Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Ravintolakokkien tiukkaa kilpailua Taitajassa

Taitaja2016

Ravintolakokkien tiukkaa kilpailua Taitajassa

Tiedote.
Julkaistu: 12.05.2016 klo 08:35
Julkaisija: Taitaja2016

Ravintolakokkien iltavuorolaisten työtä seuraa suuri joukko ihmisiä. Ravintolakokkien kahdeksasta finalistista kuusi on poikia. Jokainen kilpailija valmistaa kuusi annosta: yksi jää yleisön ihailtavaksi ja vertailtavaksi, viisi menee tuomareiden maistettavaksi.

-        Meillä on luotettavat tuomarit, kilpailu on todella korkeatasoinen mutta rehti. Ihan jokainen on meidän suosikki, sillä jokaisella on vahvuutensa, painottaa ravintolakokki-lajin lajivastaava Marita Mäenpää.

-        Kokkien ja tarjoilijoiden yhteistyötä toivottavasti syvennetään jatkossa. Tänä vuonna he suunnittelivat yhdessä fine dining -päivällisen jälkiruuan esillelaiton, ja ravintolakokit valmistivat liekityshedelmät ja kakun, Mäenpää jatkaa.

-        On mukava kohdata uudelleen ne opiskelijat, jotka jo vuosi sitten tammikuussa 2015 osallistuivat Taitaja-semifinaaleihin Seinäjoella.

Huippukokki Jouni Laitila lajioppaana

Yleisöä ravintolakokkien valmistamiin luomuksiin perehdyttää Jouni Laitila, muutama vuosi sitten Sedusta valmistunut ravintolakokki vastaa KingCrab Housen ravintolatoiminnasta Levillä.

-        Kerron arkikielellä näiden taitavien nuorten käyttämistä huipputekniikoista. Jokainen tekee lopputuloksen niin eri tavalla: samasta raaka-aineesta yksi tekee kroketteja, toinen moussea ja kolmas muffinsin. Lopputulokset ovat kiinnostavasti erinäköisiä ja toisen toistaan kauniimpia asetelmia, Jouni Laitila kiittelee nuorten osaajien tasoa.

Kellotettua työtä

Työjärjestyksen seurannassa nuoret taitajat näyttävät käyttävän jopa neljää eri kelloa. Aikaa ei ole tuhlattavaksi: jotain on uunissa, jotain jäähdytyksessä, jotain jäätymässä ja paraikaa pilkotaan. Työtilat ovat äärimmäisen siistit eikä kiire näy ulospäin, vaikka varmasti päässä viuhuu ajatuksia.

-        Kukaan ei hutiloi, ja kokkien ja assistenttien yhteistyö on tiivistynyt toisena kilpailupäivänä, kommentoi Laitila.

Toisena kilpailupäivänä raaka-aineina: suomalainen haukifilee, Juustoportin chevrejuusto ja peruna. Perunan laadun kilpailija sai valita itse.

-        Estetiikalla on suuri merkitys mutta maku on ihan yhtä tärkeä. Sen lisäksi lajissa on tekniikkatuomarit, jotka arvioivat hygieniaa ja esim. oikeiden työvälineiden käyttöä, Laitila valottaa.

Ravintolakokkien tehtävät ovat olleet Taitaja2016-sivustolla lajisivulla kaikkien tutkittavana jo puolitoista kuukautta. Mutta finaalipäivänä on vuorossa yllätystehtävä.

Valmentaja arvostaa opiskelijan kunnianhimoa

-        On harjoiteltu niin paljon, että reseptejä ei tarvita vaan mielessä on vain työjärjestys, kertoo opettaja-valmentaja Jarmo Salo Savonlinnan ammatti- ja aikuisopistosta, kun hän seuraa valmennettavansa Jouni Laamasen suoritusta.

-        Tänä vuonna taso on hyvin korkea ja tasainen. Mitä vain voi tapahtua, sillä erot ovat hyvin pienet, Salo jatkaa.

Valmentajan ja kilpailijan välisen suhteen pitää toimia, nuorella täytyy olla riittävästi kunnianhimoa ja tahtoa harjoitella.

-        Valitsen työssäoppimispaikat ihan ympäri Suomea, jotta opiskelijalla olisi mahdollisuus kehittyä oikeanlaisissa, laadukkaissa ravintoloissa, Salo kertoo.

Taitaja-finalisti muita motivoituneempi

-        Taitaja-finalistit sijoittuvat hyvin työelämässä. Heidän potentiaalinsa näkee opiskeluaikana motivaatiossa ja työn jäljessä. He ovat alasta kiinnostuneita, tekevät kotona töitä ja tekevät asiat sovitusti. Samaa virhettä ei tehdä kahdesti, luonnehtii Salo todennäköistä Taitaja-kilpailijaa vuosien kokemuksella.

Mitä ravintolamaailmassa pinnalla?

-        Lähiruoka jatkaa menestystään, ja samanaikaisesti lisäaineiden käyttö vähenee. Rehellisyys ruuassa korostuu, kuvailee Jouni Laitila alan trendejä.

Kuvat Skills Finlandin kuvapankista http://skillsfinland.kuvat.fi/kuvat/Taitaja2016+Seinäjoki/Lajit/502+Ravintolakokki/

Tulokset Taitaja2016-sivustolta. Lopulliset ja viralliset tulokset saadaan tänään to 12.5. klo 14.45 http://taitaja2016.fi/competition/semifinaaleihin/tulokset/final/

Ammattitaidon SM-kisojen, Taitaja-tapahtuman, kilpailijat ovat ammattiin opiskelevia alle 20-vuotiaita tai kilpailuvuonna 20 vuotta täyttäviä.

Taitaja2016-tapahtuman Seinäjoella 10.–12.5.2016 järjestää Skills Finlandin kumppanina Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedu. Taitaja2016 on avoin yleisötapahtuma, johon odotetaan 40 000 kävijää.

Ammattitaidon SM-kilpailut käydään 43 lajissa Seinäjoki Areenassa ja muilla suorituspaikoilla sen välittömässä läheisyydessä. Noin 400 ammattiin opiskelevaa nuorta kilpailee ammattitaidon suomenmestaruuksista oikeaa työpaikkaa vastaavissa olosuhteissa. Tapahtumassa nähdään myös TaitajaPLUS-ammattitaitokilpailu erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille ja Taitaja9-joukkuekisa peruskoulun 9-luokkalaisille.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs