Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Tutkimus: Yksinäisyys kurjistaa suomalaisia

Diakonia-ammattikorkeakoulu

Tutkimus: Yksinäisyys kurjistaa suomalaisia

Tiedote.
Julkaistu: 22.09.2016 klo 10:45
Julkaisija: Diakonia-ammattikorkeakoulu

”Peräkammarin pojat ja tytöt” sekä yksinhuoltajat yksinäisimpiä. Lapsuuden yksinäisyys kertaantuu.

Tänään torstaina 22.9.2016 sukelletaan yksinäisyyden maailmaan: suomalaisten yksinäisyystutkijoiden verkoston työskentely huipentuu päätösseminaariin ja Yksinäisten Suomi -kirja julkistetaan. Teokseen on koottu myös tietoa yksinäisyyden vaikutuksista hyvinvointiin, jota on tutkittu Diakissa.

Diak on ollut mukana keräämässä aineistoa suomalaisten yksinäisyydestä Helsingin Sanomien viime syksynä julkaisemassa köyhyyskyselyssä Itä-Suomen ja Turun yliopistojen kanssa. Työskentelyn myötä syntynyt yksinäisyystutkijoiden verkosto on tehnyt kirjan Yksinäisten Suomi, joka julkaistaan tänään torstaina 22.9. klo 16–17 Kirja & Kahvi -kahvilassa (Vuorikatu 7, Helsinki). Gaudeamuksen järjestämään julkaisu- ja keskustelutilaisuuteen on vapaa pääsy.

Juho Saaren toimittamassa teoksessa on mukana kirjoittajana Diakonia-ammattikorkeakoulun erityisasiantuntija, dosentti Sakari Kainulainen. Hänen osuutensa kirjassa, Yksinäisen elämänlaatu, pohjautuu Helsingin Sanomien viimesyksyisen kyselyn aineistoon.

Parisuhde vähentää yksinäisyyttä – miehillä  

Sakari Kainulaisen tutkimuksen mukaan yksinäisyydellä on suora yhteys elämänlaatuun, eli koettuun hyvinvointiin ja terveyteen. Perherakenne on yksi tekijä, joka selkeästi vaikuttaa yksinäisyyteen: yksinään asuvat ja yksinhuoltajat ovat yleisesti ottaen yksinäisimpiä. Parisuhde sen sijaan vähentää yksinäisyyttä selvästi – etenkin miehillä.

-       Miehet ovat selvästi tyytyväisempiä parisuhteeseensa kuin naiset. Tämä vähentää yksinäisyyden tunnetta ja lisää tyytyväisyyttä, Kainulainen toteaa.

Silmiinpistävintä aineistossa on Kainulaisen mukaan vanhempien luona asuvien nuorten aikuisten yksinäisyyden tunne, joka voimistuu iän myötä.

-       Jokainen ikävuosi kotona tuo lisää yksinäisyyttä ja pahaa oloa, Sakari Kainulainen sanoo.

Toinen ryhmä, joiden yksinäisyyden kokemukset korostuivat, ovat yksinhuoltajat, etenkin nuoret.

Lapsuuden yksinäisyys kertautuu, mutta yksikin sydänystävä auttaa

Ystävien määrän kasvu parantaa elämänlaatua. Ystävät ovat merkityksellisimpiä nuorella iällä: tärkeimmillään ystävyyssuhteet ovat noin 20 vuoden iässä. Toisaalta ystävyyssuhteiden laadulla on määrää suurempi merkitys: sydänystävän olemassaolo vaikuttaa koettuun hyvinvointiin tutkimusaineiston mukaan kaikkein eniten.

Myös lapsuuden yksinäisyyden kokemuksilla on merkitystä vielä vanhempanakin. Ne vastaajat, jotka ilmoittivat olleensa lapsena ja teini-iässä yksinäisiä, olivat sitä myös keski-ikäisenä. Tärkeää olisi tutkijan mukaan katkaista kierre jo alkuunsa, mutta kuinka?

-       Yksinäisen ympärillä olevat ovat keskeisessä roolissa; vuorovaikutus kun on ainakin kahden kauppa. Liian helposti ryhmässä suljetaan joitain ulos ja tämä saattaa alkaa jo hyvin pienenä, Kainulainen sanoo.

Oma asennekin voi ratkaista ainakin aikuisilla. Yksinäisyyttä on tutkijan mukaan kahdenlaista: sosiaalista, joka johtuu ystävien puutteesta, tai emotionaalista, jolloin olemassa olevat ihmiskontaktit eivät poista yksinäisyyden tunnetta. Edelliseen tepsii tutkijan mukaan hakeutuminen ihmisten joukkoon tavalla tai toisella, mutta jälkimmäisessä tulisi pohtia enemmän myös omaa rooliaan.

-       Toiminko jotenkin niin tai asetanko rajoja liian korkealle, että ihmissuhteet eivät ole tyydyttäviä. Ehkä kannattaisi myös pohtia sitä, että mikä muu asia tuo mielihyvää kuin ihmissuhteet ja voisiko sitä puolta elämässään voimistaa, jolloin katse ei ainakaan ensimmäisenä kohdistuisi yksinäisyyden voittamiseen, Kainulainen pohtii.

Sakari Kainulainen, YTT, on Turun ja Itä-Suomen yliopiston dosentti, joka työskentelee erityisasiantuntijana Diakonia-ammattikorkeakoulussa.

 

Fakta: 

Yksinäisten Suomi -kirjan tilausohjeet:

http://www.gaudeamus.fi/yksinaistensuomi/

Päätösseminaari tuo yhteen laajan joukon yksinäisyyden parissa työskenteleviä

Suomalaisten yksinäisyys -hankkeen päätösseminaari järjestetään torstaina 22.9 kello 10–15 Suomen elokuvasäätiön auditoriossa Helsingin Katajanokalla (Kanavakatu 12) Juho Saaren johtaman hankkeen päätösseminaariin on ilmoittautunut 130 yksinäisyydestä kiinnostunutta toimijaa ympäri Suomen.

Radiodokumenttisarja yksinäisyydestä

Dokumenttisarja Kymmenen teesiä yksinäisyydestä tarjoaa välähdyksiä yksinäisyyden tutkimiseen ja keinoja yksinäisyyden lievittämiseen. Dokumenttisarjan toteutuksesta on vastannut Yleisradion Dokumenttiryhmä ja sen sisällöt ovat syntyneet Suomalaisten yksinäisyys -hankkeen työpajojen pohjalta. Dokumenttisarja julkistetaan hankkeen päätösseminaarissa. Lisäksi se julkaistaan Yle Areenassa ja kuullaan Yle Radio 1:ssä torstaisin 22.9.–24.11.2016 klo 18.10–18.20. Radiodokumentit on toteuttanut Katarina Blomqvist ja tuottanut Hannu Karisto.

 

Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita diakonia-, kasvatus-, sosiaali-, terveys- ja tulkkauksen aloille. Sillä on toimipisteet Helsingissä, Oulussa, Pieksämäellä, Porissa ja Turussa.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs