Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Tuotekehittäjäopintojen tulokset näkyvät Artjärven palvelutalon arjessa: asukas on ykkönen

Koulutuskeskus Salpaus

Tuotekehittäjäopintojen tulokset näkyvät Artjärven palvelutalon arjessa: asukas on ykkönen

Tiedote.
Julkaistu: 23.04.2015 klo 08:00
Julkaisija: Koulutuskeskus Salpaus

Artjärven palvelutalon palveluasumisen esimies Kirsi Virtanen, sairaanhoitaja Kirsi Pitkänen ja geronomi Anita Pöllänen suorittavat tuotekehittäjän erikoisammattitutkintoa Koulutuskeskus Salpauksessa. He valmistuvat huhtikuun lopussa. Erikoisammattitutkinnon kehittämistyössään he halusivat suunnitella Artjärven palvelutalolle uudenlaisen toimintamallin, jolla voidaan tarjota asukkaille ihmisarvoinen, elämyksiä sisältävä elämä toimintakyvyn alentumisesta huolimatta.

- Emme hyväksy ajatusta passiivisesta, pääasiassa vuoteessa päiväänsä viettävästä asukkaasta. Työskentelemme asukkaiden kotona eivätkä asukkaat asu meidän työpaikallamme, joten asukas on se, kuka määrää, sanoo Kirsi Virtanen.

Artjärven palvelutalossa halutaan toimia asukkaiden ehdoilla ja heidän tarpeidensa mukaan. Hoitajat eivät tee vain aamuvuoron ja iltavuoron rutiininomaisia tehtäviä, vaan suunnittelevat työvuoronsa kokonaisuutena, aktiivisesti keskustellen.

Sairaanhoitaja Kirsi Pitkänen halusi, että asukkaat voivat itse arvioida sairaanhoidollisia tarpeitaan ja varata ajan sairaanhoitajan vastaanotolle.

- Tämä lisää asukkaan itsemääräämisoikeutta ja oman elämän hallinnan tunnetta. Palvelukonseptiin sisältyy myös niiden asukkaiden huomiointi, jotka eivät enää itse kykene huolehtimaan omista asioistaan, kertoo Pitkänen.

Asukkaat mukana arjen askareissa

Asukkaat otetaan mukaan palvelutalon arkisiin askareisiin ja heille järjestetään aktiivisesti erilaista toimintaa.

- Asukkaat ottavat itse ruoan lautaselleen ja kattavat astioita pöytiin ennen ruokailua. Olemme yhdessä ommelleet pöydille kauniit liinat. Kerran kuukaudessa pelataan Mölkkyä, vietetään olympialaisia tai muuta yhteistä toimintaa, mihin myös omaiset ovat tervetulleita mukaan. Kerran viikossa fysioterapeutti Ulla Välimäki ohjaa yhteisen liikuntatuokion asukkaille. Pyrimme siihen, että kaikki asukkaat saavat osallistua omien voimavarojensa ja toimintakykynsä mukaan, kertoo Anita Pöllänen.

Uuteen elämisen malliin kuuluu myös päivätoiminta, elämyspaja, jonka asiakkaita ovat kotona asuvat ikäihmiset. Ryhmät kokoontuvat kerran kuukaudessa palvelutalon alakerran tiloissa.

- Fysioterapeutin kanssa halusimme suunnitella liikuntapainotteisen, virkistävän päivän arjen keskelle. Kotona asuvat tarvitsevat toimintakykyä tukevaa liikuntaa, sanoo Pöllänen.

Läpinäkyvää toimintaa

Artjärven palvelutalossa halutaan myös tehdä toiminnasta näkyvää. Tapahtumia ja toimintaa voi seurata palvelutalon blogissa sekä Twitteristä #AavaHyväVanhuus.

- Blogin kautta haluamme näyttää, etteivät palvelutalot ole mitään vanhusten säilytyspaikkoja, vaan täällä eletään tavallista arkea. Blogi onkin vaikuttanut joidenkin asukkaiden muuttopäätökseen. Se on myös helpottanut työntekijöiden rekrytointia. Tavoitteenamme on, että syrjäisestä sijainnistamme huolimatta olemme tavoittelemisen arvoinen asuin- ja työpaikka, kertoo Kirsi Virtanen.

Artjärven palvelutalo on Peruspalvelukeskus Aavan palveluasumisen yksikkö vanhuksille Orimattilassa. Palvelutalo aukesi helmikuussa 2014. Asukkaita on yhteensä 41 ja vakituista henkilökuntaa 26.

Tuotekehittäjän erikoisammattitutkinnon Koulutuskeskus Salpauksessa on suorittanut jo neljäkymmentä Peruspalvelukeskus Aavan vanhustyön työntekijää. Tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto on jatkoa mittavalle koulutukselle, jossa Aava on uudistanut palvelurakennettaan. Koulutus alkoi Koulutuskeskus Salpauksessa vuonna 2012, ja siihen on osallistunut kaiken kaikkiaan yli 400 vanhustyön työntekijää.

Lisätietoja:
Palveluasumisen esimies Kirsi Virtanen, puh. 044 4406697, kirsi.virtanen[@]phsotey.fi
Artjärven palvelutalo

 

Koulutuskeskus Salpaus on Suomen suurimpia monialaisia ammatillisen peruskoulutuksen ja aikuiskoulutuksen järjestäjiä. Vuosittain Salpauksessa opiskelee yli 20 000 nuorta ja aikuista. Opettajia ja muuta henkilöstöä Salpauksessa on noin 900.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs