhdessä Opetushallituksen, poliisin, Folkhälsanin ja Suomen Vanhempainliiton kanssa toteuttama ohjelma, jonka tavoitteena on, ettei ketään kiusattaisi, ettei kukaan jäisi yksin ja että jokainen oppilas voisi kokea olevansa oman kouluyhteisönsä tärkeä ja hyväksytty jäsen.

Koulurauha-ohjelmaa on toteutettu peruskouluissa ympäri Suomen. Ohjelmaa lähdetään nyt viemään myös toiselle asteelle. Koulurauha on julistettu vuodesta 1990 lähtien.

Lisätietoja:

– Koulurauhan suunnittelija Tiia Posa, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, p. 075 3245 472
– Opetusneuvos Heidi Peltonen, Opetushallitus, p. 040 348 7271
– Poliisitarkastaja Ari Järvenpää, Poliisihallitus, p. 07187 81766
– Osastopäällikkö Gun Andersson, Folkhälsan, p. 050 566 8777
– Suunnittelija Anri Leveelahti, Suomen Vanhempainliitto, p. 044 755 1372
– Tiedottaja Camilla Heikkilä, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, p. 075 3245 580

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs