Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Sotainvalidien Veljesliiton Pohjois-Savon piiri on työllistänyt jo 700 pohjoissavolaista!

Sotainvalidien Veljesliitto ry

Sotainvalidien Veljesliiton Pohjois-Savon piiri on työllistänyt jo 700 pohjoissavolaista!

Tiedote.
Julkaistu: 17.06.2015 klo 10:15
Julkaisija: Sotainvalidien Veljesliitto ry

Avustajatoiminta-hanke tuo kuntiin miljoonasäästöt

Pohjois-Savossa 17 vuotta toiminut Avustajatoiminta-hanke on työllistänyt alueella yhteensä n. 700 pitkään työttömänä ollutta. Tällä hetkellä alueella työskentelee 39 avustajaa veteraanien tukena.

 - Tarjoamme mielekkään työn ja mahdollisuuden kouluttautua niille, jotka ovat jo pitkään etsineet työtä tai joilla on mahdollisuus palkkatukeen, summaa Avustajatoiminnan projektijohtaja Eija Kilgast.

Valtakunnallisesti avustajista noin 40 % on löytänyt avustajajaksonsa jälkeen työ- tai koulutuspaikan. Koska kunnat joutuvat pääsääntöisesti korvaamaan puolet työmarkkinatuen kustannuksista Kelalle, toiminta ja sen korkea jatkotyöllistämisprosentti ovat tuoneet kunnille mittavat säästöt. Samaan aikaan kunnille on kertynyt verotuloja työllistetyiltä.

Lisää säästöä tuo apu, jota avustajat antavat. Tällä hetkellä sitä saa Pohjois-Savon alueella 661 veteraani-taloutta.

- Avustajatoiminta on varmasti yksi alueen tehokkaimmista hankkeista. Työttömyyden vähentämisen lisäksi se täydentää kunnallista ja yksityistä kotihoitoa ja edistää kotona selviytymistä, mikä taas vähentää paineita kunnalliseen kotihoitoon ja laitoshoitoon, Kilgast sanoo.

Jos Pohjois-Savossa avustajatoiminnan toiminta-alueen 9 kuntaa tuottaisivat kotipalveluina viime vuonna alueella annetut n. 45.500 avustaja-työtuntia, se maksaisi yli 1,2 miljoonaa euroa.  

Laatua sotiemme veteraanien sekä heidän puolisoidensa ja leskiensä elämään

Pohjois-Savossa avustaja käy asiakkaan luona vähintään kerran kuussa, n. 35%  asiakkaista tarvitsee nyt käyntejä kaksi kertaa kuukaudessa ja n. 13%  viikoittain. Käyntien tarve lisääntyy koko ajan.

- Sotainvalidien ja sotaveteraanien keski-ikä on jo yli 91 vuotta. Mitä heikommassa kunnossa veteraani on, sitä useammin hän käyntiä tarvitsee, kertoo Pohjois-Savon aluehankkeen projektipäällikkö Anja Siivola.

Asiakaskäynti kestää vähintään 2,5h ja silloin voidaan asiakkaiden toiveiden mukaan mm. siivota, pestä pyykkiä, laittaa ruokaa ja käydä kaupassa. Tärkeintä on, että avustajalla on aikaa olla vanhuksen luona. Vaikka avustajat vaihtuvat aina palkkatuen päättyessä pyritään siihen, että sama avustaja käy asiakkaan luona koko työsuhteensa ajan.

 - Moni asiakas kokee yksinäisyyttä ja avustajan käynti on tärkeä piristys viikkoon, Siivola sanoo.

Sotainvalidien Veljesliitto tukee valtakunnallisesti hanketta ja sotainvalidien asiakasmaksuja vuosittain lähes miljoonalla eurolla. Pohjois-Savon aluehanketta rahoittaa ELY-keskus ja avustajien palkkaamista TE-toimisto.  Välttämätöntä lisärahoitusta hanke on saanut Olvi-säätiöltä ja avustajien palkkauskuluihin on saatu avustusta valtakunnalliselta  Sotiemme Veteraanit -keräykseltä. Kunnat tukevat paikallista avustaja-toimintaa ja puuttuva osa kustannuksista katetaan asiakasmaksuin.

Pohjois-Savossa avustajatoiminnan tulevaisuus on epävarma TE-toimiston ilmoitettua lopettavansa hankerahoituksen. Kuluvana vuonna vuodenvaihteen palkkatukiuudistus on jo vaikeuttanut monella tavalla toimintaa – kriteerit työttömien työllistämiselle ovat tiukentuneet, määrärahat supistuneet ja myönnetyt palkkatukiajat lyhentyneet puoleen vuoteen. Uusien työntekijöiden löytyminen on todella vaikeaa ja toimintaa on monin paikoin pakko välillä ylläpitää ilman tukea palkattujen työntekijöiden voimin. Tilanne on pitemmän päälle taloudellinen mahdottomuus nykyisellä, asiakasystävällisellä toimintamallilla.

 

Lisätietoja

projektipäällikkö Anja Siivola
p. 044 363 6159
anja.siivola@dnainternet.net
 
projektijohtaja Eija Kilgast
p. 044 797 7881
eija.kilgast@sotainvalidit.fi
 

 

Edellä käyden - vammoista huolimatta.

Sotainvalidien Veljesliitto on vuonna 1940 sotainvalidien itsensä perustama veteraani- ja vammaisjärjestö. Sen tavoitteena on pitää huolta sotainvalideista sekä heidän puolisoistaan ja leskistään.

Lue lisää www.sotainvalidit.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs