Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Salpauksen kasvatit ammattitaidon maailmanmestaruuskisoihin Saksaan 2.–7.7.

Koulutuskeskus Salpaus

Salpauksen kasvatit ammattitaidon maailmanmestaruuskisoihin Saksaan 2.–7.7.

Tiedote.
Julkaistu: 18.06.2013 klo 08:00
Julkaisija: Koulutuskeskus Salpaus

Koulutuskeskus Salpauksesta valmistuneet Jaakko Ekman, Juuso Rämö ja Pirkka Sivonen edustavat Suomea ammattitaidon maailmanmestaruuskilpailuissa eli WorldSkills-kisoissa 2.–7. heinäkuuta. Joka toinen vuosi järjestettävä kilpailu ja ammattikoulutuksen suurtapahtuma pidetään tänä vuonna Saksassa, Leipzigin messukeskuksessa.

WorldSkills Leipzig 2013:ssa kisataan 46 lajissa, jotka edustavat laajasti ammatillisen koulutuksen aloja. Tapahtuma kokoaa yhteen peräti tuhat kilpailijaa 50 eri maasta ympäri maailmaa.

Suomesta kilpailuihin matkustaa kaiken kaikkiaan 43 parikymppistä nuorta, jotka kisaavat yhteensä 38 lajissa. Kilpailijat ovat valikoituneet mukaan ammattioppilaitoksissa järjestetyn valmennuksen kautta, osoittamalla erityistä motivaatiota ja kiinnostusta omaa ammattiaan kohtaan.

Taitajien Taitaja CAD-suunnittelukisaan

19-vuotias Jaakko Ekman kilpailee CAD-suunnittelussa. CAD-suunnitteluun kuuluu tietokoneavusteisen piirtämis- ja suunnitteluteknologian (CAD) käyttäminen koneenrakennuksessa tyypillisten asiakirjojen, kuten mallien, piirustusten ja tiedostojen tuottamisessa teollisen valmistuksen tarpeisiin.

Kilpailussa arvioidaan erityisesti sitä, onko kappale piirretty ja mallinnettu oikein ja ovatko esimerkiksi mittasuhteet kohdallaan. Lisäksi arvioidaan esitystekniikkaa ja kilpailijan tekemien visualisointien toimivuutta ja toteutusta.

Kärköläläinen Jaakko Ekman valmistui Salpauksesta suunnitteluassistentiksi tänä keväänä. Hän suoritti myös ylioppilastutkinnon ja on valmistautunut MM-kilpaan korkeakoulujen pääsykokeiden sekä töiden lomassa. Ekman on voittanut CAD-suunnittelun Suomen-mestaruuden Taitaja-kisoissa kolme kertaa, ja tänä keväänä hänet valittiin Taitajien Taijaksi. Lisäksi hän sijoittui pronssille ammattitaidon Euroopan-mestaruuskilpailuissa viime syksynä.

Jaakko Ekman on valmentautunut MM-kisoihin Salpauksen opettaja Kari Kososen johdolla. Kosonen toimii WorldSkills-kisoissa CAD-suunnittelun eksperttinä eli asiantuntijana ja tuomarina.

Autotekniikassa kilpaillaan kuudella eri tehtäväalueella

21-vuotias Juuso Rämö kilpailee autotekniikassa. Autotekniikkalajissa kilpaillaan kuudella eri tehtäväalueella, joita ovat moottorin ohjausjärjestelmä, ajonhallinta, alusta ja ohjaus, sähköjärjestelmät, voimansiirto sekä moottorin mekaniikka. Kilpailijan tulee ymmärtää järjestelmien toiminta sekä hallita vianmääritys, huolto ja korjaus. Kilpailijan on menestyttävä kaikilla osa-alueilla ja työskenneltävä järjestelmällisesti työturvallisuus huomioiden.

Lahtelainen Rämö on valmistunut ajoneuvoasentajaksi Koulutuskeskus Salpauksesta. Hän on menestynyt muun muassa Taitaja-kilpailuissa. Tällä hetkellä Rämö työskentelee Autotalo Laakkosella ja suorittaa myös henkilöautomekaanikon ammattitutkintoa. Hänen kilpailuvalmennuksestaan vastaa Salpauksen lehtori Pertti Lempinen.

Kultaseppälajissa kovia maita vastassa

20-vuotias Pirkka Sivonen kilpailee kultaseppien lajissa. Kultasepät valmistavat kilpailussa yhden kauniin ja kestävän kultakorun. Kilpailija vastaa ainoastaan metalliosan valmistuksesta, mutta hänen tulee osata vaativia lankaistutuksia, sahauksia, juotoksia ja istukkakokonaisuuksia. Tuomarit arvioivat esineen yhdennäköisyyttä piirustuksiin, juotosten laatua, sahauksia, tuotteen pinnankäsittelyn laadukkuutta, mittatarkkuutta ja aikataulussa pysymistä.

Pirkka Sivonen on valmistunut Salpauksesta kultasepänalan artesaaniksi. Tällä hetkellä hän työskentelee Kultaseppämestari Tarkkasella Helsingissä. Elokuussa 2012 Sivonen sijoittui hopealle nuorten kultaseppien pohjoismaisessa Bella Nordic Jewellery Awards -kilpailussa Tanskassa.

- WorldSkillseissä on kovia maita vastassa, mutta on hyvä, että minulla on kokemusta muistakin kisoista, hän toteaa.

Sivonen valmentautuu maailmanmestaruuskilpaan Salpauksen lehtori Arto Tikkusen johdolla. Tikkunen toimii Kari Kososen tavoin WorldSkills-kisoissa eksperttinä. Myös hitsauksen ja puualan ekspertit Saksan kilpailussa ovat Salpauksen lehtoreita: Olli-Pekka Laajoki toimii hitsauksen eksperttinä ja Marko Varjos huonekalupuuseppien lajin eksperttinä.

SkillsFinlandin mediamateriaali Suomen-joukkueesta
http://www.skillsfinland.fi/home/media

Kilpailijoiden kuvat http://skillsfinland3.1g.fi/#/kuvat/WorldSkills+Leipzig+2013/Kilpailijat,+TeamFinland+2013/Kilpailijoiden+viralliset+kuvat/

Lisätietoja
Jaakko Ekman, puh. 045 356 2216 
Juuso Rämö, puh. 050 918 0820 
Pirkka Sivonen, puh. 050 301 7614 

 

 

Monialainen Koulutuskeskus Salpaus järjestää ammatillista koulutusta ja tarjoaa palveluja työelämälle. Salpauksella on myös oma lukio. Salpaus toimii Lahdessa, Asikkalassa, Heinolassa, Hollolassa, Nastolassa ja Orimattilassa. www.salpaus.fi 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs