Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Väitös: Mikkelin ammattikorkeakoulun SKUTMA-projektin pohjalta väitös Mikkelissä

Mikkelin ammattikorkeakoulu (MAMK)

Väitös: Mikkelin ammattikorkeakoulun SKUTMA-projektin pohjalta väitös Mikkelissä

Tiedote.
Julkaistu: 16.11.2012 klo 09:03
Julkaisija: Mikkelin ammattikorkeakoulu (MAMK)

Mikkelin ammattikorkekakoulun SKUTMA-projekti on ollut vuosina 2008-2010 toteutettu TEKESin ja 10 itäsuomalaisen sähkönjakeluyrityksen rahoittama projekti, jossa oli tavoitteena kehittää sähkönjakeluyhtiöiden kunnossapito- ja verkonuusintapäätöksiin toimiva ohjelmistotyökalu. Projektin pohjalta yliopettaja Juha Korpijärvi kehitti väitöskirjatyössään optimointimallin, jonka avulla sähköverkon uusintainvestoinnit ja huolto on mahdollista ajoittaa niin, että verkon luotettavuus maksimoituu taloudellisuuden kuitenkaan liiaksi kärsimättä. Väitöskirja on toteutettu Lappeenrannan teknilliseen yliopistoon, jonne jo aiemmin projektissa on tuotettu diplomityö. Lisäksi Mikkelin ammattikorkeakouluun on toteutettu insinöörityö sekä tuotettu useita kansainvälisiä lehti ja konferenssiartikkeleita.

Sähköverkon huoltoon ja uusimiseen vaikuttavat sääilmiöt, kuten myrskyt, kuormituksen kasvu, yhdyskuntarakenteen kehitys sekä verkon rappeutuminen ja ikääntyminen. Korpijärvi keskittyy työssään verkon rappeutuminen ja ikääntyminen takia tehtävään verkon uudistamiseen ja huoltoon.

Työssä kehitetty optimointimalli perustuu dynaamisen optimoinnin algoritmiin, joka on ohjelmoitu tietokoneelle. Sen ympärille on kehitetty ohjelmisto, jota verkkoyhtiöt voivat käyttää työkaluna tehdessään verkkoinvestointipäätöksiä. Ohjelmistoa on testattu todellisessa ympäristössä. Sen laajempi käyttö edellyttää kuitenkin automaattisten tiedonsiirtokanavien luomista verkkotietojärjestelmistä nyt kehitettyyn ohjelmistoon.

 

TkL Juha Korpijärven sähkötekniikan alaan kuuluva väitöskirja Ikääntymiseen perustuva sähkönjakeluverkon kunnossapidon ja uusintainvestointien ajoittaminen (Aging based maintenance and reinvestment scheduling of electric distribution network) tarkastetaan perjantaina 23.11.2012 klo 12.00 Mikkelin yliopistokeskuksen auditoriossa, os. Lönnrotinkatu 5, Mikkeli. Vastaväittäjinä toimivat professori, TkT Pertti Järventausta Tampereen teknillisestä yliopistosta ja kehitysjohtaja, TkT Juha Lohjala, Suur-Savon Sähkö Oy:stä. Kustoksena toimii professori, TkT Jarmo Partanen Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta.

Mikkelin ammattikorkeakoulun SKUTMA-projekti jatkuu edelleen sähkönjakelutomintaa mallintavana SLIMO-projektina vuosina 2011 – 2013. Projektissa on tarkoitus edelleen kehittää sähkönjakeluverkon luotettavuutta mallintavaa ohjelmistoa uudelle alustalle, niin että verkkotoimintaa säätelevä ns. regulaatiomalli on sisällytetty ohjelmistoon. Ohjelmiston kehitystyössä on keskeisesti mukana Juha Korpijärven lisäksi yliopettaja Ilkka Vuorio.

 

VÄITTELIJÄN HENKILÖTIEDOT:

  • Juha Korpijärvi
  • Syntynyt 1964 Tampereella
  • Kotikunta Mikkeli
  • Ylioppilastutkinto 1983, Tampereen lyseon lukio
  • Diplomi-insinöörin tutkinto 1988, Tampereen teknillinen korkeakoulu
  • Tekniikan lisensiaatin tutkinto 1990, Tampereen teknillinen korkeakoulu
  • Tutkija, Tampereen teknillinen korkeakoulu, 988-1990
  • Kehityspäällikkö, osastopäällikkö ja toimitusjohtajan varamies, Pori Energia 1990 – 1998
  • Sähkötekniikan yliopettaja, Mikkelin ammattikorkeakoulu 1998 - >

 

Lisätietoja: Juha Korpijärvi, +358 50 606 79, juha.korpijarvi(at)mamk.fi

 

 

Liitetiedostot

Mikkelin ammattikorkeakoulu (MAMK) tarjoaa korkeinta ammatillista koulutusta, tekee työelämälähtöistä tutkimus- ja kehitystyötä ja tuottaa koulutustehtävään liittyviä palveluja. Ammattikorkeakoulu toimii kolmella paikkakunnalla Mikkelissä, Pieksämäellä ja Savonlinnassa. Opiskelijoita MAMKissa on 4500 ja henkilökuntaa 400. MAMK profiloituu elinikäisen oppimisen korkeakouluksi ja vahvaksi TKI-korkeakouluksi. Ammattikorkeakoulun vahvuutena on Venäjä-osaaminen. Ammattikorkeakoulun strateginen kumppani on Kymenlaakson ammattikorkeakoulu.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs