Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Tehokasta mikrolisäystaimituotantoa tutkittu HAMK Lepaalla

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Tehokasta mikrolisäystaimituotantoa tutkittu HAMK Lepaalla

Tiedote.
Julkaistu: 09.04.2013 klo 12:45
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Hämeen ammattikorkeakoulun Lepaan koulutusohjelmista valmistuu tänä keväänä useita mikrolisäystä käsitteleviä opinnäytetöitä. Puutarhatalouden koulutusohjelmasta valmistuvat opiskelijat Heli Lehtinen, Leena Huhtama ja Sofia Salo esittelevät tutkimuksensa perjantaina 12.4. klo 10 - 11.30 HAMKin Lepaan yksikön Rikala-salissa (Lepaantie 129). Kutsumme tiedotusvälineiden edustajat tutustumaan mielenkiintoisiin tutkimustöihin ja mikrolisäyslaboratorion toimintaan.

Suomalaisten viljelijöiden kokemuksia ja geenivarantojen säilytysmenetelmiä

Heli Lehtinen on kokeillut Lepaan mikrolisäyslaboratoriossa tarhaomenapuiden lisäystä ja on perehtynyt kasvigeenivarantojen säilytysmenetelmiin. Leena Huhtama on tutkinut mikrolisäyksen etuja ja haittoja taimistoviljelyssä haastattelemalla suomalaisia mikrolisääjiä ja viljelijöitä. Aloitusseminaarissa on Sofia Salon työ, jossa tutkitaan kuunliljan mikrolisättyjen taimien jatkokasvatusta taimitarhaolosuhteissa.

Opinnäytteen avulla täsmäkoulutettu ammattilainen yritykselle

HAMKissa opinnäytetöiden tutkimusaiheet ja toimeksiannot liittyvät yhä enemmän alan elinkeinoelämän haasteisiin ja tarpeisiin. Opinnäytetyöprosessissa elinkeinoelämällä on mahdollisuus osallistua juuri tarvitsemansa kompetenssin omaavan asiantuntijan kouluttamiseen. Opiskelijoiden halutaan perehtyvän aiheisiinsa monipuolisesti hankkien tietoa omin kokein, tutkimuksista ja ammattilaisilta. – Opinnäytetyöprosessi on ollut todella antoisa, olen tutustunut mm. Laukaan tervetaimiasemaan ja tavannut monia alan huippuosaajia, kertoo suomalaisia viljelijöitä tutkimuksessaan haastatellut Leena Huhtama.

Mikrolisäyksellä terveitä kopiota

Mikrolisäys on laboratorio-oloissa tapahtuvaa kasvien kasvullista lisäämistä. Kasvullisella lisäyksellä tarkoitetaan esimerkiksi mansikan rönsytaimen kasvattamista uudeksi kasviksi. Pikkutaimi on tällöin emonsa kaltainen: tavallaan kopio emostaan. Mikrolisäyksessä emokasvien kopioita voidaan kasvattaa puhtaissa oloissa hyvin pienistä kasvinosista. Menetelmä avaa mahdollisuuden elvyttää vanhoja kasvikantoja lisäyskuntoon, lisätä esimerkiksi puiden erikoismuotoja sekä tuottaa nopeasti ja tehokkaasti terveitä taimia. Lisäystekniikkaa käytetäänkin nykypäivänä maailmanlaajuisesti monien hyöty- ja koristekasvien tuottamiseen.

HAMKin Lepaan yksikössä toimii mikrolisäyslaboratorio, joka toiminta tukee opetusta, tuotantoa ja tutkimusta puutarhatuotannossa. Lepaalla koulutetaan hortonomeja (AMK) puutarhatalouden ja maisemasuunnittelun koulutusohjelmissa.

Lisätietoja

Mikrolisäyslaboratorio
Tiina Nyman, puh. 050 574 5370, tai Salla Leppäkoski, puh. 050 574 5103

Mona-Anitta Riihimäki, tutkijayliopettaja, puh. 03 646 5266 tai sp. etunimi.sukunimi@hamk.fi

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs