Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Tiedekasvatuksen perusperiaatteet tuodaan alakoululaisten saataville

Turun ammattikorkeakoulu

Tiedekasvatuksen perusperiaatteet tuodaan alakoululaisten saataville

Tiedote.
Julkaistu: 18.12.2013 klo 10:33
Julkaisija: Turun ammattikorkeakoulu

Pikkuinsinöörit päästetään irti

Tiedekasvatuksen perusperiaatteet tuodaan alakoululaisten saataville

Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö on myöntänyt rahoituksen Turun AMK:n suunnittelemalle hankkeelle Pikkuinsinöörit. Kahden vuoden aikana tiedekasvatuksen perusperiaatteet tuodaan alakoululaisten saataville. Pikkuinsinöörit-hankkeen tavoitteena on tehdä tiede ja teknologia näkyväksi opetussuunnitelmatyössä ja perusopetuksen toteuttamisessa, valmentaa opettajia aiheeseen ja juurruttaa tiede- ja teknologiakasvatus näkyvämmin osaksi koulujen arkipäivää. Myös näinä säästämisen aikoina tiede- ja teknologiakasvatus on siis mahdollista, sillä tieteen tekeminen ei vaadi erityisiä laitehankintoja.

 

- Hankkeen taustalla on jo aikaisemmin käynnistynyt yhteistyö tiede- ja teknologiakasvatuksen tiimoilta Turun AMK:n ja paraislaisen Nilsbyn alakoulun välillä. Koulussa on järjestetty lapsille tiedekerhoa lukuvuoden 2011 - 2012 ajan, ja laajempi kokonaisuus saatiin nyt käynnistettyä, iloitsee lehtori Maria Leivo Turun ammattikorkeakoulusta.

 

Hanke edesauttaa suoraan ja konkreettisesti OKM:n perustaman työryhmän tavoitteita, joiden mukaan varhaiskasvatukseen, perusopetukseen ja lukio-opetukseen olisi saatava nykyistä paremmin tiede- ja matemaattisluonnontieteellisten aineiden näkyvyys.

- Luomme yhteistyökoulun kanssa laajemman, toimivan mallin, joka koostuu erilaisista osaprojekteista ja on upotettu oppilaitoksen toimintaan. Valmista, testattua mallia pystytään monistamaan muihinkin kohdeoppilaitoksiin halutulla laajuudella, kertoo Leivo.

 

Tiedekerhossa tehdään tiedettä arkipäivän välineillä

Tiedekerho on yksi toiminnan muoto. Toiminnassa pyritään mahdollisimman käytännönläheiseen tekemiseen sellaisilla arkisilla välineillä, joita löytyy kodeista. Tällöin lapset oppivat, että tieteen tekeminen ei ole laitteista riippuvaista. Myös näinä säästämisen aikoina tiede- ja teknologiakasvatus on siis mahdollista.

- Tieteen tekeminen ei vaadi laitehankintoja tai ihmeellisiä vempaimia vaikka niin luullaan. Kaikki lähtee liikkeelle luonnosta, ongelmanratkaisusta ja tutkimisesta. Suurin osa tiedekerhossa tehtävistä tutkimuksista ja kokeista voidaan tehdä kotona, kertoo Leivo.

- Yksinkertaisin, ruohonjuuritason kokein ja esimerkein voimme havainnollistaa oppilaille jo aikaisessa vaiheessa tieteen ja teknologian ratkaisuja, kokeita ja periaatteita, kertoo Leivo edelleen.

 

Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö on myöntänyt rahoituksen Turun AMK:n suunnittelemalle hankkeelle Pikkuinsinöörit. Kaksivuotisessa hankkeessa on tavoitteena konkreettisesti tuoda tiedekasvatuksen perusperiaatteita alakoululaisten saataville Turun ammattikorkeakoulun insinöörikoulutuksen ammattitaitoa hyödyntäen.

 

Lisätiedot:

Lehtori Maria Leivo, Turun AMK, p. 050 5985 874

projektisuunnittelija Paula Pitkäkangas, Turun AMK, p. 040 355 0835

Turun ammattikorkeakoulu on noin 9500 opiskelijan ja 800 asiantuntijan monialainen koulutusyhteisö. Tarjoamme työelämää palvelevaa koulutusta, tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa sekä organisaatioiden kokonaisvaltaista kehittämistä Varsinais-Suomessa.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs