Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Työ- ja opiskelu-uupukseen kantaaottava performanssi MAMKissa 22.1.

Mikkelin ammattikorkeakoulu (MAMK)

Työ- ja opiskelu-uupukseen kantaaottava performanssi MAMKissa 22.1.

Tiedote.
Julkaistu: 15.01.2013 klo 11:08
Julkaisija: Mikkelin ammattikorkeakoulu (MAMK)

Valinnan voima – opiskelijoiden kantaaottava performanssi

 

Mikkelin ammattikorkeakoulussa järjestetään tiistaina 22.1. klo 11-12 kantaaottava performanssi. Ryhmä kansalaistoiminnan ja nuorisotyön opiskelijoita toteuttaa ravintola DeXin käytävätiloissa kantaaottavan performanssin aiheena opiskelu- ja työuupumus sekä syrjäytyminen. Pyrkimyksenä on herättää pohdintaa sekä keskustelua ajankohtaisista yhteiskunnan ongelmista. Toiveena on edesauttaa erilaisten ratkaisuvaihtoehtojen syntymistä.

Osaan esitystä on katselijoiden mahdollisuus osallistua lahjoittamalla omaa osaamistaan/omaisuuttaan (esim. palvelus/tavara/vaate) ilmoitustaululle jätettävillä post-it lapuilla. Palvelusta/tavaraa tarvitseva henkilö on vapaa poistamaan lapun ilmoitustaululta ja ottamaan yhteyttä palveluntarjoajaan. Jokainen post-it lapun täyttäjä saa vastineeksi Mekkala ry:n tarjoaman kahvilipun ravintola DeXiin.

Samanaikaisesti performanssin kanssa Dexi-stagella järjestetään mahdollisuus soittaa musiikkia. ”Jam sessionin” aikana instrumentit ovat lavalla kaikkien vapaasti käytettävissä, tarjoten musiikin ystäville mahdollisuuden jammailla porukalla soittotaidoista riippumatta.

 

Lisätietoja performanssista:

kansalaistoiminnan ja nuorisotyön opiskelija

Ella-Noora Kumpulainen, puh. 044 9388 715

 

Taustaa performanssille

 

Ympäröivän nyky-yhteiskunnan rakenne ohjaa ja kannustaa meitä päivittäisissä valinnoissamme suorittamaan mahdollisimman tehokkaasti, mahdollisimman tiukalla aikataululla. Mitä kokonaisvaltaisemmin pystymme kanavoimaan voimavaramme tuottavuuden lisäämiseksi, sitä parempi. Tuottavuudesta on tullut jo osaltaan ihmisarvon mitta.

On olemassa ääneen lausumaton ideaalimalli, kuinka länsimaisessa kulttuurissa hyvä kansalainen elää hyvän elämän. Kannustetaan pienten porkkanoiden avulla, jo kliseiseksi käsitteeksi muodostuneeseen oravanpyörään: opinnot, opintolaina, työt, lainan maksu, autolaina, auto, työnteko, lainanmaksu, asuntolaina, asunto, työtä, lainanmaksua ja niin edelleen.

Eläminen vaatii rahaa, ja rahaa ei tule jos ei tee töitä. Lainaksi voi saada, jos on valmis maksamaan siitä kertyvät korot.

Tilastokeskuksen vuonna 2008 tekemän työolotutkimuksen mukaan yli kolmasosa työssäkäyvistä naisista (39%) ja neljännes miehistä (25%) valitsi vähintään viisi seuraavista kahdeksasta vaihtoehdosta kysyttäessä kiireen ilmenemisestä heidän työolosuhteissaan.

 

1) työssä haittaa kiireestä erittäin tai melko paljon
2) työskentelee suuren paineen alaisena
3) kiire vähentää työssä viihtymistä.
4) työuupumuksen pelko
5) työtahti on kiristynyt viime vuosina
6) ei voi pitää riittävästi taukoja
7 )joutuu jatkuvasti venyttämään työpäivää 8) joutuu keskeyttämää usein työn

(Suomen virallinen tilasto 2008, 72).

 Kun tuottavuutta halutaan tehostaa, kiire lisääntyy entisestään. Useille tämä aiheuttaa väsymystä, ahdistusta ja masennusta. Meillä on omat rajalliset voimavaramme. Kun ei jaksa, ovat vaihtoehdot vähissä. Sairasloma, irtisanoutuminen, työttömyys. Ei ole helppoa ottaa epäkelvon tai syrjäytyneen leimaa otsaan. Meillä on sisäänrakennettu tarve tuntea itsemme hyväksytyiksi ympäröivässä yhteisössä. Kuulumisia tiedustelevalle tuttavalle, ei ole helppoa myöntää olevansa sairaslomalla uupumuksen vuoksi. On tehty lähes tabuksi tunnustaa heikkous ihmisten edessä.

 

Yhteiskunta muuttuu jatkuvasti yksilöiden valintojen seurauksena. Halutessamme voimme valita enemmän keskinäistä ymmärrystä, sekä pyrkimystä elää auttaen toinen toistamme. Ei rahasta, vaan aidosta välittämisestä. Voimme valita toimimmeko ympäristön paineiden sanelemana, vai teemmekö sen minkä tunnemme oikeaksi. Emme ole tuotantorobotteja. Olemme ihmisiä ja meillä on mahdollisuus valita tulevaisuutemme. Sinun valinnoillasi on merkitystä meille kaikille.

 

Ella-Noora Kumpulainen

 

Lähdetiedot:

 

Suomen virallinen tilasto (SVT): Työolotutkimus [pdf-julkaisu].

2008. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 4.1.2013].

Saantitapa: http://www.stat.fi/tup/julkaisut/tiedostot/isbn_978-952-467-930-5.pdf

 

 

 

Mikkelin ammattikorkeakoulu (MAMK) tarjoaa korkeinta ammatillista koulutusta, tekee työelämälähtöistä tutkimus- ja kehitystyötä ja tuottaa koulutustehtävään liittyviä palveluja. Ammattikorkeakoulu toimii kolmella paikkakunnalla Mikkelissä, Pieksämäellä ja Savonlinnassa. Opiskelijoita MAMKissa on 4500 ja henkilökuntaa 400. MAMK profiloituu elinikäisen oppimisen korkeakouluksi ja vahvaksi TKI-korkeakouluksi. Ammattikorkeakoulun vahvuutena on Venäjä-osaaminen. Ammattikorkeakoulun strateginen kumppani on Kymenlaakson ammattikorkeakoulu.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs