Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Rovaniemen, Kempeleen, Taivalkosken ja Oulun Taitaja2014-finalistien haastatteluja

Koulutuskeskus Salpaus

Rovaniemen, Kempeleen, Taivalkosken ja Oulun Taitaja2014-finalistien haastatteluja

Tiedote.
Julkaistu: 08.04.2014 klo 11:53
Julkaisija: Koulutuskeskus Salpaus

Ammatillisen koulutuksen suurtapahtuma Taitaja2014 järjestetään Lahden Urheilu- ja messukeskuksessa 8.-10.4.2014. Tapahtumassa yli 400 ammattiin opiskelevaa nuorta kilpailee ammattitaidon suomenmestaruuksista 44 eri lajissa oikeata työpaikkaa vastaavissa olosuhteissa.

Finalistit ovat valikoituneet mukaan semifinaaleihin osallistuneen noin 1800 nuoren joukosta. Kilpailu on huippuosaajien koitos, johon on valmentauduttu ja valmistauduttu huolella. Tässä tiedotteessa haastattelussa kilpailijat Rovaniemeltä, Kempeleestä, Taivalkoskelta ja Oulusta.

 

Linux-taitaja toista kertaa finaalissa

 

Rovaniemeläinen Erkki Tervo, 19, on toista kertaa mukana Taitaja-finaalissa tietokoneet ja verkot -lajissa. Viime vuoden viides sija jäi kismittämään Lapin ammattiopiston kilpailijaa, joka ehtii tieto- ja viestintätekniikan opintojensa ohella suorittaa myös ylioppilastutkinnon tänä keväänä.

– Pärjäämisestä kisoissa voi olla hyötyä tulevaisuudessa. Tykkään myös kilpailutilanteesta, semifinaaleissa ja finaaleissa olen aina viihtynyt. Nyt olen ehtinyt nähdä, missä tarvitaan harjoitusta ja mitä jo osaan.

Tervo pitää vahvuutenaan laaja-alaisuutta ja tasaisuutta. Erityisesti hän tietää hallitsevansa Linux-käyttöjärjestelmän, jonka parissa kuluu aikaa vapaa-ajallakin. Ensimmäisen asennuslevynsä hän sai lahjaksi jo peruskouluikäisenä.


Mikään huippuharjoittelija nuori mies ei myönnä olevansa, vaikka on tehnyt tehtäviä yhdessä toisen finalistin ja opiskelukaverinsa Niko Haikon kanssa.

– Sen varassa mennään, mitä olen koulussa oppinut. Se riittää, jos opiskellessa sisäistää ja ymmärtää asiat kunnolla.


Opinnot ovatkin sujuneet mallikkaasti, joten Erkin tulevaisuudensuunnitelmiin kuuluvat joko ammattikorkeakoulu- ja tai yliopisto-opinnot tietotekniikassa. Ja kunhan aika koittaa, toiveissa on myös työpaikka pohjoisesta mahdollisimman läheltä Rovaniemeä.


Yrittäjähenkinen somistaja luottaa tyyliinsä

 

Kempeleläinen Roosa Posti, 17, kilpaili semifinaaleissa yrittäjyydessä ja somistuksessa ja eteni jälkimmäisessä Taitaja2014-finaaliin asti.

– Onneksi ei tarvinnut valita. Pääsen kuitenkin syksyllä EuroSkills -finaaliin yrittäjyydessä.

Kilpailuista Roosa hakee kokemusta, josta on hyötyä myös tulevaisuuden työelämässä. Vaikka yrittäjyys kiinnostaa teoriatasolla, tavoite on ensin päästä kaupallisen alan töihin jonkun muun palvelukseen.

Posti opiskelee Oulun seudun ammattiopistossa kaksoistutkintoa eli suorittaa lukio-opintoja liiketalouden rinnalla. Hän on mielestään enemmän sosiaalinen asiakaspalvelija kuin luova, mutta silti somistuksessa viehättää mahdollisuus nähdä omien kättensä tulokset.

Somistuksen tehtävät vaativat tänä vuonna paljon mielikuvitusta, sillä niissä on luotava Vesijärvi-aiheinen näyteikkuna että kierrätysaiheinen somistus Kontti-tavarataloon. Posti aikoo kuitenkin luottaa omaan yksinkertaiseen ja siistiin tyyliinsä.


– Somistustehtäviä on tosi vaikea harjoitella etukäteen, mutta olemme käyneet koulussa läpi teoriaa ja sommittelutekniikoita. Loppu on kiinni siitä, miten inspiroidumme.

Oulun ammattiopistosta pääsi finaaliin myös opiskelukaveri Edla Anetjärvi, mistä Roosa Posti on hyvillään. Kumpikin tukee toistaan, kävi miten kävi.

 

Hermo ei saa mennä metsäkoneen ohjaimissa

 

Taivalkoskelainen Janne Hulkkonen, 18, vaikuttaa mieheltä, jolle voi uskoa tonnien painoisen metsäkoneen ja oman metsäpalstansa. Oulun seudun ammattiosaston opiskelija on ehtinyt istua vuoden ison koneen ohjaimissa ja jo nyt on tullut työtarjouksia.

Harvasanainen Janne uskookin kahteen asiaan metsäkoneen käytössä.

– Hermo ei saa mennä. Ja kouran pitää sattua siihen puuhun.

Lajin kilpailutehtävistä osa tapahtuu sisällä pöydän ääressä tai simulaattorissa, mutta näyttävimmät tehtävät nähdään ilman muuta messukeskuksen ulkoalueella. Tukit odottavat kuormaajia.

Janne Hulkkonen lähti opiskelemaan metsäkoneen kuljettamista Taivalkosken yksikköön alun perin kaverin innostamana. Opiskelu on sujunut sen verran hyvin, että opettajat kannustivat Jannen ja tämän opiskelutoverin Mika Kortetjärven finaaliin asti. Menestystä on tullut ja tulevaisuus vaikuttaa hyvältä.

– Konehommat kiinnostavat. Katsotaan sitten, kun valmistun vuoden kuluttua, menenkö töihin vai jatkanko johonkin muualle.

 

Pelit veivät tietojenkäsittelyn pariin

 

Oululainen Antti Pyhäluoto, 17, voi hyvin olla suositun pelialan tulevaisuuden toivo. Yksi etappi on Taitaja2014-finaalipaikka tietojenkäsittelyssä.

Kisaan pääsi myös opiskelukaveri Antti Lauronen, joten tieto- ja viestintätekniikan toisen vuoden opiskelijat ovat voineet harjoitella etukäteen yhdessä ja opettajien valmennuksessa. Muutenkin kaverista on iloa.


– Tuetaan toisiamme enemmän kuin ollaan kilpailijoita keskenämme. Kävi finaalissa miten hyvänsä, jo nyt tiedämme, että olemme ikäluokkamme parhaita alalla.

Vahvuuksiaan Antti Pyhäluoto ei osaa luetella, mutta Excel-taulukot ja funktiot tuntuvat hankalilta. Sen sijaan alan valtakieli englanti ei tuota mitään vaikeuksia. Pelaaminen ja tietotekniikan harrastaminen ovat tarjonneet perusteet, joita Antti on syventänyt ammattikoulun ja lukion englannin kursseilla.

Kaksoistutkintoa suorittavalla nuorella miehellä onkin monta rautaa tulessa. Ensi lukuvuonna hän aikoo selvittää sekä ammattikoulun viimeisen vuoden, loput lukion kurssit ja englannin, äidinkielen, pitkän matematiikan ja fysiikan kirjoitukset.


Niiden jälkeen on ehkä vuorossa armeija, elleivät jatko-opinnot tai työelämä houkuttele ensin.


– Pelialalla haluaisin jatkaa. Olen valmis lähtemään minne päin Suomea tahansa.

Taitaja2014-kisan aikana Antti yrittää nauttia myös muusta kuin kilpailemisesta. Avajaiset olivat jo hieno spektaakkeli, ja samaa kilpailija odottaa myös päättäjäisistä.


Finalistien haastattelukuvia

Lisätietoja:

Marjaana Keskitalo
Taitaja2014 markkinointi- ja viestintävastaava
puh. 044 7081470
marjaana.keskitalo@salpaus.fi


www.taitaja2014.fi 

Finalistien oppilaitokset ja tietoja kotipaikkakunnista

  
Taustamateriaalia ja tärppejä jutuntekoon

Taitaja on Suomen suurin ammatillisen koulutuksen vuosittainen tapahtuma.  Taitaja2014 järjestetään Lahden Urheilu- ja messukeskuksessa 8.-10.4.2014. Tapahtumassa noin 400 ammattiin opiskelevaa nuorta kilpailee ammattitaidon suomenmestaruuksista 44 eri lajissa oikeata työpaikkaa vastaavissa olosuhteissa. Samalla käydään myös TaitajaPLUS-ammattitaitokilpailu erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille ja Taitaja9-joukkuekisa peruskoulun ysiluokkalaisille. Taitaja2014-tapahtumaan on vapaa pääsy, ja sinne odotetaan noin 40 000 kävijää. Tapahtuman järjestää Koulutuskeskus Salpaus yhteistyökumppaneineen. Taitajan taustaorganisaationa toimii Skills Finland ry.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs