Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Suurtapahtuma nostaa kokonaisturvallisuuden koko Suomen yhteiseksi asiaksi

Tampereen Messut

Suurtapahtuma nostaa kokonaisturvallisuuden koko Suomen yhteiseksi asiaksi

Tiedote.
Julkaistu: 03.03.2015 klo 15:46
Julkaisija: Tampereen Messut

KOKONAISTURVALLISUUS – ARJEN TURVALLISUUDESTA MAANPUOLUSTUKSEEN

Tampereella syyskuussa järjestettävä Kokonaisturvallisuus 2015 on jokaista kansalaista koskettava suurtapahtuma, joka esittelee laajasti yhteiskunnan turvallisuutta. Tapahtumakokonaisuus muodostuu 4.–6.9. Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa pidettävistä Kokonaisturvallisuus-messuista sekä samalla viikolla Tampere-talossa järjestettävästä Kaartin Soittokunnan ja Laura Voutilaisen Pidä huolta -konsertista, korkeatasoisesta turvallisuusseminaarista sekä Tampereen keskustassa nähtävästä vesipelastusnäytöksestä, joka toteutetaan viranomaisten yhteistyönä. Messujen ohjelmasta nousevat esille Puolustusvoimien toteuttamat taistelunäytökset sekä Security Track -kilpailu, jossa koululaiset, perheet ja yritykset kisaavat turvallisuustietämyksestä ja -taidoista.

Kokonaisturvallisuus-messut ja tapahtumaviikon muu ohjelma tuovat yhteen turvallisuuden eri toimijat eli kansalaiset, järjestöt, elinkeinoelämän ja viranomaiset. Tapahtuman slogan ”Kokonaisturvallisuus – yhteiskunta yhdessä. Arjen turvallisuudesta maanpuolustukseen.” korostaa sitä, että turvallisuus on kaikkien yhteinen asia ja läsnä elämässä joka hetki. Käsitteenä kokonaisturvallisuus on laaja. Se merkitsee yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen turvaamista ja ulottuu käytännössä arjen ja yksilön turvallisuudesta ja toisista välittämisestä aina kyberturvallisuuteen, maanpuolustukseen ja luonnonkatastrofeihin.

– Kokonaisturvallisuuden suurtapahtuman avulla haluamme luoda selkeän kuvan siitä mitä kaikkea nykypäivän turvallisuus on. Turvallisuuden hallintaa toteutetaan yhteiskunnassa koko ajan sekä normaalioloissa, erilaisissa häiriötilanteissa että poikkeusoloissa. Jokaisella ihmisellä, perheellä ja alan ammattilaisella on oma roolinsa turvallisuuden luojana. Onkin tärkeää ymmärtää, että turvallisuus ei pohjaudu pelkästään esimerkiksi viranomaisten ja maanpuolustuksen toimintaan, vaan jokainen voi omalla osuudellaan vaikuttaa itsensä, lähipiirinsä ja yhteiskunnan turvallisuuteen. Kaikki kulminoituu loppujen lopuksi välittämiseen ja nimenomaan siihen, että sanoista ryhdytään tekoihin. Messut ja muu ohjelma tarjoavat kattavan läpileikkauksen suomalaisesta kokonaisturvallisuudesta ja sen toimijoista suurelle yleisölle sekä alan ammattilaisille, sanoo messutoimikunnan puheenjohtaja, teollisuusneuvos Erkko Kajander.

Kokonaisturvallisuus ensi kertaa esillä näin laajasti – ohjelmaa taistelunäytöksistä seminaareihin

Perjantaista sunnuntaihin 4.–6.9. pidettävillä Kokonaisturvallisuus-messuilla on osastojen lisäksi runsaasti ohjelmaa. Eri teemoja esitellään kansalaisten, järjestöjen, elinkeinoelämän ja viranomaisten toimesta. Puolustusvoimat toteuttaa taistelunäytöksiä, jotka vievät yleisön toiminnan keskelle. Leopard-panssarivaunut, panssarintorjunta-aseet, ilmatorjuntaohjuspartio ja taistelupelastajat päästävät katsojat komppanian puolustustaistelun mukaan ennennäkemättömällä tavalla. Lisäksi luvassa on hyödyllistä tietoa seminaareissa ja tietoiskuissa sekä elämyksiä muiden näytösten, aktiviteettien ja kilpailujen muodossa.

– Suurtapahtuma tarjoaa kattavan läpileikkauksen suomalaisesta kokonaisturvallisuudesta ja sen toimijoista suurelle yleisölle ja alan ammattilaisille. Oheisohjelman tavoitteena on jakaa tietoa turvallisuudesta ja omien valintojen heijastumisesta arkeen, esitellä ammattilaisten, viranomaisten ja vapaaehtoisten toimintaa sekä nostaa keskusteluihin päivän polttavat turvallisuusasiat niin kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla, sanoo projektipäällikkö Veli-Pekka Rouvali Tampereen Messut Oy:stä.

– Kokonaisturvallisuus-tapahtumassa painotetaan sanaa turvallisuus ja tähdätään nimenomaan uhkien ja vaikeuksien torjumiseen sekä niistä selviämiseen. Suurtapahtuma yhdistää luontevasti yhteiskunnan turvallisuusstrategian, tiedotusvälineiden roolin ja yksilötason toiminnan. Tarkoituksena on avata kokonaisuutta ymmärrettävästi sekä lapsille että aikuisille. Kokonaisturvallisuutta ei ole käsitelty aiemmin tässä laajuudessa, joten tämä suurtapahtuma on hyödyllinen ja antoisa kokemus jokaiselle, toteaa messutoimikunnan puheenjohtaja Erkko Kajander.

Messuja edeltävänä päivänä torstaina 3.9. järjestetään korkeatasoinen turvallisuusseminaari, jossa alan asiantuntijoiden johdolla pohditaan kansainvälisen tilanteen vaikutuksia Suomen kokonaisturvallisuuteen. Perjantaina 4.9. pidetään Yhteiskunnan kokonaisturvallisuuden foorumi, jossa käsitellään maamme kokonaisturvallisuutta yhteiskunnan turvallisuusstrategian mukaisesti. Foorumin ohjelma julkaistaan ja lipunmyynti tilaisuuteen alkaa huhtikuussa.

Security Track haastaa koululaiset, perheet ja yritykset turvallisuuskilpailuun

Security Track -kilpailu haastaa koululaiset, perheet ja yritykset testaamaan turvallisuustietämystä ja kehittämään turvallisuustaitoja. Kilpailu on osa valtakunnallista Security Track tietotaito-ohjelmaa, jonka tavoitteena on lisätä tietoutta niistä tiedoista ja taidoista, joilla voimme vaikuttaa omaan ja läheistemme turvallisuuteen kotona, koulussa, työpaikoilla ja asuinalueellamme arjessa ja poikkeustilanteissa. Ajatuksena on, että ihminen joutuu miettimään ja etsimään tietoa sekä muodostamaan sitä kautta oman turvallisuuskäsityksensä. Koulujen osalta kaksivaiheinen kilpailu starttaa netissä huhtikuun alussa ja finaalit pidetään messuilla. Perheiden kilpailu ja yritysten haastekilpailu on suoraan loppukilpailuna messuilla. Muun muassa Tampereen kauppakamari haastaa yrityksiä ja muita kauppakamareita mukaan kilpailuun kevään aikana. Security Track -kilpailualue on yli 500 m², joten luvassa on näyttävä kokonaisuus.

– Security Track -kilpailun tehtävät käsittelevät arjen turvallisuuteen liittyviä teemoja. Aiheina ovat muun muassa yhteiskunnan kriisitilanteet, onnettomuudet ja hätätilanteet, kodin turvallisuus, matkustaminen, itsepuolustus ja nettiturvallisuus. Lisäksi muita turvallisuuteemme keskeisesti vaikuttavia tekijöitä ovat fyysinen kunto ja jaksaminen, selviytymistaidot, läheisten auttaminen sekä terveys ja ravinto. Nuoret ovat tärkeä kohderyhmä, joten Security Trackin innoittamana messuille odotetaan tuhansia koululaisia. Oppilaille tämä on erinomainen tilaisuus nähdä kuinka yhteiskunta toimii kokonaisturvallisuuden nimissä. Kilpailun kautta saamme myös tietää suomalaisten oppilaiden tietotason kokonaisturvallisuudesta aihealueittain ja maakunnittain. Kaikki alle 18-vuotiaat pääsevät messuille maksutta. Kilpailuun haastetaan laajasti myös yrityksiä ja perheitä, kertoo Security Trackin tuottaja Olli Patja.

Tieto & Taito -kehät korostavat terveiden elämäntapojen, hyvinvoinnin ja turvallisen elämän tärkeyttä

Security Trackin viereen keskelle messualuetta toteutetaan neljä Tieto & Taito -kehää, jotka ovat erityisesti nuorille ja perheille kohdennettuja avoimia ja toimintaan aktivoivia toiminta-alueita. Kehien teemoja ovat Toimi ja osallistu, Terveys ja kunto, Hyvä ruoka ja Turvallinen netti. Tarkoituksena on tuoda esille hyvän, terveellisen ja turvallisen elämän perusaiheita monesta näkökulmasta. Kehissä muun muassa testataan kehon koostumusta, otetaan verikokeita ja kerrotaan järjestöjen toiminnasta ja osallistumismahdollisuuksista.

Pidä huolta -konsertin tähtinä Kaartin Soittokunta ja Laura Voutilainen

Kokonaisturvallisuuden suurtapahtuma alkaa keskiviikkona 2.9. Tampere-talossa klo 19 järjestettävällä Pidä huolta -konsertilla, jossa esiintyy Kaartin Soittokunta solistinaan Laura Voutilainen. Konsertin teemalla halutaan korostaa arjen turvallisuuden ja toisista välittämisen tärkeyttä. Konsertin järjestävät yhteistyössä Tampere-talo ja Tampereen Messut Oy. Liput tulevat myyntiin huhtikuussa (Liput 28 €, Tampere-talo, Lippupiste).

Tampereen kaupunki mukana suurtapahtumassa – Ratinassa viranomaisten yhteistoimintanäytös

Tampereen kaupunki on mukana Kokonaisturvallisuuden suurtapahtumassa ja teema levittäytyy messualueelta myös keskustaan. Lauantaina 5.9. Ratinassa nähdään viranomaisten yhteistyössä toteuttama vesipelastusnäytös. Viranomaisina ovat mukana muun muassa Pirkanmaan pelastuslaitos ja Sisä-Suomen poliisilaitos sekä lisäksi Suomen Hopealinja Oy, Tampereen kaupunki ja Tampereen Messut Oy.

– Kokonaisturvallisuus on tärkeä tapahtuma jokaiselle, sillä se nostaa laajasti esille meitä kaikkia koskettavat turvallisuusasiat. Kokonaisturvallisuus merkitsee myös kansalaistaitoja, joita on syytä kehittää ja herättää henkiin kaikissa ikäryhmissä, sillä turvallisuus on paitsi jokaisen oikeus myös velvollisuus. Tapahtuma luo hyvän tilaisuuden keskustella globaalien turvallisuuskysymysten ohella päivittäistä elämää koskettavista turvallisuusasioista, toisten auttamisesta ja ensiaputaidoista sekä välittämisestä ja aidon läsnäolon tärkeydestä. Tampereen kaupunki on mukana myös messulauantaina Ratinan suvannossa toteutettavassa viranomaisten yhteistoimintanäytöksessä, jossa Tammerkoski-laiva tulee olemaan vesipelastusnäytöksen kohteena, kertoo tapahtumajohtaja Perttu Pesä Tampereen kaupungin Tapahtumatoimistosta.  

Taustalla yhteiskunnan turvallisuusstrategia – mitä se käytännössä tarkoittaa?

Messujen taustalla on Turvallisuuskomitea ja Maanpuolustusmessut. Ensimmäiset maanpuolustusmessut järjestettiin Helsingissä jo v. 1992. Tapahtuma on pidetty kahdesti Lahdessa ja Tampereella edellisen kerran v. 2005. Maanpuolustusmessut ovat nyt laajentuneet kokonaisturvallisuuden suurtapahtumaksi. Messujen painopisteenä on kokonaismaanpuolustuksen toimintamallin mukainen yhteiskunnan turvallisuusstrategia.

Kokonaisturvallisuus on suomalainen varautumisen malli, joka huomioi yhteiskunnan kannalta kriittiset toiminnot ja toimijat. Kokonaisturvallisuus on määritelty tilaksi, jossa yhteiskunnan elintärkeisiin toimintoihin kohdistuvat uhkat ja riskit ovat hallittavissa. Kokonaisturvallisuuden hallintaan kuuluvat uhkiin varautuminen, häiriötilanteiden ja poikkeusolojen hallinta sekä niistä toipuminen. Suomalaisen yhteiskunnan varautuminen toteutetaan kokonaisturvallisuuden periaatteella, mikä tarkoittaa yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen turvaamista viranomaisten, elinkeinoelämän sekä järjestöjen ja kansalaisten yhteistoimintana.


Kokonaisturvallisuus-messut 4.–6.9.2015 Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa. Messut avoinna pe ja la klo 10–18, su klo 10–16. Messut järjestää Tampereen Messut Oy yhteistyössä Turvallisuuskomitean, turvallisuus- ja maanpuolustusalan toimijoiden, viranomaisten, järjestöjen ja elinkeinoelämän kanssa.

TähtiUutiset-verkkolehti:
"Kokonaisturvallisuus on antoisa kokemus jokaiselle."

Messutoimikunnan pj., teollisuusneuvos Erkko Kajander


Lisätiedot: www.kokonaisturvallisuus.fi
Twitter, Instagram@TampereenMessut, #Kokonaisturvallisuus
Facebook: facebook.com/kokonaisturvallisuus

Tampereen Messut Oy, www.tampereenmessut.fi

Veli-Pekka Rouvali, projektipäällikkö, p. 050 516 4005,
veli-pekka.rouvali(a)tampereenmessut.fi

Tanja Järvensivu, viestintäpäällikkö, p. 050 536 8133,
tanja.jarvensivu(a)tampereenmessut.fi, @TanjaJarvensivu

Messutoimikunnan pj:
Erkko Kajander, teollisuusneuvos, p. 040 840 4242,
erkko(a)kajander.eu

Security Track, Tieto & Taito -kehät:
Olli Patja, p. 040 584 0840,
olli.patja(a)fairpro.fi

Liitetiedostot

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs