Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Sairaanhoitajan lääkkeenmääräämisen tulevaisuus Suomessa puhututtaa 11.-12.5.

Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Sairaanhoitajan lääkkeenmääräämisen tulevaisuus Suomessa puhututtaa 11.-12.5.

Tiedote.
Julkaistu: 09.05.2016 klo 15:26
Julkaisija: Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Sairaanhoitajan lääkkeenmääräämisoikeudella on parannettu palvelujen saatavuutta, nopeutettu hoitoon pääsyä ja turvattu lähipalveluja. Suomessa kaikki oikeuden saaneet hoitajat työskentelevät kuntasektorilla, sillä tehtäväkuvalla on haluttu tehostaa julkisen sektorin terveyspalveluja. Englantiin ja Ruotsiin verrattaessa sairaanhoitajan lääkkeenmäärääminen voisi olla huomattavan laajempaa, sillä molemmissa maissa 11 % sairaanhoitajista omaa oikeuden määrätä lääkkeitä. Suomessa lääkkeitä määrääviä sairaanhoitajia on vasta 223, eli vain muutama promille. Aiheeseen paneudutaan kansallisessa sairaanhoitajan lääkkeenmääräämisen konferenssissa 11.-12.5.2016. Tapahtuma järjestetään Jyväskylän ammattikorkeakoulun Lutakon kampuksella, Piippukatu 2.

Sosiaali- ja terveysministeriön rajatun lääkkeenmääräämisen asiantuntijatyöryhmä jätti viime vuoden lopulla ehdotuksensa sairaanhoitajan lääkkeenmääräämisen laajentamisesta uusille palvelusektoreille ja tiettyjen lääkkeiden lisäämisestä oikeuden piiriin. Ehdotusten tarkoituksena on mahdollistaa avohoidon vastaanottopalveluiden joustavampi ja kustannusvaikuttava järjestäminen.

Työryhmän selvityksen perusteella sairaanhoitajan lääkkeenmäärääminen oli asianmukaista ja turvallista. Potilaat kokivat pääsevänsä nopeasti sairaanhoitajan vastaanotolle ja olivat tyytyväisiä sairaanhoitajan antamaan hoitoon ja ohjaukseen. Lääkkeenmääräämiskoulutukseen osallistuneet sairaanhoitajat, terveydenhoitajat ja kätilöt sekä kouluttajat ovat saaneet hyvää palautetta ohjaavilta lääkäreiltä osaamisen tasosta ja uuden tehtävänkuvan tarpeellisuudesta.

– Olen vuodesta 2011 lähtien opettanut sairaanhoitajien lääkkeenmääräämiskoulutuksessa potilaan tutkimista. Koulutukseen tulijoilla on jo vuosien kokemus potilaiden kohtaamisesta, ja tämä luo luontevan ja hyvän pohjan kehittää ammattitaitoa ja laajentaa ammattikuvaa. Kaikilla opiskelijoilla on ollut intoa ja kiinnostusta oppia potilaan tutkimista, hoitosuunnitelman tekoa ja siltä pohjalta myös lääkkeiden määräämistä, siis työalueita, jotka perinteisesti ovat kuuluneet lääkärin vastuulle. Suomen lääkäriliitto on ymmärrettävästi ollut huolissaan siitä, säilyykö potilasturvallisuus uudessa vastuunjaossa. Oman opetuskokemukseni perusteella en olisi tästä huolissani, koulutuksen vastuulääkäri Kari Eskola toteaa.

 – Olen havainnut, että sairaanhoitajan työ opettaa hyvin tuntemaan potilaiden oireiden ja sairauskuvan moninaisuuden ja yllätyksellisyyden, ja tämä tuo turvallisuutta, kun hoitajat valmistuttuaan aloittavat itsenäisen lääkkeenmääräämisen. Olen myös vakuuttunut siitä, että lääkäri saa lääkkeenmääräämiseen koulutetuista hoitajista entistäkin parempia ja tehokkaampia yhteistyökumppaneita.

Sairaanhoitajan lääkkeenmääräämisen tehtäväkuva vahvistaa hoitotyön roolia lääkehoidon osaamisessa erityisesti akuutissa ja pitkäaikaissairaanhoidossa sekä ennaltaehkäisyn että omahoidon tukemisen näkökulmista. Tulevaisuuden visiona on, että lähipalveluissa on valittavana aina myös lääkkeitä määräävän sairaanhoitajan vastaanotto.

– Kansainvälisen kokemuksen mukaan rajattu lääkkeenmäärääminen täytyisi voida lisätä moduulina muihin korkea-asteen tutkintoihin. Toimintaa kannattaa ehdottomasti jatkaa ja integroida se uuteen soteen. Lisäksi tarvitaan vertailevaa tutkimusta, Suomen sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Merja Merasto toteaa.  

Jyväskylän ammattikorkeakoulussa sairaanhoitajan lääkkeenmääräämiskoulutus aloitettiin vuonna 2011, ja JAMK on yksi Suomen suosituimmista kouluttajista. Seuraava ryhmä aloittaa tammikuussa 2017.

Päivän ohjelma

Median edustajat ovat tervetulleita tapahtumaan!

Lisätietoja ja pääpuhujien haastattelupyynnöt:
Johanna Heikkilä, asiantuntija, etunimi.sukunimi@jamk.fi, 040 848 8623, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, hyvinvointiyksikkö

Pauliina Hietalahti
Tiedottaja
FM, Communication Specialist
+358 50 433 8011
etunimi.sukunimi@jamk.fi
www.jamk.fi

www.facebook.com/jamk.fi

@JAMK_fi  
@PauliinaHoo

Jyväskylän ammattikorkeakoulu | JAMK University of Applied Sciences

Rajakatu 35 | FI-40200 Jyväskylä, Finland

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs