Suunnitteluassistentiksi valmistuva Pauliina Surapha kehuu työssäoppimispaikkansa esimiehiä ja kollegoita. Arkkitehtitoimistossa projektiassistenttina työskennellyt Pauliina on päässyt näköalapaikalle isoon ja Suomen mittakaavassa ainutlaatuiseen projektiin. Mukavien työkavereiden erinomainen tuki on maksanut itsensä takaisin. Motivoituneesta opiskelijasta on kasvanut niin arvokas apu työnantajalleen, että valmistumisen jälkeistä työtarjoustakin on väläytelty.
Suunnitteluassistentiksi sattumalta
Pauliina Suraphan matka suunnitteluassistentiksi alkoi vahingossa. Peruskoulun jälkeinen kaksoistutkinto keskeytyi pidemmän sairaslomajakson vuoksi. Toipumisen jälkeen Pauliina opiskeli vuoden ammatilliseen koulutukseen valmentavassa VALMAssa ja haaveili kultaseppä-opinnoista Järvenpäässä. Koulutuskokeilu alalla sujui loistavasti, mutta matka unelma-ammattiin katkesi, kun koulutus poistuikin opiston tarjonnasta kesken haun.
Kakkosvaihtoehdoksi merkitty suunnitteluassistentin tutkinto Keskuspuiston ammattiopistossa nousi automaattisesti listalla seuraavaksi. ”Tämä oli loppujen lopuksi onnellinen sattuma, koska suunnitteluassistentin töitä on enemmän tarjolla”, Pauliina toteaa. ” Opintoihin sisältyy 2D- ja 3D-piirtämistä, suunnittelua, mallinnusta, projektitöitä ja visualisointia. Kolmiulotteisten kuvien avulla asiakkaiden on helpompi hahmottaa, miltä rakennus tulee käytännössä näyttämään.”
Metron ratalinjaa mallintamaan
Ammatilliseen koulutukseen kuuluu paljon työpaikalla oppimista. Työssäoppimispaikka löytyi opettajan kontaktien avulla Pöyryn arkkitehtiosastolta. Pauliina työskenteli assistenttina harvinaislaatuisessa projektissa, ei yhtään vähäisemmässä kuin Länsimetro-hankkeessa.
”Oli aikamoinen harppaus siirtyä talojen piirtelystä maanalaiseen maailmaan. Yhtäkkiä edessä onkin seitsemän kilometrin pätkä rataliikennettä. Olin aluksi ihan shokissa ja jännitin projektiin ryhtymistä, mutta työkavereilta sain heti paljon apua. Isoja projekteja on avartavaa seurata ja nähdä, miten kokeneet ammattilaiset tekevät suunnittelutyötä. Työkaverit ovat olleet kärsivällisiä ja opettaneet minulle uutta” Pauliina suitsuttaa kollegoitaan ja toteaa tiimityötaitojensa kehittyneen. Työpaikalla pääsee myös seuraamaan tosielämän haasteiden ratkomista. ”Näitä ongelmia ei koulun harjoitustöissä tulisi vastaan”.
3D-suunnittelu jatkuu töissä tai koulunpenkillä
Pauliinan työharjoittelujakso on nyt päättynyt ja edessä on vielä pari kuukautta puurtamista koulunpenkillä. Sitten koittaa valmistuminen. Pauliinan haaveissa siintää ammattikorkeakouluopinnot 3D-animoinnin ja visualisoinnin parissa. ”Animaatiosaamista voi hyödyntää joko tällä tai jollain toisella alalla”.
Mikäli opiskelupaikka ei nyt irtoa, Pauliinalla on mahdollisuus palata takaisin töihin arkkitehtitoimistoon elokuussa. ”Olen työharjoittelujaksojeni ansiosta jo oppinut talon tavoille”, vaatimaton Pauliina kuittaa. Työpaikan vahva sitoutuminen ja tuki opiskelijan ammattitaidon hiomiseen on tehnyt Pauliinasta arvokkaan erityisosaajan, josta kannattaa pitää kiinni.
Teksti ja kuva:
Anne Laitinen, Invalidisäätiö
Keskuspuiston ammattiopisto on pääkaupunkiseudulla ja Uudenmaan alueella toimiva ammatillinen erityisoppilaitos ja erityisopetuksen kehittämiskeskus. Tarjoamamme koulutukset on tarkoitettu henkilöille, jotka tarvitsevat opinnoissaan ja työllistymisessään erityisopetusta, yksilöllistä tukea ja ohjausta. Keskuspuiston ammattiopisto on osa Invalidisäätiö-konsernia.
© Koodiviidakko Oy - Y-tunnus 1939962-1