Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Turun AMK Oy käynnistää yhteistoimintamenettelyn – taustalla vähenevä valtionosuusrahoitus

Turun ammattikorkeakoulu

Turun AMK Oy käynnistää yhteistoimintamenettelyn – taustalla vähenevä valtionosuusrahoitus

Tiedote.
Julkaistu: 11.03.2014 klo 16:08
Julkaisija: Turun ammattikorkeakoulu

Turun ammattikorkeakoulu Oy käynnistää koko ammattikorkeakoulua koskevan yhteistoimintamenettelyn tuotannollisista ja taloudellisista syistä. Yhteistoimintamenettelyn kohteena ovat opetuksen tulosalueet ja hallinto. Henkilöstömenojen säästötavoitteeksi vuodelle 2015 asetetaan noin 2,5 miljoonaa euroa.

 

– Haluamme säilyttää jatkossakin Turun AMK:n toiminnan laadukkaana ja tuloksellisena. Henkilöstömme on sitoutunutta, ja toiminnan kehittäminen on yhteinen tavoitteemme tässäkin tilanteessa. Tavoite on vähentää henkilöstökuluja eläköitymisten, uudelleensijoittamisten, osa-aikaistamisten tai mahdollisten irtisanomisten avulla 2,5 miljoonaa euroa, joka henkilötyövuosiksi muutettuna vastaa noin 40 henkilötyövuotta. Toimenpiteet on tavoitteena panna toimeen viimeistään vuoden 2015 alusta alkaen, kertoo toimitusjohtaja Sami Savolainen.

 

Opiskelijamäärä vähenee leikkausten myötä

 

Turun AMK:n nuorten aloituspaikat vähenivät ministeriön päätöksellä yhteensä 177 paikalla, joka on 9,5 prosenttia nuorten aloituspaikkojen kokonaismäärästä. Päätökset lopettivat kokonaan Turun AMK:ssa muusikon, kauneudenhoitoalan, palvelujen tuottamisen ja johtamisen, kestävän kehityksen sekä kala- ja ympäristötalouden koulutukset. Lisäksi muotoilun, tietojenkäsittelyn, liiketalouden ja tekniikan koulutuksiin kohdistettiin vähennyksiä.

Viimeiset opiskelijat lakkautettuihin koulutusohjelmiin otettiin sisään syksyllä 2012. Supistuvien ja päättyvien ohjelmien opiskelijamäärä laskee sitä mukaa, kun nyt sisällä olevat opiskelijat valmistuvat työmarkkinoille.

 

Viime vuonna tehdyt säästöt eivät vielä riitä

Viime vuonna toteutettujen säästötoimenpiteiden seurauksena Turun AMK:n tilinpäätös osoittaa huomattavaa säästöä vuoden 2013 talousarvioon verrattuna. Säästöstä huolimatta talous tiukkenee edelleen etenkin valtionosuusleikkausten takia.

 

Suurimmat valtionosuuksien leikkaukset osuvat kuluvalle ja seuraavalle vuodelle. Vuodelle 2014 valtionosuusleikkaus on 4,2 miljoonaa euroa ja vuodelle 2015 arviolta 3,1 miljoonaa euroa. Yhteensä valtionosuuksien arvioidaan vähenevän vuoteen 2018 mennessä 8,1 miljoonaa euroa, mikä merkitsee lähes 13 prosentin leikkausta Turun ammattikorkeakoulun rahoitukseen. Ottaen huomioon vuoden 2014 säästömahdollisuudet jo tehdyillä päätöksillä sekä vaadittavilla lisäpäätöksillä, valtionrahoituksen nopeaan laskuun sopeutuminen edellyttää silti pysyvää talouden sopeuttamista.

 

Tämän hetken arvion mukaan henkilöstömenojen säästötavoite vuodelle 2015 on noin 2,5 miljoonaa euroa, joka vastaa henkilöstömenojen osuutta kokonaissäästötavoitteesta.

 

Muutokset luonteeltaan pysyviä

 

Opetus- ja kulttuuriministeriön vuonna 2012 päättämät aloituspaikkaleikkaukset ja laskennallisen opiskelijamäärän väheneminen vaikuttavat opettajien ja muun henkilökunnan määrän tarpeeseen. Turun ammattikorkeakoulu Oy pyrkii saavuttamaan henkilöstömenojen vähennystavoitteet kaikilla käytössä olevilla keinoilla hyödyntäen eläköitymistä, määräaikaisen henkilöstön vähentämistä, muuta henkilökunnan luontaista työsuhteiden päättymistä sekä henkilöstön uudelleensijoittamista.

 

Tehty nuorten koulutuksen kokonaismäärän leikkaus on pysyvä toiminnallinen ja tuotannollinen muutos. Siten yhtiön talouden ja toiminnan muutokset ovat luonteeltaan pysyviä, ja työvoiman käytön vähentämiskeinojen tulee olla luoteeltaan pitkäkestoisia. Tästä syystä yhtiö ei esitä lomautuksia keinona sopeutua muutoksiin. Useimmat muut Suomen ammattikorkeakoulut ovat toteuttaneet tai käyvät parhaillaan läpi vastaavia toimenpiteitä.

 

Opiskelu ja muu toiminta jatkuu

 

Turun ammattikorkeakoulu on sitoutunut järjestämään nyt sisällä olevien opiskelijoiden tutkinnon loppuun niille asetetussa tavoiteajassa. Muutenkin opiskelu ja projektitoiminta jatkuvat yhteistoimintamenettelystä huolimatta suunnitelmien mukaan.

 

– Turun ammattikorkeakoulu pystyy leikkauksista huolimatta turvaamaan korkean laadun opiskelussa ja muussa toiminnassa, vakuuttaa rehtori Juha Kettunen.

 

Lisätiedot tiistaina klo 16 jälkeen:

 

Turun ammattikorkeakoulu Oy, toimitusjohtaja Sami Savolainen, p. 050 5590 489

Turun ammattikorkeakoulu, rehtori Juha Kettunen, p. 050 5985 612

Turun ammattikorkeakoulu on noin 9500 opiskelijan ja 750 asiantuntijan monialainen koulutusyhteisö. Tarjoamme työelämää palvelevaa koulutusta, tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa sekä organisaatioiden kokonaisvaltaista kehittämistä Varsinais-Suomessa.

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs