Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Tulevaisuudessa puolueeton neuvoja voisi olla rakentajan apuna

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Tulevaisuudessa puolueeton neuvoja voisi olla rakentajan apuna

Tiedote.
Julkaistu: 20.11.2013 klo 11:58
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Tarvitaanko rakennusalalle lisää neuvontaa? Rakentamiseen on tarjolla lyhyttä ja pitkää koulutusta, kunta ja pelastuslaitos neuvovat rakentajaa tarvittaessa ja yritykset järjestävät tuotteisiin liittyvää neuvontaa. Internetkin suorastaan pursuaa rakentamiseen liittyvää tietoa. Taina Anttilan ja Timo Sollon mukaan rakennusalalla olisi kuitenkin vielä tilaa ja tarvetta puolueettomalle neuvonnalle.

Arkkitehti Taina Anttilan mukaan juuri puolueettomuus on neuvonnan avainsana, eli että se ei olisi sidoksissa yrityksiin tai tuotemerkkeihin. Myös rakennusalan muuttuvat säädökset synnyttävät kysymyksiä. – Välttämättä rakentaja ei edes tiedä, mitä kaikkea pitäisi tietää, Anttila toteaa.

Yrittäjä Timo Sollo komppaa: – Neuvonta parantaisi rakentamisen laatua. Myös rakentamisen läpinäkyvyys lisääntyisi, kun neuvonta olisi puolueetonta ja sitä olisi tarjolla kaikille. Onhan tässä lisäksi myös mahdollisuus työllistää rakennusalan ammattilaisia uudella tavalla.

Anttila ja Sollo kuuluvat Hämeen ammattikorkeakoulun rakennusalan puolueetonta neuvontaa selvittävän projektin ohjausryhmään. Projekti toteuttaa marraskuun aikana kyselyn, jonka avulla kartoitetaan neuvonnan ja neuvojakoulutuksen tarvetta. Kysely on suunnattu rakennusalan ihmisille, mutta siihen voivat vastata myös tavalliset kuluttajat eli kertarakentajat.

Kokenutta ammattilaista kaivataan

Neuvojan työhön kaivattaisiin nimenomaan kokenutta ammattilaista, Anttila ja Sollo toteavat kuin yhdestä suusta. – Neuvoja ei jalkaudu kentälle eikä sotkeennu lain määrittelemiin rooleihin. Asiakaspalveluhenkisyyttä pitää löytyä.

– Neuvontahan voisi olla tulevaisuudessa sidoksissa esim. oppilaitoksiiin, Sollo ehdottaa, kun pohdiskellaan neuvonnassa liikkuvaa rahaa. – Jos kyselyjä olisi paljon, yksikköhinta pystyttäisiin pitämään alhaisena. Oppilaitos voisi toimi alueen neuvojien koordinaattorina ja mahdollisesti myös laskutuskanavana. Miksei neuvoja voisi olla oppilaitoksen opettajakin.

”Hiljaisen tiedon kirjasto”

Anttila näkee neuvonnan myös hiljaisen tiedon siirron kanavana. – Rakentamisessa yritys ja erehdys on kallis oppimistapa. Parhaimpia osaajia eläköityy, joten neuvonta voisi olla yksi tapa siirtää tietoa vanhoilta uusille. Miksei neuvoja voitaisi koota tulevaisuudessa vaikkapa laajaksi ”hiljaisen tiedon kirjastoksi”, Anttila visioi.

Kyselyyn vastaamalla voi olla vaikuttamassa siihen, lähdetäänkö neuvojille järjestämään koulutusta tai verkostoa. – Kyselyn tulos voi olla myös se, että näitä ei tarvita. Mutta jotain tästä varmasti syntyy, aavistelee hankkeessa mukana oleva Mika Metsäalho HAMKin rakennustekniikan koulutusohjelmasta.  

Kysely avautuu marraskuun puolivälissä

Hämeen ammattikorkeakoulun REFEREE – Rakennusalan puolueeton neuvoja selvitys -projekti selvittää rakennusalan neuvonnan nykytilaa, tarvetta sekä tulevaisuuden neuvontatarpeita ja painotuksia marraskuun puolivälissä avautuvalla kyselyllä. Kyselyn ja 3.4.2014 järjestettävän seminaarin palautteen pohjalta tehdään neuvojakoulutuksen tarpeen ja sisältöjen suunnittelua. Hämeen ammattikorkeakoulun REFEREE - Rakennusalan puolueeton neuvoja selvitys -projektia rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto, HAMK ja Kehittämiskeskus Oy Häme.

Mr & Mrs REFEREE – puolueetonta asiantuntijuutta rakennusalalle -kyselyyn voi vastata marraskuun loppuun saakka osoitteessa www.hamk.fi/referee.

Kuvateksti: Mika Metsäalho (vas.) HAMKin rakennustekniikan koulutusohjelmasta, Timo Sollo Kirvestyöt Timo Sollo Oy:stä ja Taina Anttila Arkkitehtitoimisto Kaipainen Oy:stä toteavat, että rakentaminen on monimukaista, mutta kaikki menee hyvin, kun tietää mitä tekee.

Liitetiedostot

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs