Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Tekstiilikierrätyksen vaihtoehdot ja mahdollisuudet puntarissa Forssassa 24.5.

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Tekstiilikierrätyksen vaihtoehdot ja mahdollisuudet puntarissa Forssassa 24.5.

Tiedote.
Julkaistu: 16.05.2012 klo 15:20
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Voisimmeko nähdä tekstiilin kiertävän samalla tavalla kuin lasi ja paperi nykyään? Miksi heittäisimme hukkaan materiaalia, jonka valmistaminen ja käyttö on rasittanut jo huomattavan paljon ympäristöämme? Hämeen ammattikorkeakoulussa (HAMK) Forssassa järjestetään 24.5. Poistotekstiilit 2012 -tapahtuma, jonka avulla halutaan nostaa tekstiilien kierrättäminen valtakunnalliseksi puheenaiheeksi. – Jotta tekstiilejä voidaan tehokkaasti kierrättää, eri alojen ihmisten täytyy verkostoitua ja rakentaa yhdessä toimivat järjestelmät, kertoo tapahtumaa järjestävä Helena Hinkkala.

Tapahtumaan on kutsuttu laaja joukko asiantuntijoita eri aloilta. Yksi heistä on Nanso Groupin vastuullisuusasiantuntija Satumaija Mäki, joka osallistuu tapahtumassa myös laajaan asiantuntija-areenaan. – Nanso Group valmistaa 3,9 miljoonaa vaatetta vuodessa, ja haluamme kantaa tuotteistamme vastuun koko niiden elinkaaren ajan. Tällä hetkellä Suomessa on vain vähän tekstiilijätettä hyödyntäviä tahoja. Haluamme olla tässä tapahtumassa mukana kehittämässä toimivia ratkaisuja tai mahdollisesti jopa uusia liiketoimintaideoita, Mäki kertoo.

Forssassa ollaan liikkeellä ensimmäisenä Suomessa

Poistotekstiilillä tarkoitetaan teollisuudelta, yrityksiltä ja kuluttajilta alkuperäisestä tarkoituksestaan poistuvaa tekstiilimateriaalia. Viime keväänä HAMKissa valmistuneen tekstiilikierrätyksen esiselvityksen mukaan suurin osa suomalaisista ei tiedä huonon vaatteen tai tekstiilin arvoa, kun se poistuu käytöstä. Toisin sanoen joko vaate heitetään roskikseen tai sitäkin harvemmin se viedään vaatekeräykseen. Poistotekstiilejä Suomessa kertyy 120 miljoonaa kiloa vuosittain. Siitä vain noin yksi viidesosa kierrätetään.

Tällä hetkellä Suomessa ei siis ole organisoitua tai suljettua materiaalikiertoa tekstiileille. Huonolaatuinen tekstiili kuormittaa muun muassa vaatekeräyksiä järjestäviä tahoja, eikä materiaalia hyödynnetä juurikaan muuten.

Poistotekstiilit 2012 -tapahtumassa jaetaan ajatuksia ja ideoita, joiden avulla voidaan luoda kauaskantoisia innovaatioita. Tekstiilien kierrättämiseen pureudutaan muun muassa ympäristön ja yhteiskunnallisen edun kannalta. – Tapahtuma on ensimmäinen vastaavanlainen Suomessa, Helena Hinkkala kertoo.

– Poistotekstiilit 2012 -tapahtuman avulla halutaan saavuttaa konkreettisia asioita. Tekstiili halutaan saada osaksi kierrätystä ja säästää näin ollen raaka-aineen luontoa kuormittavia vaikutuksia. Poistotekstiileillä on paljon annettavaa – nyt punnitaan vaihtoehdot ja mahdollisuudet, Hinkkala painottaa.

Tiedotusvälineiden edustajat ovat tervetulleita Poistotekstiilit 2012 -tapahtumaan torstaina 24.5.2012 klo 9–15.45 Hämeen ammattikorkeakoululle Forssaan (os. Wahreninkatu 11, Forssa). Medialle järjestetään klo 12.00–12.30 tiedotustilaisuus. Tiedotustilaisuudessa on tavattavissa tapahtuman järjestäjät, pääpuhuja Sirje Stén ympäristöministeriöstä sekä paneelikeskustelun osallistujia. Liitteessä on esitelty paneelikeskustelun osallistujat ja päivän ohjelma.

Lisätiedot
Tapahtuman sisältö: projektityöntekijä Helena Hinkkala, p. 040 58 99 300
Käytännön järjestelyt: projektisihteeri Satu Suoranta, p. 050 574 5236 tai sp. etunimi.sukunimi@hamk.fi (Satu on poissa 15.–21.5.2012, tänä aikana yhteyshenkilö on Tiina Björkskog, p. 040 769 0900 tai sp. etunimi.sukunimi@hamk.fi.)

Poistotekstiilit 2012 -tapahtuman järjestää VIHI-hanke. Hankkeen tavoitteena on Forssan seudun yritysten erityisosaamisen vahvistaminen, yritysten innovaatiotoiminnan kehittäminen ja uuden yritystoiminnan luominen järkivihreässä hengessä. Hanke jakautuu kolmeen kokonaisuuteen, jotka ovat järkivihreä yritystoiminta ja seudun yritysten innovatiivisuuden lisääminen, Forssan seudun yritysten erikoisosaamisen vahvistaminen ja yritysverkostojen kokoaminen sekä vihreän logistiikan kehittäminen. Hankkeen rahoittajia ovat Euroopan aluekehitysrahasto, Hämeen liitto, Forssan seudun kunnat ja Hämeen ammattikorkeakoulu.

Liitetiedostot

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi


Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs