Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Riskienhallinnalla on merkitystä viljamarkkinoilla

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Riskienhallinnalla on merkitystä viljamarkkinoilla

Tiedote.
Julkaistu: 10.02.2012 klo 12:55
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Viljojen hinnat vaihtelevat viljamarkkinoilla voimakkaasti. Vakaiden hintojen ajat ovat ohi. Hintojen vaihtelut aiheuttavat merkittäviä riskejä kasvinviljelytiloille, jotka saavat pääasiallisen tulonsa viljan myynnistä.  Kasvinviljelytiloilla täytyy panostaa riskienhallintaan huomattavasti enemmän kuin ennen ja tarkastella riskienhallintakeinoja nyt aivan uusin silmin. Näin todetaan Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijan Pekka Kärpäsen ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetyössä. Kärpänen opiskelee tradenomiksi (ylempi AMK) yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelmassa.

Pekka Kärpäsen tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, kuinka kasvinviljelytilaa johdetaan liiketaloudellisin keinoin erityisesti viljamarkkinoiden riskienhallinnan näkökulmasta. Valmis opinnäytetyö toimii tietopakettina, josta viljelijä löytää tiedon markkinoiden toiminnasta, markkinoilla esiintyvistä riskeistä ja riskien hallintakeinoista.

Ammattimainen viljantuotanto edellyttää riskienhallinnan osaamista

Kasvinviljelytilan toimintaympäristö on muuttunut voimakkaasti. Tilojen määrä on vähentynyt ja pinta-ala kasvanut. Viljan hinta määritellään nykyisin markkinoilla. Viljantuottaja ei voi tietää, mihin suuntaan viljan hinnat markkinoilla milloinkin liikkuvat. Riskienhallinnan merkitys on korostunut kasvinviljelytilan talousosaamisessa ja tilan johtamisessa.
 
Viljelijät tiedostavat riskit, mutta eivät varaudu niihin

Tutkimuksessa selvitettiin viljelijöiden vuoden 2011 riskienhallintatilanne viljamarkkinoilla ja tilan liiketoiminnallisten johtamismenetelmien käyttäminen. Tutkimus lähetettiin yli 50 hehtaarin A ja B tukialueen kasvinviljelytiloille. Tutkimustulosten mukaan viljelijät tiedostavat hyvin erilaiset liiketoiminnalliset riskit, mutta niihin varautuminen on vähäistä. Kiinteähintaisia sopimuksia tehdään vähän. Viljamarkkinoita seurataan monipuolisesti, mutta sadon myyntiin johtaneiden päätösten syitä ei useinkaan kirjata ylös. Viljelijät toivovat lisää tietoa viljamarkkinoiden toiminnasta, riskeistä ja riskienhallinnan menetelmistä.

Lisätietoja: Pekka Kärpänen, p. 040 769 7173 tai etunimi.sukunimi@virpi.net

Pekka Kärpäsen opinnäytetyö on ladattavissa maksutta pdf-muodossa ammattikorkeakoulujen Theseus-verkkokirjastosta.

 

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti Visamäentie 35 A, PL 230 13101 Hämeenlinna sp. tiedotus@hamk.fi p. (03) 6461 (vaihde)

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs