Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Tutkimus: Äänikirjoista on apua lukihäiriössä

Celia

Tutkimus: Äänikirjoista on apua lukihäiriössä

Tiedote.
Julkaistu: 26.01.2011 klo 16:09
Julkaisija: Celia

Celian teettämän asiakastyytyväisyystutkimuksen perusteella äänioppikirjat ovat avuksi opiskelussa. Kyselyyn vastanneista peräti 98 prosenttia oli sitä mieltä, että Celian äänikirjoista on ollut hyötyä oppimisen tukena. Heistä reilu enemmistö (yli 60 %) piti äänikirjoja erittäin hyödyllisinä ja lähes 40 % hyödyllisinä. Lähes 87 % vastanneista suosittelisi äänikirjoja ystävälle tai kollegalle.

Loppuvuonna 2010 sähköposti- ja puhelinkyselynä tehtyyn tutkimukseen vastasi yhteensä 579 Celian oppikirjapalveluita käyttänyttä henkilöä. Suurin osa vastaajista oli erityisopettajia, opettajia tai oppilaita, joilla on lukivaikeus, tai heidän huoltajiaan.

Lukivaikeuksia on erityyppisiä. Äänikirjoista voi olla apua sellaisissa lukivaikeuksissa, joissa lukeminen painetusta kirjasta on hidasta tai virhealtista. Lukivaikeuksien asiantuntija, kuten erityisopettaja, psykologi, neurologi tai lukiohjaaja, arvioi lukivaikeuden asteen ja tyypin ja sopivat apuvälineet, joilla ongelmaa voidaan helpottaa.

Celian äänioppikirjoja käytetään jo monissa kouluissa ympäri maata. Celian kirjojen käyttäjällä tulee olla asiantuntijan, kuten erityisopettajan, allekirjoittama todistus lukivaikeudesta tai muusta syystä, jonka vuoksi painetun kirjan lukeminen on hankalaa.

Celian äänikirjavalikoimista löytyvät lähes kaikki peruskoulun oppikirjat ja runsaasti lukion kurssikirjoja.  Äänioppikirjat maksavat 18–26 euroa. Jos valikoimasta ei löydy tarvittavaa kirjaa, sen voi tilata tuotantoon ilman lisämaksua.

Celian äänioppikirjat tilataan verkkokaupasta osoitteesta www.oppari.fi.

 

Pikatestin tulos kertoo lukihäiriön mahdollisuudesta

Lisää tietoa lukihäiriöstä on Celian nettisivuilla osoitteessa www.celia.fi/lukihairio – sivuilla voi tehdä myös pikatestin, jolla voi alustavasti arvioida, kärsiikö lukivaikeudesta.

Celian äänioppikirjojen käyttäjät voivat hyödyntää myös Celian lainattavaa kauno- ja tietokirjallisuuskokoelmaa. Päivittäin kasvavassa kokoelmassa on jo yli 30 000 eri äänikirjaa, joita Celian asiakkaat voivat lainata maksutta. Myös lapsille ja nuorille on paljon hauskoja, jännittäviä ja mielenkiintoisia äänikirjoja.

Celian äänikirjat toimitetaan cd-rom-levyille poltettuna, ja kullekin tilaajalle tehdään kirjasta oma kappale. Lainakirjoja ei palauteta Celiaan vaan ne hävitetään käytön jälkeen. Maksulliset oppikirjat sen sijaan saa säilyttää.

 

Celiaan voi tutustua myös Educa-messuilla 28.-29.1. osastolla 3n48.

 

Lisätietoja:

Johanna Koskela

Celian tiedottaja

johanna.koskela@celia.fi

p. 09 2295 2320

www.celia.fi

 

Mikä Celia? Celia on valtion ylläpitämä erikoiskirjasto, joka tuottaa ja välittää kirjallisuutta saavutettavassa muodossa kaikille niille, jotka eivät sairauden tai vamman vuoksi voi lukea tavallisia painettuja kirjoja – esimerkiksi näkövammaisille, luki- ja oppimisvaikeuksisille, kehitysvammaisille ja lihastautia sairastaville. Celia tarjoaa asiakkailleen maksutta lainaksi kauno- ja tietokirjallisuutta mm. ääni-, piste- ja elektronisina kirjoina. Lisäksi Celia valmistaa ja myy tai lainaa oppikirjat saavutettavassa muodossa eri koulutusasteille, ja valikoimasta löytyy suurin osa peruskoulun oppikirjoista ja runsaasti lukion oppikirjoja. Celian tavoitteena on edistää näkövammaisten ja muiden lukemisesteisten tasa-arvoa kirjallisuuden ja tiedon saannissa. Celia toimii myös alansa asiantuntijalaitoksena. Celialla oli vuonna 2010 n. 16 000 asiakasta, jotka tekivät yhteensä lähes miljoona lainaa. Yksityishenkilöiden lisäksi asiakkaaksi voivat liittyä yhteisöt, kuten vanhustenkeskukset, koulut ja kirjastot, joilla on lukemisesteisiä asiakkaita. www.celia.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs