Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Sähköasentajana ei pärjää ilman tietotekniikan osaamista

Taitaja2015

Sähköasentajana ei pärjää ilman tietotekniikan osaamista

Tiedote.
Julkaistu: 05.05.2015 klo 12:01
Julkaisija: Taitaja2015

Taitaja2015-tapahtuma potkaistiin käyntiin eilen ja tänään 5.5. käynnistyi Turussa myös valtakunnnallinen ammattitaidon SM-kilpailu. Yhtenä kilpailulajina on sähköasennus.  

Tietotekniikan kehitys on muuttanut hiljalleen sähköalaa. 

– Nykyään sähköasentajan pitää hallita kattavat atk-taidot. Sähköasentajilla on tietotekniikan kehityksen myötä yhä enemmän hommia heikkovirtajärjestelmien saralla, toteaa finaalin päätuomari Jorma Kärkkäinen.

Sähköasennuksen finaalitehtävät kohdistuvat sähköasentajan laaja-alaisen työkuvan sisältämiin ammattitaitoa mittaaviin työtehtäviin. Tehtävät on pyritty laatimaan siten, että ne mahdollisimman paljon muistuttaisivat todellisia sänhköasentajan työtehtäviä.

Taitaja2015-finaalin tehtävät on jaettu kolmelle päivälle. Ensimmäisenä kilpailupäivänä eli tänään sähköasennuksen finalistit saivat tehtäväkseen koota kokoonpanokuvan mukainen kaapelijakokaappi. Kilpailijoiden tulee myös kytkeä ja kiinnittää siihen kaavioiden mukaiset kaapelilähdöt. Kohteelle tehdään lopuksi käyttöönottotarkastus.

Toisena kilpailupäivänä eli huomenna finalistit tekevät piirustusten mukaisen kiinteistön sähköasennuksen. Lisäksi hedän tulee kytkeä ja kiinnittää siihen tasopiirustuksessa esitetyt kalusteet. Myös tälle kohteelle tehdään käyttöönottotarkastus sekä laaditaan erillinen mittauspöytäkirja ja annetaan käytönopastusta.

Viimeisenä kilpailupäivänä 7.5. finalistien tulee lisätä edellisen päivän asennukseen tietojärjestelmäosio, jolle suoritetaan myös käyttöönottomittaus ja työn dokumentointi.

–Vaativin kilpailutehtävä on sähkölaitosasennus. Sen on suunnitellut sähkölaitos eli oikeat ammattilaiset, toteaa Kärkkäinen.

Kilpailun arvioinnissa painotetaan erityisesti sähkö- ja työturvallisuuteen, alaa koskevien säädösten noudattamiseen sekä laadulliseen korkeatasoiseen lopputulokseen. Huomiota kiinnitetään myös työskentelytapoihin ja -tekniikoihin, piirustusten lukutaitoon sekä materiaali- ja kustannustehokkuuteen.

Sähköasennuksen suomenmestaruudesta kilpailevat kahdeksan finalistia: Lauri Laivoranta (Liedon ammatti- ja aikuisopisto), Arttu Lamminsalo (Pohjois-Karjalan ammattiopisto), Samu Pakarinen (Savon ammatti- ja aikuisopisto), Tomi Vuorijärvi (Koulutuskeskus Sedu), Juuso Rajamäki (Vaasan ammattiopisto), Esko Kela (Oulun seudun ammattiopisto), Miika Korhonen (Kainuun ammattiopisto) sekä Saku Hämäläinen (Saimaan ammattiopisto Sampo).

Kilpailutehtäviä on suorittamassa myös kansainvälinen vieraskilpailija venäläinen Ivan Gedzul. Hän on Suomen Taitaja2015-kilpailussa valmistautumassa WorldSkills-kilpailua varten, joka järjestetään Brasiliassa elokuussa.

 

Lisätietoa:

Lajivastaava

Jari Nurmi

puh. 0449073171

 

Tiedottaja

Peppi Hellén

puh. 0443277488

Liitetiedostot

Taitaja2015-tapahtuma, valtakunnallinen ammattitaidon SM-kilpailu, TaitajaPLUS sekä Taitaja9, pidetään 5.–7.5.2015 Turun Messu- ja Kongressikeskuksessa sekä HK Areenalla. Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Skills Finland ry, Turun ammatti-instituutti, Axxell Utbildning Ab, Bovallius-ammattiopisto, Lounais-Suomen koulutuskuntayhtymä, Peimarin koulutuskuntayhtymä, Salon seudun koulutuskuntayhtymä, Raision seudun koulutuskuntayhtymä ja Turun Ammattiopistosäätiö. 

 Taitaja2015 viestii monin tavoin. Voit ladata painokelpoisia kuvia tapahtumasta ja eri kilpailulajeista Kuvat.fi
-palvelusta. Lisäksi käytössäsi on Taitaja2015 Youtube, Twitter, Instagram- ja Facebook-tilit. Nettiradio sekä verkkouutiset.  Kaikki linkit sekä yksityiskohtaiset tiedot eri kilpailulajeista ja tehtävistä löydät myös www.taitaja2015.fi etusivulta.

 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs