Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Segern i Skolfredstävlingen till Pargas och Vasa

Mannerheims Barnskyddsförbund

Segern i Skolfredstävlingen till Pargas och Vasa

Pressmeddelande.
Publicerad: 05.03.2014 kl. 13:04
Utgivare: Mannerheims Barnskyddsförbund

Koivuhaan koulu från Pargas och Vöyrynkaupungin koulu från Vasatog hem hem segern i årets Skolfredstävling. I år utmanades alla Finlands skolor att fundera över vilket slags evenemang som bäst skulle utveckla elevernas ömsesidiga vänfärdigheter, hur ska man tala om och utveckla sina vänfärdigheter.

Tävlingen hade två klasser: en för åk 1-6 och en för åk 7-9.Grupperna skulle planera ett evenemang som skulle vara vara innovativt, genomförbart och respektfullt mot deltagarna.

Vöyrynkaupungin koulu hade det bästa bidraget i högstadieklassen. De planerade och genoförde en Skolfredsfest för de nya sjundeklassisterna. Festen bestod av en mini-musikal som handlande om en sjundeklassists första skoldag. Även skolfredstdeklarationen lästes. Enligt juryn var temat viktigt och det var bra att eleverna fick agera själva och visa sina kunskaper.

Koivuhaan koulu från Pargas stod för det vinnande bidraget i lågstadieklassen. De planerade ett Vändagsevenemang, där iden var att orientera sig mellan olika punkter med uppgifter. Vid slutet av dagen får alla som deltagit ett diplom för att de övat sina vänfärdigheter. Juryn tackade för ett välplanerat evenemang, där deltagarna respekteras och där en traditionell fest har fått en ny dimension.


Fyra skolor fick hedesomnämnande

Båda vinnarbidragen får var sitt stipendium på 500 euro. Juryn delade även ut fyra hedesomnämnanden och stipendier på 50 euro till följande skolor: Loimaan keskuskoulu för arbetet robotflickan, Arvo Ylpön koulu i Akaa för arbetet Match-show, Närpes högstadieskola för skolfredsutlysning och Elomaan koulu i Hirvensalmi för kompistimmar.

22 arbeten deltog i årets Skolfredstävling. Juryn bestod av elever från såväl lågstadier som högstadier, en representant från föräldraföreningen, representanter från förskolan samt undervisningsrådet Heidi Peltonen och professor emeritus Kari Uusikylä.


Ytterligare information:

 

Skolfredstävlingen äre en del av Skolfredsprogrammet. Skolfredsprogrammet koordineras av Mannerheims Barnskyddsförbund i samarbete med Utbildningsstyrelsen, Polisstyrelsen, Folkhälsan och Finlands Föräldraförbund. Programmets mål är att ingen ska bli mobbad eller lämnad ensam och att varje Inom ramen för Skolfedsprogrammet utlyses skolfreden varje år.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs