Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Uusia ratkaisuja älykkäisiin ympäristöihin esillä tänään Fellmanniassa

Lahden ammattikorkeakoulu

Uusia ratkaisuja älykkäisiin ympäristöihin esillä tänään Fellmanniassa

Tiedote.
Julkaistu: 16.05.2014 klo 09:57
Julkaisija: Lahden ammattikorkeakoulu

Lahden ammattikorkeakoulun liiketalouden alan Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma isännöi kansainvälistä Erasmus –intensiivikurssia 4.5. – 17.5.2014 Lahdessa. Viiden lahtelaisen opiskelijan ja paikallisten opettajien seuraksi saapui yhteensä 20 opiskelijaa sekä neljä opettajaa Espanjasta, Italiasta ja Saksasta. Intensiivikurssin aiheena on ”Natural User Interface Technology to Business”. Kurssin aikana opiskelijat ovat ideoineet, suunnittelleet ja toteuttaneet uusia ratkaisuja älykkäisiin ympäristöihin, kuten autoihin tai koteihin.

- Termi Natural User Interface tarkoittaa vapaasti suomennettuna luonnollista käyttöliittymää eli tekniikkaa, joka mahdollistaa kommunikaation laitteen kanssa samaan tapaan kuin jos se tapahtuisi toisen ihmisen kanssa. Laitetta voidaan tällöin ohjata vaikkapa puheella tai eleillä ja laite saattaa jopa kyetä tulkitsemaan ihmisen ilmeitä ja tunteita. Luonnollisen käyttöliittymän ideologiaan kuuluu myös sovellusten helppokäyttöisyys, kertoo Antti Salopuro Lahden ammattikorkeakoulusta.

Kurssin teemana ovat älykkäät ympäristöt ja opiskelijat ovat jo ennen kurssia perehtyneet erilaisiin sovellusalueisiin. Opiskelijat ovat kommunikoineet tietoverkon välityksellä maasta toiseen ja ideoineet sovelluksia yhdessä esimerkiksi älykkääseen kotiin, autoon sekä pysäköintiautomaattiin. Kurssin aikana he oppivat teknologioita, joilla näitä ideoituja sovelluksia voidaan toteuttaa. Työ ei kuitenkaan pääty tähän, vaan opittu tekniikka siirretään välittömästi käytäntöön suunnittelun ja toteutuksen kautta toimiviksi prototyypeiksi.

- Nyt kurssimme alkaa olla loppuvaiheessa ja opiskelijoiden projektit ovat hyvää vauhtia rakentumassa. Yksi ryhmä kehittää konseptia, jossa keittiön laitteita voitaisiin ohjata puheen avulla ja toinen ryhmä on miettinyt miten automaattisen pysäköinnin käyttäminen olisi  käyttäjälle mahdollisimman vaivatonta. He rakentavat demonstraattoria idealle, jossa autoa hakemaan tulevan henkilön identiteetti voitaisiin tunnistaa automaattisesti kasvojen ja äänen perusteella. Tähän ideaan liittyen teimme maanantaina myös vierailun lahtelaiseen LeanPark OY:öön, joka parhaillaan rakentaa automaattista pysäköintilaitosta Hämeenkadulla, Salopuro kertoo.

Ihmisen ja laitteen välinen kommunikaatio

Älykkään pysäköintiautomaatin sovellusalue on valittu mukaan lahtelaisen LeanPark Oy:n kanssa tehdyn yhteistyön myötä.

- LAMKin opiskelijat tekivät yritykselle syksyllä 2013 pienen projektityön ja nyt tämän intensiivikurssin tullessa ajankohtaiseksi pysäköintiautomaatti nähtiin herkullisena ja erityisen ajankohtaisena esimerkkinä ihmisen ja laitteen välisestä kommunikaatiosta, Salopuro kertoo.

Opiskelijat pääsivät kurssin aikana käytännössä seuraamaan pysäköintiautomaatin toimintaa ja saivat konkreettisesti nähdä, miten heidän uudet käyttöliittymäinnovaationsa voisivat tässä toimintaympäristössä toimia.

Kurssilla opiskeltavat teknologiat ovat pitäneet sisällään esimerkiksi eleiden-, ilmeiden ja puheentunnistamista sekä keinoälyä. Opiskelijoille on tarjottu oppitunteja myös mm. ideoiden kaupallistamisesta, ryhmätyömenetelmistä sekä projektien laadunvarmistuksesta. Ja kaikki tämä tapahtuu monikansallisessa, monikulttuurisessa ja monialaisessa ympäristössä.

-        Tärkeä osa kurssia on ollut myös epämuodollinen ohjelma – samoista asioista kiinnostuneet nuoret kun laitetaan kahdeksi viikoksi tekemään töitä ja viettämään vapaa-aikaa yhdessä, se johtaa väistämättä uusiin kansainvälisiin ystävyyssuhteisiin, jotka parhaimmillaan ovat elinikäisiä, Salopuro lisää.

Intensiivikurssin aikana toteutettuja prototyyppejä esitellään 16.5. alkaen kello 13:30 Fellmannian (Kirkkokatu 27, Lahti) pääsisäänkäynnin luona, rakennuksen ala-aulassa. Demonstraatiotilaisuus on kaikille avoin ja yleisöllä on myös itse mahdollisuus kokeilla käytännössä toteutettuja sovelluksia. Erityisesti toivotetaan tervetulleeksi teollisuuden ja muun yrityselämän edustajia katsomaan miten tulevaisuuden teknologiat ovat jo nyt käytettävissä jopa kaupallisissa sovelluksissa.

Lisätietoja:
Antti Salopuro, 0447080173, anttti.salopuro@lamk.fi / liiketalous
Hanna Mikkonen, 0447080972, hanna.mikkonen@lamk.fi / TKI-, KV- ja aluekehityspalvelut

Lahden ammattikorkeakoulu on monialainen ja kansainvälinen ammattikorkeakoulu, joka on tunnettu erityisesti muotoilu- ja ympäristöosaamisestaan sekä innovatiivisuudestaan.

www.lamk.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs