Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Väitös: Taitava oppija on strateginen

Oulun yliopisto

Väitös: Taitava oppija on strateginen

Tiedote.
Julkaistu: 02.06.2014 klo 13:06
Julkaisija: Oulun yliopisto

Onnistuneen oppimisen edellytyksenä on, että oppija tunnistaa omat vahvuutensa ja heikkoutensa erilaisissa oppimisen tilanteissa. Aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet strategioiden käytön edistävän oppimista. 2000-luvulla nämä taidot ovat yhä keskeisempiä, koska oppimisen ympäristöt muuttuvat ja edellyttävät oppilaan ottavan vastuuta omasta oppimisestaan. Tutkimus ei ole kuitenkaan pystynyt kuvaamaan eroja oppilaiden strategisen toiminnan laadussa oppimistilanteen aikana.

Tässä väitöstutkimuksessa selvitettiin, miten oppilaat käyttävät strategioita aidoissa oppimistilanteissa. Väitöstutkimus osoitti, että strategisessa oppimisessa oli eroja. Erityisesti nämä erot korostuivat haasteellisissa oppimistilanteissa. Toisin sanoen taitavat oppijat osasivat toimia strategisesti erityisesti haastetilanteissa.

Väitöstutkimuksessa hyödynnettiin g/nStudy-nimistä tietokoneavusteista oppimisympäristöä, joka sisältää strategista oppimista tukevia kognitiivisia työkaluja. Sen lisäksi g/nStudy-oppimisympäristö kerää lokidataa oppilaan työskentelyn vaiheista. Tämä lokidata tutkimusaineistona antaa aivan uuden mahdollisuuden ymmärtää oppimisen strategista prosessia.

Tämän tutkimuksen aineisto on kerätty sekä perusasteen oppilailta että yliopiston opiskelijoilta. Tutkimuksessa selvitettiin, miten lokidatasta voi löytää strategisia oppimisen toimintamalleja, ja miten nämä strategiset oppimisen toimintamallit vaihtelevat oppilaiden, oppilasryhmien ja oppimistilanteiden aikana.

Tutkimustulokset osoittavat, että oppimisen strategiset toimintamallit vaihtelivat oppilaiden, oppilasryhmien ja oppimistilanteiden välillä. Oppimisen strategisissa toimintamalleissa oli myös eroja sen suhteen, miten usein ne ilmenivät oppimisprosessin aikana ja mistä strategisista toiminnoista (esim. alleviivausten tekeminen tai käsitekartan rakentaminen) ne koostuivat.

Käytännössä tämä väitöstutkimus lisää ymmärrystä siitä, mitkä ovat oppimisen kannalta kriittisiä tilanteita, joissa oppilas tarvitsee tukea työskentelyynsä. Tieto auttaa vastaamaan oppimisen keskeiseen haasteeseen siitä, miksi oppilaat toimivat eri tavoin samassa oppimistilanteessa, miksi se johtaa erilaisiin oppimistuloksiin ja miten oppilaita voidaan tukea oppimisen eri vaiheissa. 

- - -

Kasvatustieteen maisteri Jonna Malmberg väittelee Oulun yliopistossa 6.6.2014. Kasvatustieteen alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Tracing the process of self-regulated learning – students’ strategic activity in g/nStudy learning environment (Itsesäätöinen oppiminen ja oppilaiden strateginen toiminta g/nStudy-oppimisympäristössä). Vastaväittäjänä toimii professori Roger Azevedo (North Carolina State University, USA) ja kustoksena professori Sanna Järvelä. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla, Kaljusensalissa (KTK 112) kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Kasvatustieteen maisteri Jonna Malmberg

Syntymäaika ja -paikka:
1977 Oulu

Yo-tutkintovuosi ja koulu:
1997 Kuusiluodon lukio

Nykyinen työpaikka:
Oulun yliopisto, kasvatustieteiden ja opettajankoulutuksen yksikkö
0294 483 669

Tiedekunta ja laitos:
Kasvatustieteiden tiedekunta, kasvatustieteiden ja opettajankoulutuksen yksikkö
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
0444 0160 080
jonna.malmberg@oulu.fi

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-0470-3

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs