Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Taito-Finlandia-palkinto jaettiin Suomen Kädentaidot -messuilla ensimmäisen kerran

Tampereen Messut

Taito-Finlandia-palkinto jaettiin Suomen Kädentaidot -messuilla ensimmäisen kerran

Tiedote.
Julkaistu: 16.11.2012 klo 17:58
Julkaisija: Tampereen Messut

KÄSITYÖALAN ODOTETTU YKKÖSTAPAHTUMA ALKOI TAMPEREELLA

Tampereella alkoivat perjantaina 16.11.2012 kolmipäiväiset Suomen Kädentaidot -messut. Messut avasi muotoilun asiantuntija, kirjailija ja kriitikko Kaj Kalin, joka julkisti myös valintansa ensimmäisen Taito-Finlandia-palkinnon saajaksi. Taito Finlandia 2012 -palkinnon sai Ruokangas Guitars Oy Janakkalasta. Suomen Kädentaidot Uutuustuote 2012 -kilpailun voitti Lankalaatikko, jonka on valmistanut Juupaja Ky Korkeakoskelta. Vuoden Artesaanina 2012 palkittiin ylöjärveläinen Timo Lehtonen Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta.

Näytteilleasettajia Euroopan suurimmilla käsityömessuilla on 591. Samaan aikaan pidetään kansainväliset Kivi ja Koru -messut, jossa on 66 näytteilleasettajaa. Kävijöitä käsityöalan odotettuun ykköstapahtumaan odotetaan yli 30 000. Tämän vuoden vetonauloja ovat muun muassa perjantaina ja lauantaina messuilla vierailevat neulontatähdet Arne ja Carlos Norjasta. Messuille on rakennettu myös yli 3,5 metriä korkea Suomen suurin lasipuu, jossa on 1500 suupuhallettua lasipalloa. Messujen runsas ohjelmasisältö on koottu kokonaisuudessaan 12.11. julkaistuun tiedotteeseen, joka löytyy mediasivuilta.

Tiedotustilaisuuden ja avajaisten puheenvuorot sekä erilliset kilpailutiedotteet Suomen Kädentaidot Uutuustuotteesta, Vuoden Artesaanista, Latvatähti-kilpailusta, Suomen Kädentaidot 2012 Blogi -kilpailusta sekä Suomen Sukkamestari- ja Lämmöllä-huivikilpailusta löytyvät myös tapahtuman mediasivuilta www.kadentaidot.fi (Media).
 
Muotoilukriitikko Kaj Kalin valitsi Taito-Finlandia 2012 -palkinnon saajaksi Ruokangas Guitars Oy:n

Suomen Kädentaidot 2012 -messujen avajaisissa 16.11. jaettiin ensimmäinen Taito-Finlandia-palkinto. Ehdolla uuden käsi- ja taideteollisuusalan tunnustuspalkinnon saajaksi olivat opetusneuvos Eija Vähälä, Ruokangas Guitars ja Taito-käsityökoulut. Palkinnon saajan valitsi näiden valintaraadin nimeämien ehdokkaiden joukosta muotoilun asiantuntija, kriitikko ja kirjailija Kaj Kalin, joka myös avasi messut. Taito-Finlandia 2012 -palkinnon sai Ruokangas Guitars Oy, joka toimii Harvialan kartanossa Janakkalassa.

– Ruokangas Guitars Oy on esimerkki siitä, mitä tapahtuu, kun perinteiset, mestaruuteen kehitetyt käsityötekniikat, toimiva muotoilu, yrittäjyys ja kansainvälisyys osataan yhdistää toimivaksi kokonaisuudeksi. Vuonna 1995 perustettu yritys on tätä nykyä maamme merkittävin sähkökitaranvalmistaja. Mikä parasta, yrityksen tuotteet valmistetaan kotimaassa. Käsityöosaamisen, yrityskuvan ja markkinoinnin tasapainoisesti yhdistävänä esimerkkinä yritys on mallikas tapaus, joka avaa optimistisia näkymiä kotimaiselle käsityökulttuurille laajemmin jatkossakin. Erikoistuminen, yhteisöllisyys, notkea yritysilme, materiaalilähtöisyys, mestaritason käsityötekniikka ja ammattiylpeys tekevät ensimmäisestä Taito-Finlandia-palkitusta käsityöyrityksestä kannustavan esimerkin taitamiseen perustuvan käsityökulttuurin ammatikseen valinneille yrittäjille, perustelee muotoilukriitikko Kaj Kalin.

Juha Ruokangas: Yritystoimintaa ohjaa rakkaus käsillä tekemiseen, kitaroihin ja musiikkiin

Yrityksen perustajan Juha Ruokankaan lisäksi tiimiin kuuluvat Emma Elftorp, Jyrki Kostamo, Tomi Nivala ja Lari Lätti. Jokainen tiimin jäsen on koulutukseltaan soitinrakentaja, ja kukin rakentaa Ruokankaan suunnittelemia soittimia alusta loppuun. Ruokangas-kitaroita valmistuu tänä vuonna 120 kappaletta ja niiden keskihinta on 4000–8000 euroa kappaleelta. Kitaroita myydään muun muassa New Yorkissa, Pariisissa, Zürichissä, Tokiossa ja Singaporessa. Tällä hetkellä kauppiaita on noin 15. Noin 80 % soittimista menee vientiin. Soittimia myydään myös suoraan soittajille. Sarjatyönä yritys ei tee mitään.

– Rakas harrastus muuttui minulle opintojen kautta ammatiksi ja vakaa tavoitteeni oli tulla hyväksi kitarasepäksi. Niin hyväksi, että maailma huomaa. Ja nyt noin 1000:n Ruokangas kitaran, kymmenien kitaralehtien testien, kirjojen, seinäkalenterien, lukemattomien messukäyntien ja vajaan 20 vuoden jälkeen tässä sitä ollaan. Suomen historian ensimmäinen Taito-Finlandia-palkinto. Kyllähän se tuntuu mielettömän
hyvältä, ja on minulle ja tiimilleni suuri kunnia. Erityisen merkittävänä pidän sitä tosiseikkaa, että muotoilukriitikko Kaj Kalin päätyi valitsemaan palkinnon saajaksi yrityksen, jonka muotoilija nimenomaan ei ole koulutusta saanut muotoilija, eikä kukaan yrityksessä ole opiskellut markkinointiakaan, vaan tätä tehdään niin kuin hyvää rock’n’rollia, fiiliksellä. Olemme löytäneet toimintatavan, joka poikkeaa muista toimijoista riittävästi. Erotumme. Yritykselläni on eväät kasvaa ajan myötä, mutta kasvu ei ohjaa toimintaamme. Rakkaus käsillä tekemiseen, kitaroihin ja musiikkiin sitä vastoin ohjaavat, toteaa Juha Ruokangas.

Oy Gustav Paulig Ab palkitsi Taito-Finlandia 2012 -voittajan

Palkintosumman 5000 euroa Taito-Finlandia 2012 -palkinnon saaneelle Ruokangas Guitars Oy:lle lahjoitti Oy Gustav Paulig Ab. Palkinnon luovutti Senior Brand Manager Minna Saari. Lisäksi voittaja sai Oiva Toikan Taito-Finlandialle suunnitteleman lasiveistoksen.

– Vuodesta 1979 lähtien Juhla Mokka -kahvin mainonnassa on esitelty kädentaitajien työtä ja ajatuksia. Tähän mennessä on esitelty 51 kädentaitajaa, joiden ammattitaitoa ja kädenjälkeä on rinnastettu Juhla Mokka -kahviin, joka on valmistettu tunteella ja taidolla, laadusta tinkimättä. Laatu, vastuullisuus ja ammattimaisuus ovat aina olleet yrityksen kulmakiviä. Hyvä maku on tuotteitamme yhdistävä nimittäjä tänäkin päivänä. Tästä syystä Juhla Mokka -brändillä on ilo olla luovuttamassa Taito Finlandia -palkinnon palkintosumma käsityö- ja taitokulttuuria edistäneelle taholle, sanoo Senior Brand Manager Minna Saari.

Taito-Finlandia-palkinto jaetaan jatkossa vuosittain Suomen Kädentaidot -messuilla Tampereella. Uudella tunnustuspalkinnolla halutaan nostaa esille merkittäviä käsityö- ja taitokulttuuria edistäviä asioita tai osaajia sekä lisätä alan tunnettuutta ja arvostusta. Palkinto voidaan myöntää käsi- ja taideteollisuusalan tarkoitusperiä edistäneelle henkilölle, yritykselle, toimijalle, teolle, ilmiölle, tapahtumalle tai tuotteelle.

Suomen Kädentaidot Uutuustuote 2012 on Lankalaatikko

Suomen Kädentaidot Uutuustuote 2012 -kilpailun voitti Lankalaatikko, jonka on suunnitellut ja valmistanut Juupaja Ky, Tony Andersson ja Paula Nurminen. Nyt jo 11. kerran järjestetyssä kilpailussa arvostetaan erityisesti kotimaisen käsityön arvoja, kuten hyvää suunnittelua, perinteisten menetelmien ja materiaalien käyttöä sekä niiden innovointia nykypäivään, erinomaista työn laatua ja esteettisyyttä sekä kestävyyttä ja ekologisuutta. Uutuustuotteen tulee myös olla muotoilultaan uusi ja yleisilmeeltään raikas. Kokonaisarvioinnissa huomioidaan tuotteen käytännöllisyys ja mahdollisuudet hyvään kaupalliseen menestykseen. Raati totesi voittotuotteen täyttävän kaikki kriteerit.

– Lankalaatikko täyttää erinomaisesti kaikki Suomen Kädentaidot Uutuustuote -kilpailussa vaaditut kriteerit. Materiaalina on käytetty läpivärjätyllä viilulla päällystettyä puukuitulevyä. Taidokkaasti vanerista valmistettu ja huolellisesti viimeistelty tuote on myös käytännöllinen ja toimiva eli hyvä arkituote neulojalle. Lisäksi lankalaatikko kannustaa itse tekemiseen, sillä tuote on koottava. Ekologisen, litteän ja koottavan pakkauksen ansiosta sen voi myös kätevästi postittaa vaikkapa lahjaksi. Työn jälki tuotteessa on erinomainen, perustelee raadin puheenjohtaja, toiminnanjohtaja Virve Pajunen Taito Pirkanmaa ry:stä.

Kilpailuun saavat osallistua Suomen Kädentaidot -messujen näytteilleasettajat. Kilpailulla halutaan tukea kotimaista käsityötä nostamalla vuosittain esille hyvin suunniteltuja käden taitojen tuotteita. Kilpailutuotteiden joukosta on valittu kymmenen parasta tuotetta esille A-hallin Näyttelykadulle toteutettuun Suomen Kädentaidot Uutuustuote -näyttelyyn. Uutuustuotteeksi valittu Lankalaatikko löytyy osastolta A 1234.

Vuoden Artesaani 2012 -tittelin voitti Timo Lehtonen

Neljännen kerran järjestetyn Vuoden Artesaani -kilpailun voitti ylöjärveläinen Timo Lehtonen, joka edustaa Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitosta (hienopuusepäntyö ja puuveneenrakennus). Raadin arvion mukaan Lehtonen on taidokas ja osaava alan ammattilainen, jonka töissä näkyy laadukkaan työn jälki, taitava tekninen osaaminen ja huolellinen viimeistely. Tuotteissa on käytetty monipuolisesti eri puualan tekniikoita, kuten puuintarsiaa. Intarsiatöissä on käytetty vaativaa ja kaunista kuvitusta. Kokenut käyttöesineiden tekijä on ehtinyt kokeilla erilaisten tuotteiden valmistusta huonekaluista veneisiin, kanootteihin ja jopa skeittilautaan. Tekijällä on täydet valmiudet menestyä alan moniosaajana ja menestyvänä taitajana. Raati kiinnitti kaiken kaikkiaan huomiota seuraaviin seikkoihin: käsityön laatu, visuaalinen ja esteettinen kokonaisuus, tekniikka, markkinahenkisyys, ajattomuus ja käyttötarkoitus.

– Vuoden Artesaani -tunnustus merkitsee minulle sitä, että voin olla aidosti ylpeä osaamisestani. Samalla se luo pohjaa sille ajatukselle, että kenties jonain päivänä voin ansaita elantoni tekemällä sitä, minkä parhaiten osaan ja mistä ennen kaikkea nautin. Tulevaisuudessa haluan kehittää itseäni vielä lisää ja kokeilla rajojani myös muilla aloilla, sanoo Vuoden Artesaani Timo Lehtonen.

Palkinnoksi voittaja sai toteuttaa töistään näyttelyn messuille. Lisäksi hän sai 300 euron rahapalkinnon.

Messut ovat avoinna perjantaina klo 10–19, lauantaina klo 9–18 ja sunnuntaina klo 9–17. Lisätietoa messuista, ohjelmasta, bussikuljetuksista ja pysäköinnistä osoitteessa www.kadentaidot.fi.
Median akkreditoituminen molempiin messutapahtumiin osoitteessa: www.kadentaidot.fi (Media). Mediasivuilta löytyvät myös kaikki tiedotusmateriaalit ja linkit kuvapankkiin.
   
LISÄTIEDOT: www.kadentaidot.fi, www.kivimessut.fi
Mervi Oksanen, projektipäällikkö, p. 0400 760 877, mervi.oksanen@tampereenmessut.fi
Tanja Järvensivu, viestintäpäällikkö, p. 050 536 8133, tanja.jarvensivu@tampereenmessut.fi
Meri Mattila, viestintäassistentti, p. 0400 914 877, meri.mattila@tampereenmessut.fi

Liitetiedostot

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs