Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Tiedekeskukset välittävät EU:lle kansalaisten näkemyksiä jätehuollosta – Heureka mukana eurooppalaisessa hankkeessa

Heureka, suomalainen tiedekeskus

Tiedekeskukset välittävät EU:lle kansalaisten näkemyksiä jätehuollosta – Heureka mukana eurooppalaisessa hankkeessa

Tiedote.
Julkaistu: 14.11.2013 klo 14:00
Julkaisija: Heureka, suomalainen tiedekeskus

Euroopan kansalaiset vaikuttavat ensimmäistä kertaa suoraan EU:n tutkimuslinjauksiin. Tämän mahdollistaa Euroopan komission rahoittama uraauurtava kuulemisten sarja, jonka toteuttivat tiedekeskukset ja -museot 27:ssä EU:n jäsenvaltiossa. Tiedekeskus Heureka Vantaalla toteutti hankkeen Suomessa.

EU:n rahoittama Views, Opinions and Ideas of Citizens in Europe on Science (VOICES) -hanke oli vuoden kestävä Euroopan laajuinen kansalaisten kuuleminen, jossa tuhat kansalaista tutki yhdessä jätteiden käyttöä resurssina. Euroopan komissio määrittää kuulemisen tulosten perusteella kaupunkijätteen käsittelyä koskevan tutkimuksen ensisijaiset tavoitteet.

"VOICES-projekti osoittaa, että ihmiset voivat kokoontua käsittelemään yhteiskuntaa koskevia tärkeitä asioita tiedekeskuksissa ja museoissa", sanoo Euroopan tiedekeskusliiton Ecsiten projektipäällikkö Marzia Mazzonetto. "Yhdistämällä kuulemisen tulokset tutkimuslinjauksiin EU varmistaa, että kansalaisten mielipiteet otetaan huomioon."

Heurekassa hanke toteutettiin kolmena ryhmähaastatteluna keväällä 2013. Heurekan yleisösuhdepäällikkö Kati Tyystjärvi pitää kuulemista onnistuneena. – Haastateltavat olivat hyvin motivoituneita ja innostuneita keskustelemaan ja esittämään ajatuksiaan. Moni haastatelluista ilmaisi halukkuutensa vähentää syntyvän jätteen määrää ja lisätä kierrätystä.

VOICES-haastattelujen mukaan Euroopan kansalaiset pitävät ensisijaisen tärkeinä 100-prosenttisesti kierrätettäviä ja biohajoavia pakkauksia, uusia kotitalousjätteiden kierrätystä helpottavia tekniikoita ja energian tuottamista jätteitä polttamalla. Kansalaiset keksivät myös innovatiivisia ideoita kuten älyroskiksia kierrättämiseen ja ehdottivat uusia suuntia Euroopan jätehuollon tutkimukselle.

"Euroopan komissio etsii jatkuvasti tapoja lähentää Eurooppaa ja sen kansalaisia ja haluaa saada tutkimuksen ja tutkimustulokset vastaamaan yhteiskunnan tarpeisiin ja odotuksiin entistä paremmin", sanoo Gilles Laroche, Euroopan komission tutkimuksen ja innovoinnin pääosaston etiikkaan ja sukupuoleen liittyvien kysymysten yksikönpäällikkö. "Tiedekeskukset ja -museot ovat ainutlaatuisia rajapintoja, joiden avulla tutkijat ja päätöksentekijät voivat olla yhteydessä kansalaisiin. VOICES-pilottihanke tarjosi Euroopan kansalaisille ainutlaatuisen ja ennennäkemättömän tilaisuuden vaikuttaa Horizon 2020 -ohjelman tutkimuksen tavoitteisiin.”

Lisätietoja:
Yleisösuhdepäällikkö Kati Tyystjärvi, Heureka, puh. 040-9015214
Ecsite: info@ecsite.eu, tel. +32 2 649 7383
VOICES-verkkosivut: www.voicesforinnovation.eu

Liitetiedostot

Tiedekeskus Heureka on elävä näyttelykeskus kaikenikäisille. Heurekassa tutustutaan tieteeseen ja teknologiaan hauskalla tavalla itse tehden ja kokeillen. Päänäyttelyn lisäksi esillä on aina myös vaihtuvia näyttelyitä eri aiheista. Kesäisin on avoinna ulkonäyttelyalue Tiedepuisto Galilei. Vuorovaikutteisten näyttelyiden ohella kävijät voivat kokea huikeita elämyksiä Heurekan planetaariossa, jossa esitetään pääasiassa tähtitiedeaiheisia planetaarioelokuvia. Kaikki Heurekassa toimii suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi sekä osin myös venäjäksi ja viroksi. Vantaan Tikkurilassa sijaitseva Heureka avasi ovet yleisölle jo vuonna 1989, ja on nykyään avoinna ympäri vuoden. Kävijöitä on vuosittain keskimäärin lähes 300 000. Heureka on yksi Suomen suosituimmista vapaa-ajan keskuksista. Lisätietoja: www.heureka.fi

Tietoja Ecsitesta:
Ecsite on tieteeseen liittyvän tiedottamisen ammattilaisia yhdistävä Euroopan tiedekeskusten ja museoiden verkosto, johon kuuluu 400 laitosta 50 maassa. Yli 20 vuotta sitten perustettu Ecsite yhdistää jäsenlaitoksia projektien ja aktiviteettien avulla ja helpottaa ajankohtaisiin aiheisiin liittyvien ideoiden ja parhaiden käytäntöjen vaihtamista. www.ecsite.eu

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs