Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Suomen kouluihin julistetaan Koulurauha: kiusaamisen ehkäisy on koko yhteisön asia

Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Suomen kouluihin julistetaan Koulurauha: kiusaamisen ehkäisy on koko yhteisön asia

Tiedote.
Julkaistu: 17.08.2015 klo 12:05
Julkaisija: Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Koulurauha julistetaan Suomen kouluihin 19. elokuuta Kouvolassa. 25-vuotisjuhlavuottaan viettävä Koulurauha-ohjelma haluaa herättää keskustelua siitä, miten toisten huomioimista ja yhdessä toimimista voisi koulutyössä vahvistaa. Juhlavuoden kunniaksi koulut ympäri Suomen voivat seurata valtakunnallista päätapahtumaa suorana nettilähetyksenä.

Valtakunnallinen koulurauha lukuvuodelle 2015–2016 julistetaan 19. elokuuta 2015. Kouvolassa mukaan koulurauhaa edistämään on kutsuttu paitsi vanhemmat myös useita nuorten kanssa toimivia tahoja, kuten urheiluseuroja ja kaupungin nuorisotoimi.

Oppilaat ovat halunneet korostaa yhdessä tekemisen merkitystä valitsemalla teemaksi Yhdessä vahvaksi.

- Myönteisen ilmapiirin rakentaminen on koko yhteisön yhteinen asia. Ei riitä, että vain oppilaat rakentavat keskenään hyvää yhteishenkeä. Myös oppilaiden ja opettajien välinen vuorovaikutus vaikuttaa koulun ilmapiiriin. Kiusaamisesta tai huonosta kohtelusta on paljon helpompi kertoa, jos tuntee opettajat ja tietää heidän olevan kiinnostuneita oppilaidensa asioista, muistuttaa tukioppilas Emmi Hartama Valkealan yläkoulusta.

Lisää välittäviä aikuisia

Kouvolalaisten oppilaiden laatimaan Koulurauha-ohjelman vuosisuunnitelmaan onkin ideoitu paljon koko koulun yhteisöllisyyttä edistävää toimintaa. Tarkoituksena on järjestää muun muassa ryhmäyttämispäiviä, joissa oppilaat ja opettajat tutustuvat toisiinsa leikkien avulla.

Myös rehtori Petteri Kinnunen Urheilupuiston koulusta sanoo, että koko koulua ympäröivä yhteisö tarvitaan mukaan hyvän yhteishengen edistämiseen. Urheilupuiston koulussa onkin kehitetty erilaisia tapoja yhteisöllisyyden edistämiseen yhteistyössä nuorisotoimen ja järjestöjen kanssa.

- Kun nuorisotyöntekijät ovat mukana välitunneilla, on oppilailla lisää aikuisia, joiden kanssa jutella asioista. Nuorten on tärkeä kokea, että aikuiset ovat kiinnostuneita heistä ja osoittavat puuttuvansa kiusaamiseen, Kinnunen sanoo.

Kiusaamisesta on tärkeä puhua myös kodeissa. Lapset ja vanhemmat voivat yhdessä keskustella, miltä kiusatusta tai ryhmän ulkopuolelle jätetystä oppilaasta tuntuu ja miettiä, mitä itse voi tehdä, jotta kukaan ei jäisi yksin eikä ketään kiusattaisi.

Hyvinvoinnin ja turvallisuuden toimintamallit tutuiksi 

- Lukuvuoden alussa on tärkeä tarkistaa, että kaikki koulujen ja oppilaitosten hyvinvointia ja turvallisuutta koskevat suunnitelmat ovat ajan tasalla. On tärkeää, että lapset ja nuoret ja heidän huoltajansa voivat perehtyä olemassa oleviin turvallisuusohjeisiin ja toimintamalleihin heti lukuvuoden alussa ja että heillä on mahdollisuus osallistua niiden kehittämiseen ja päivittämiseen lukuvuoden aikana. Oppilaiden, opiskelijoiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen on oppilaitoksen toimintakulttuurin ja yhteisöllisen opiskeluhuollon keskeinen tehtävä, toteaa Opetushallituksen pääjohtaja Aulis Pitkälä.

Monen tahon yhteinen ohjelma

Mannerheimin Lastensuojeluliiton, Opetushallituksen, Poliisin, Folkhälsanin ja Suomen Vanhempainliiton yhteinen ohjelma on jo 25 vuotta muistuttanut koulujen alkaessa siitä, että jokaisella on oikeus turvalliseen ja viihtyisään kouluun. Koulurauha-ohjelmaa toteutetaan peruskouluissa ympäri Suomen ja myös joissakin toisen asteen oppilaitoksissa.

Vuoden 2015–2016  Kouvolan Koulurauha-työryhmään ovat kuuluneet Urheilupuiston koulu, Valkealan yläkoulu, Inkeroisten yhteiskoulu, Mansikkamäen koulu, Svenska skolan i Kuusankoski, Kouvolan seudun ammattiopisto, Kouvolan nuorisopalvelut, Kouvolan nuorisovaltuusto, vanhempainyhdistykset sekä Kaakkois-Suomen poliisilaitos. Työryhmän työtä on koordinoinut MLL:n Kymen piiri.

Koulurauha julistetaan Kouvolassa KSS Energia Areenalla 19.8.2015 kello 13–14.15. Tapahtumaa voi seurata myös suorana nettilähetyksenä Koulurauhan nettisivujen kautta osoitteessa www.koulurauha.fi.

 

Lisätietoja: 

nuorisotyön suunnittelija Eeva-Liisa Markkanen, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, p. 050 367 2101
opetusneuvos Heidi Peltonen, Opetushallitus, p. 029 533 1167
poliisitarkastaja Ari Järvenpää, Poliisihallitus, p. 071 8781 766
osastopäällikkö Gun Andersson, Folkhälsan, p. 050 566 8777
suunnittelija Anri Leveelahti, Suomen Vanhempainliitto, p. 044 755 1372
tiedottaja Tiina Tuominen, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, p. 075 3245 580

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs