Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Skills Finland ja Saimaan ammattiopisto: Kondiittorien Mestari-Kisälli-koulutusmalli palkittiin

Skills Finland

Skills Finland ja Saimaan ammattiopisto: Kondiittorien Mestari-Kisälli-koulutusmalli palkittiin

Tiedote.
Julkaistu: 14.10.2016 klo 14:43
Julkaisija: Skills Finland

Saimaan ammattiopiston Mestari-Kisälli – huipulle johtavan oppimispolun koulutus- ja valmennusmalli sai kunniamaininnan Ammatillisen koulutuksen parhaat käytännöt vuonna 2016 -kilpailun seminaarissa Helsingissä tiistaina 11.10.2016. Mestari-Kisälli -malli kehitettiin Saimaan ammattiopisto Sampossa leipuri-konditoria-alalle, mutta se on sovellettavissa myös muille aloille.

Opetushallituksen järjestämässä kilpailussa oli mukana 151 ehdotusta, jotka edistävät ammatillisen koulutuksen tuloksellisuutta ja vaikuttavuutta sekä tukevat ammatillisen koulutuksen reformin tavoitteita.

Koulutushankkeen vastuukouluttaja, lehtori Markku Vengasaho esitti tilaisuudessa, mitä erityistä lisäarvoa Mestari-Kisälli -mallista on eri osapuolten näkökulmista ja miten sitä on käytännössä toteutettu sekä miten se soveltuisi muiden oppilaitosten käyttöön.

– On ollut erityisen arvokasta, että olemme löytäneet koulutusmallin, joka on tuonut yhteen yrityselämän edustajat, alan peruskoulutuksessa olevat opiskelijat sekä opettajat, joita ohjaavat alan huippuosaajat. Koulutus on tarjonnut aidon yhteistyömahdollisuuden luoda verkostoja, vahvistaa osallistujien erikoisosaamista ja innostaa heitä kehittämään konditoria-alalle uusia tuotteita ja kokeilemaan uusia valmistustekniikoita. Huippuosaajille koulutustilaisuudet ovat mahdollisuuksia jakaa osaamistaan ja tuoda lisäarvoa erityisosaamisellaan ammatilliseen koulutukseen, kertoo Vengasaho.

Opettajantyönsä ohella Vengasaho toimii Skills Finlandin lajipäällikkönä vastaten kondiittorilajin kehittämisestä ja kilpailijoiden valmennuksesta kansainvälisiin kilpailuihin. Hänen ohjattavanaan on ollut monta huippuosaajaa, muun muassa vuoden 2015 Taitaja-kilpailun kondiittorilajin voittanut ja Taitajien Taitajaksi valittu Emeliina Papinniemi. Papinniemi on tänä vuonna mukana Suomen kokkimaajoukkueessa.

Mestari-Kisälli -koulutus- ja valmennusmallissa opiskelu kestää noin kaksi vuotta ja tapahtuu uudenlaisessa ryhmässä, jossa opiskelee eri ammatillisten oppilaitosten alan opiskelijoita, opettajia sekä yrityselämän edustajia. Kouluttajina toimivat alan yrityselämästä tulevat huippuosaajat. Koulutus toteutetaan useissa eri oppilaitoksissa ja oppimisympäristöissä, jolloin syntyy vahva yhteistyöverkosto alan yritysten, opiskelijoiden ja opettajien välille.

Malli toimii opiskelijoille huippuosaajana toimimisen opintopolkuna sekä tarjoaa alan yrittäjille ja opettajille mahdollisuuden hankkia ammatilliseen erikoisosaamiseen liittyvää lisäkoulutusta. Malli mahdollistaa perustutkinto-opiskelijoille myös ammattitutkinnon osien suorittamisen opintojen aikana sekä valmentautumisen Taitaja- tai WorldSkills- ammattitaitokilpailuihin. Työelämän edustajat pystyvät päivittämään ja laajentamaan osaamistaan, erikoistumaan ammatin eri osa-alueille sekä suorittamaan halutessaan ammattitutkinnon osia. 

Koulutushankkeen rahoittajana on ollut mukana William ja Ester Otsakorven säätiö, ja koulutus jatkuu tällä hetkellä Huippuosaajasta yrittäjäksi -koulutuksella. 

Lisätietoja:

- koulutuspäällikkö Katri Leppänen, p. 040 555 0527, katri.leppanen(at)edusampo.fi

- lehtori Markku Vengasaho, p. 040 552 8534, markku.vengasaho(at)edusampo.fi

Kuva: Mestari-Kisälli-koulutuspäivä Lappeenrannassa keväällä 2014. Lehtori Markku Vengasaho neljäs vasemmalla.

Liitetiedostot

Skills Finland ry yhteistyökumppaneineen valmentaa ja lähettää Suomen maajoukkueen kansainvälisiin WorldSkills-, EuroSkills- ja Abilympics-kilpailuihin ja järjestää vuosittain kansalliset Taitaja-, TaitajaPLUS- ja Taitaja9-kilpailut. Skills Finland kehittää myös huippuosaajien valmennusjärjestelmää, kouluttaa kilpailuasiantuntijoita sekä tuottaa ammattitaitokilpailuihin liittyvää tutkimusta, tiedotusta ja julkaisuja. Yhdistyksen taustavoimia ovat opetus- ja kulttuuriministeriö, Opetushallitus ja ammatilliset oppilaitokset sekä keskeiset työmarkkina- ja opetusalan järjestöt.

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs