Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Uutuusteos Korkeasti koulutetut naiset kertoo järjestötyön ja naisasialiikkeen historiaa

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Uutuusteos Korkeasti koulutetut naiset kertoo järjestötyön ja naisasialiikkeen historiaa

Tiedote.
Julkaistu: 06.11.2013 klo 14:08
Julkaisija: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Mikä saa yhdistyksen elämään? Tätä kaikkia järjestöjä kiinnostavaa kysymystä pohditaan Maritta Pohlsin kirjoittamassa kirjassa Korkeasti koulutetut naiset, joka lähestyy aihetta Suomen Akateemisten Naisten Liiton näkökulmasta. Kirja kertoo yhden naisjärjestön kautta naisten ja naisasialiikkeen historiaa.

Vuonna 1922 perustetun Suomen Akateemisten Naisten Liiton puheenjohtajat olivat alojensa pioneereja. Heidän johtamanaan SANL ja sen jäsenyhdistykset keskittyivät alkuvuosikymmeninä kannustamaan naisia opiskelemaan ja vaikuttamaan yhteiskunnassa. Se tehtiin verkostoitumalla ja nostamalla esikuvallisia naisia yleiseen tietoisuuteen. Kansainvälinen yhteistyö oli hyvin tärkeää, kun ensimmäiset naiset raivasivat tietään akateemiseen maailmaan ja pitivät yllä kielitaitoaan. Myöhemmin YK-yhteydet pitivät suomalaiset keskustelun aallonharjalla.

1970-luvun alun uusi radikaali naisliike kyseenalaisti vanhojen naisjärjestöjen toiminnan ja pakotti myös akateemiset naiset pohtimaan järjestönsä linjauksia. Laajamittainen toiminta ja yhdistysten monimuotoinen ohjelma vetivät kuitenkin puoleensa yhä uusia jäseniä aina 1990-luvun alkupuolelle saakka, jolloin talouslama verotti myös järjestöjen jäsenmääriä.

Kirjassa tarkastellaan järjestöä kansainvälisestä, kansallisesta ja paikallisesta näkökulmasta. Mikä on pienin yhteinen nimittäjä näiden kolmen tason toiminnassa? Miten kansalliset liitot välittävät keskusjärjestön viestin paikallisyhdistyksille ja miten paikallisyhdistykset toteuttavat erilaisia teemoja?

”Aktiivinen, yhdistyksestä ulospäin suuntautuva toiminta vetää puoleensa uusia jäseniä ja nostaa vanhojen jäsenten kiinnostusta omaa yhdistystä kohtaan. Vahva ja jatkuva yhteys keskusliittoon puolestaan kantaa yhdistyksen vaisumman toiminnan yli”, summaa teoksen kirjoittaja Maritta Pohls.

 

Kirjoittajan esittely

Filosofian tohtori Maritta Pohls on tutkinut järjestöjen toimintaa useissa teoksissaan ja on ollut mukana järjestötoiminnassa myös käytännössä: hallinnossa, jäsenenä ja kouluttajana. Pohls on julkaissut mm. teokset Lotta Svärd, Käytännön isänmaallisuutta (2009), Tavallista rakkautta – SOS-lapsikylätyö Suomessa (2012) ja Laukkusi on täynnä mahdollisuuksia – Opas päättäviin asemiin haluaville naisille (2013).

 

Maritta Pohls

Korkeasti koulutetut naiset

Suomen Akateemisten Naisten Liiton historia

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura 2013

307 sivua, sidottu, sh. 44 €, ISBN 978-952-222-471-2

Lataa painokelponen kansikuva tästä

 

Arvostelukappaleet ja lisätiedot:

tiedottaja Minttu Nikkilä, SKS, minttu.nikkila@finlit.fi, p. 040 736 1313

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, SKS on vuonna 1831 perustettu tieteellinen seura ja kulttuurijärjestö: tutkimuslaitos, humanistisen tiede- ja tietokirjallisuuden kustantaja, suullisen ja kirjallisen kulttuurin arkisto ja tieteellinen erikoiskirjasto sekä kirjallisuuden viennin ja kääntämisen tukija. Seuraan kuuluu runsaat 3 000 jäsentä ja sen palveluksessa työskentelee tällä hetkellä lähes sata henkeä. www.finlit.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs