Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Taitaja2016 – kansainvälinen kohtaamispaikka

Taitaja2016

Taitaja2016 – kansainvälinen kohtaamispaikka

Tiedote.
Julkaistu: 21.04.2016 klo 11:50
Julkaisija: Taitaja2016

 

Taitaja2016 on ammattitaidon SM-kilpailu ja monipuolinen tapahtuma. Yksi merkittävä tapahtumaulottuvuus on kansainvälisyys.

Miksi 39 kansainvälistä opiskelijaa huoltojoukkoineen saapuu Seinäjoelle mittaamaan taitojaan suomenmestaruuskilpailuihin?

Ammattitaitokilpailujen tarkoituksena on edistää ammatillista huippuosaamista, parantaa ammattiosaamisen ja -koulutuksen laatua ja arvostusta. Kansainvälisten kilpailijoiden ja valmentajien kohtaamiset palvelevat tätä tarkoitusta mitä suuremmassa määrin.

Taitaja2016-tapahtuman kansainväliset kilpailijat tulevat tänä vuonna Englannista, Hollannista, Itävallasta, Kiinasta, Latviasta, Venäjältä ja Virosta.

Kilpailujärjestäjän tulee varata vähintään 15 kilpailijapaikkaa kansainvälisille kilpailijoille ja muille vieraskilpailijoille yhteensä. Seinäjoella on vetovoimaa, sillä kansainvälisiä kilpailijoita osallistuu tapahtumaan kaiken kaikkiaan 39 yhteensä 19 lajiin. Luku on Suomen Taitaja-tapahtumien historiassa toiseksi korkein. Mm. lajeissa metsäkoneen käyttö, painotuotteen suunnittelu, hiusmuotoilu ja kukkasidonta voidaan kenties nähdä kulttuurisia eroja työtavoissa ja lopputuloksissa.

Kansainväliset kilpailijat eivät voi voittaa suomenmestaruutta, mutta he saavat mahdollisuuden mitata osaamisensa suomalaisten huippujen rinnalla. Heille kertyy arvokasta kansainvälistä kilpailukokemusta, jota moni heistä hankkii pitäen silmällä alansa euroopanmestaruus- tai maailmanmestaruuskilpailuja.

Miksi toistasataa eurooppalaista koulutuksen huippuasiantuntijaa saapuu toukokuussa Suomeen ja Seinäjoelle?

Suomalaisella ammatillisen koulutuksen osaamisella on kysyntää. Kansainvälistä yleisöä kiinnostavia teemoja ovat mm. läheinen yhteistyö työelämän kanssa, yksilölliset mahdollisuudet sekä oppilaitoksen ulkopuolella esimerkiksi harrastuksissa hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen.

Kansainväliseen seminaariin on jo tähän mennessä ilmoittautunut 160 osallistujaa 25 maasta. Kauimmaiset heistä tulevat Brasiliasta, Kanadasta ja Kiinasta. Seminaarin toteutuksesta vastaa Sedu yhteistyössä CIMOn, Opetushallituksen, opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Skills Finlandin kanssa. Käytännön toteutukseen osallistuu opiskelijoita myös Seinäjoen ammattikorkeakoulusta ja Seinäjoen lukiosta.

Seminaarissa 10.5.2016 pääpuhujana esiintyy Euroopan komission Työllisyys, sosiaaliasiat ja osallisuus -pääosaston yksikön varajohtaja João Santos. Hänet tunnetaan erinomaisena esiintyjänä ja henkilönä, jolla on laaja perspektiivi koulutuksen kehittämiseen ja tulevaisuuden osaamistarpeiden arviointiin. Santos on kiinnostava alustaja myös yrityselämän toimijoille, sillä hän on toiminut vuosien ajan EU:n edustustossa Kiinassa kaupan edistämisen diplomaattisena neuvonantajana.

-    Suomen ammatillinen koulutus on osaamisperusteisuudessa, joustavuudessa ja yksilöllisyydessä Euroopan veturi. Suomi saa valtavasti vierailupyyntöjä, ja nyt ministeriön, CIMOn ja opetushallituksen tahtotila oli kutsua kansainväliset kumppanit Taitaja2016-tapahtumaan, jossa koko ammatillisen koulutuksen kirjo on tarjolla, kertoo kansainvälisten asioiden päällikkö Kirsi Lounela Sedusta.

Global Park - kansainvälisyys on tässä ja nyt – ihan lähellä!

Taitaja2016-tapahtuman Global Park tuo yleisön ulottuville kansainvälisyyden kokemusten ja elämysten muodossa.  Global Parkissa kävijät pääsevät mm. tekemään nepalilaisia käsitöitä, maistelemaan makuja maailmalta ja aistimaan, miten kansainvälisyys on läsnä tässä ja nyt – ihan lähellä.  Global Park toteutetaan läheisessä yhteistyössä EU-tietokeskuksen ja muiden Seinäjoella pidettävän kansallisen Eurooppa-päivän toimijoiden kanssa.

-    Health and Safety -hankkeen päätöstilaisuus järjestetään Taitaja2016-tapahtumassa. Suomalaisten kumppanit Ranskasta, Italiasta ja Englannista saapuvat Seinäjoelle, ja he yhdessä järjestävät yleisölle mahdollisuuden kohota Seinäjoki Areenan pihasta nostolavalla 16 metrin korkeuteen ja ihailla Alaseinäjoenkadun tapahtumia, kuvailee kv-koordinaattori Juha Riippi.

Lisätietoja:
kilpailujohtaja Liisa Lähdesmäki, p. 040 830 2245, Taitaja2016
kansainvälisten asioiden päällikkö Kirsi Lounela, p. 040 830 2246, Sedu (kirsi.lounela@sedu.fi)
projektikoordinaattori Özerk Göker, p. 040 680 7175, Sedu
kv-koordinaattori Juha Riippi, p. 040 830 2389, Sedu

Ammattitaidon SM-kisojen, Taitaja-tapahtuman, kilpailijat ovat ammattiin opiskelevia alle 20-vuotiaita tai kilpailuvuonna 20 vuotta täyttäviä.

Taitaja2016-tapahtuman Seinäjoella 10.–12.5.2016 järjestää Skills Finlandin kumppanina Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedu. Taitaja2016 on avoin yleisötapahtuma, johon odotetaan 40 000 kävijää.

Ammattitaidon SM-kilpailut käydään 43 lajissa Seinäjoki Areenassa ja muilla suorituspaikoilla sen välittömässä läheisyydessä. Noin 400 ammattiin opiskelevaa nuorta kilpailee ammattitaidon suomenmestaruuksista oikeaa työpaikkaa vastaavissa olosuhteissa. Tapahtumassa nähdään myös TaitajaPLUS-ammattitaitokilpailu erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille ja Taitaja9-joukkuekisa peruskoulun 9-luokkalaisille.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs