Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Tilauskoulutuksella juustoalan osaamista Kuusamoon

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Tilauskoulutuksella juustoalan osaamista Kuusamoon

Tiedote.
Julkaistu: 12.04.2012 klo 08:15
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Kuusamolainen juustoja ja herapohjaisia erikoisjauheita valmistava Juusto Kaira Oy laajensi toimintaansa maaliskuussa 2012 sulatejuustojen tuotannolla. Sulatejuustotuotannon myötä Juusto Kaira vastaa koko Arla Ingmanin suomalaisten juustojen tuotannosta. Uusien työntekijöiden koulutuksessa hyödynnettiin Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) meijeriteknologian osaamista.

Maidonjalostusyhtiö Juusto Kairan juustolassa valmistuvat nykyään kaikki Arla Ingmanin kotimaiset juustot, viipaleet ja raasteet, kun yhtiö päätti maaliskuussa 2012 keskittää myös sulatejuustotuotannon Kuusamoon. Aikaisemmin Arla Ingmanin sulatejuustot on tehty Porlammilla, josta tuotantovälineet siirrettiin Juusto Kairalle. Juusto Kairan omia tuotteita ovat Pohjanpoika-kerma-, emmental- ja edamjuustot sekä Kuusamo Savu ja Savu Pohjanpoika.

Sulatejuustotuotannon siirtymisen myötä Juusto Kairalla tarvittiin uutta osaamista. Työpariksi lähti HAMK Täydennyskoulutus, joka järjesti yritykselle yhteishankintakoulutuksena ELY-keskuksen osarahoittaman Sulatejuustolinjan työntekijäkoulutuksen. Koulutukseen haki lähes sata työtöntä tai työttömyysuhanalaista työnhakijaa, ja heistä yhdeksän valittiin mukaan kurssille. Yksi rekrytoiduista oli Riikka Kurtti.

Keramiikka-alalta juustolaan

Riikka Kurtti työskenteli Pentikillä keramiikkatyöntekijänä, kun hän huomasi TE-toimiston sivuilla sulatejuustokoulutuksen haun. Samoihin aikoihin Pentikillä ilmoitettiin määräaikaisten työsopimusten loppumisesta, mikä antoi sysäyksen koulutukseen hakemiselle.

– Olin jo todella onnellinen, kun sain kutsun haastatteluun ja sen lisäksi pääsin vielä koulutukseen. Koulutus alkoi melko nopealla tempolla, mutta sain sovittua töiden lopettamisesta aiemmin Pentikillä, Riikka Kurtti muistelee.

Koulutus alkoi joulukuussa 2011 yrityksen toiveiden mukaisesti työssäoppimisella, sillä sulatejuustolinja siirrettiin helmikuussa Porlammilta Kuusamoon. Opiskelijat suorittivat harjoittelua sekä Kuusamossa Juusto Kairan tehtaan palapakkaamossa että sulatejuustolinjalla Porlammilla. Linjasiirron aikana osallistujille koulutettiin teoriaa, jossa hyödynnettiin HAMKin meijeriteknologia-osaamista. Pääkouluttajana toimi bio- ja elintarviketekniikan koulutusohjelman lehtori Matti Tapaila.

– Minulla ei ollut aiempaa työkokemusta elintarvikealalta. Käytännön ihmisenä pidinkin siitä, että pääsimme itse näkemään ja kokemaan sulatejuuston valmistusta. Myös teoriaosuus oli mielenkiintoinen, ja se sisälsi paljon uusia asioita. Teoriaosuutta selvennettiin myös ryhmätehtävillä ja keskustelulla, Kurtti kertoo.

Kouluttaja Matti Tapaila tapasi työssäoppimisjaksolla jokaisen 3 – 4 hengen opiskelijaryhmän. – Koulutuksen aikana vahvistui käsitys, että opiskelijarekrytointi oli onnistunut. Ryhmä oli motivoitunut ja tiimin osaaminen koulutuksen päättyessä vahvaa, Matti Tapaila kuvaa.

Opiskelijat aloittivat maaliskuun alussa työt siirretyllä linjalla. Rekrytoiduista neljä vakinaistettiin ja loput, Kurtti mukaan lukien, saivat määräaikaiset sopimukset. – Haaveissa on tietysti, että työt jatkuvat. Se olikin suurimpia syitä miksi hain tähän koulukseen: saadakseni oikean vakituisen työpaikan.

Tilauskoulutusta työelämän tarpeisiin

HAMK Täydennyskoulutus järjestää avoimesti markkinoitavien koulutuksien lisäksi yhä enemmän yksilöityä tilauskoulutusta organisaatioille. Koulutuksen lähtökohta on asiakkaan tarpeet ja tavoitteet. Täydennyskoulutukset voivat olla kestoltaan tietoiskutyyppisistä seminaaripäivistä pitkäkestoisiin kehittämisohjelmiin. Kouluttajat ovat alansa asiantuntijoita ja sisältöalueissa hyödynnetään uusimpia oppimismenetelmiä. Koulutuksia toteutetaan mahdollisuuksien mukaan myös aidoissa oppimisympäristöissä, kuten opetusmeijerissä, metsässä, puutarhassa, navetassa tai laboratorioissa.

– HAMKilla on läheiset ja mutkattomat suhteet työelämään, ja kouluttajat tuntevat käytännön haasteet ja toiveet. Koulutuksella pyritään aina tuottamaan aitoa lisäarvoa toimeksiantajalle, Matti Tapaila kuvaa.

Hämeen ammattikorkeakoulun Sairion toimipisteen opetusmeijerissä valmistetaan meijerialan tuotteita osana opintoja. Meijeriteknologian osaamista hyödynnetään myös HAMKin täydennyskoulutuksissa.

Lisätietoja
koulutuspäällikkö Liisa Mikkola, p. 03 646 3442 tai sp. etunimi.sukunimi@hamk.fi

www.hamk.fi/taydennyskoulutus

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi


Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs