Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Tulevaisuuden oppilaitos mahdollistaa joustavan elinikäisen oppimisen

Omnia

Tulevaisuuden oppilaitos mahdollistaa joustavan elinikäisen oppimisen

Tiedote.
Julkaistu: 02.02.2015 klo 15:23
Julkaisija: Omnia

Koulutuskuntayhtymä Omnia toteutti syksyllä 2014 kaksi sidosryhmätutkimusta, joiden avulla selvitettiin opettajien, oppijoiden ja työelämän odotuksia vetovoimaisista oppimispalveluista ja -ympäristöistä, sidosryhmien mielikuvia Omniasta sekä etsittiin suuntaviivoja uusien oppimispalvelujen kehittämiselle. Selvitysten taustalla oli vuodenvaihteessa 2015 tapahtunut organisaatiomuutos, jolloin Espoon suomenkielinen työväenopisto ja Espoon aikuislukio yhdistyivät osaksi Omniaa.

Tutkimuksiin osallistui yhteensä 955 vastaajaa. Kyselyt tehtiin verkkoaivoriihen ja päättäjähaastattelujen avulla, joista vastasivat Fountain Park ja IRO Research Oy.

 - Yhdistyminen vahvisti Omnian asemaa alueen aikuiskouluttajana, mutta lisäsi huomattavasti palvelutarjontaa myös nuorille oppijoille, kertoo kuntayhtymän johtaja Tapio Siukonen. Saman katon alta löytyvät nyt nuorten työpajat, oppisopimuskoulutus, ammatilliset tutkinto- ja täydennyskoulutukset, aikuisten lukio-opetus sekä vapaan sivistystyön kurssitarjonta.

- Muutos mahdollistaa joustavat, erilaisia oppijoita palvelevat ratkaisut, mikä nousi myös esille  kaikissa vastaajaryhmissä, jatkaa Siukonen.

Viestintä- ja kehittämisjohtaja Elina Oksanen-Ylikoski pitää merkittävimpänä tutkimustuloksena sitä, että elinikäisen oppimisen tarve nousi vahvasti esiin sekä yksilöiden että organisaatioiden edustajien vastauksista.

- Tämä asettaa koko koulutusjärjestelmämme aivan uudenlaisten kysymysten eteen.  Hahmotamme oppimisen edelleen liian oppilaitos-, oppiaste-, tutkinto- ja koulukeskeisesti, kun tosiasiassa asiakkaamme kokevat monet itse luomamme rajat keinotekoisiksi. Oppimista tapahtuu leikeissä, peleissä, arjessa, työpaikoilla ja työmatkoilla eikä koulutusjärjestelmästä käsin kannata yrittää rajata oppimista kouluihin, luokkiin ja lukujärjestyksiin, kiteyttää Oksanen-Ylikoski.

Oppilaitoksen ja opetushenkilöstön rooli nähtiin edelleen keskeisenä, mutta rooliksi määriteltiin tietopohjaisen opetuksen sijaan oppimisen ohjaaminen, tukeminen ja arviointi.

- Tämänkaltainen rooli edellyttää oppilaitokselta paitsi innovatiivisia oppimisen ja ohjauksen ratkaisuja, myös ketteryyttä ja esimerkiksi uudenlaista digiosaamista, pohtii Oksanen-Ylikoski.

Vastausten perusteella Omnian vahva brändi ammatillisen koulutuksen edelläkävijänä mm. digiosaamisen alueella vahvistuu yhä, mutta työelämän edustajissa oli myös vastaajia, jotka tuntevat Omnian edelleen perinteisenä ammatillisen koulutuksen tarjoajana.

Tutkimustulokset viittaavat siihen, että tulevaisuuden oppilaitosta ei hahmoteta tilana tai organisaationa vaan oppimista tukevana palveluna.

- Uudistuvassa Omniassa tavoitteena on esteettömän elinikäisen oppimisen kehittäminen. Espoossa meillä on kaikki mahdollisuudet tähän aina varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen saakka. Mahdollisuuksiin pitää vain tarttua ennakkoluulottomasti ja asiakkaita kuunnellen, päättää Siukonen.

Lisätietoja:

- viestintä- ja kehittämisjohtaja Elina Oksanen-Ylikoski, Omnia, p. 040 550 9393
- raportit: https://www.omnia.fi/tulevaisuus-tyon-alla

Omnia on monialainen ja suuri ammatillisen koulutuksen järjestäjä. Vuosittain Omniassa osallistuu ammatilliseen koulutukseen yli 10 000 oppijaa, joista perustutkintokoulutuksessa on noin 5000. Vapaan sivistystyön kursseilla kävijöitä on vuosittain yli 50 000 ja kursseja on noin 3000. Aikuislukiossa oppijoita on reilu 2000.

Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnian jäsenkunnat ovat Espoo, Kauniainen ja Kirkkonummi. Omnialla on merkittävä rooli ammatillisen koulutuksen alueellisessa ja valtakunnallisessa kehittämisessä. Kansalliset ja kansainväliset yhteistyö- ja sidosryhmäverkostot ovat laajat.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs