Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Poistotekstiilikuulumisia Euroopan parlamentista ja Euroopan komissiosta

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Poistotekstiilikuulumisia Euroopan parlamentista ja Euroopan komissiosta

Tiedote.
Julkaistu: 23.10.2013 klo 15:41
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

POISTARI – poistotekstiilien materiaalipankkiselvitys -hanke teki vaikuttamismatkan Brysseliin 14.–17.10.2013. Projektipäällikkö Milla Valkonen ja Laura Vainio tapasivat europarlamentaarikkoja ja euroopan komission edustajia tavoitteenaan viedä poistotekstiilien kierrättämistä eteenpäin EU:ssa.

Suomessa syntyy tekstiilijätettä vuosittain n. 90 miljoonaa kiloa, mikä vastaa n. 17 kiloa asukasta kohden. Vastaavasti Euroopan Unionin maissa tekstiilijätettä syntyy keskimäärin 25 kiloa vuosittain asukasta kohden.  Tämä tekstiilijäte hävitetään pääosin joko polttamalla tai kaatopaikoille sijoittamalla. Kumpikaan näistä hävittämiskeinoista ei ole EU:n jätehierarkian tai kestävän kehityksen mukaista toimintaa. Ennen polttoa tai kaatopaikalle sijoittamista tekstiilin hävittämisessä tulisi hyödyntää reduce-, re-use- ja re-cycle-menetelmiä (määrän vähentäminen, uudelleen käyttö ja kierrättäminen).

Jotta tekstiilin kierrättämistä saadaan tehostettua, tulee tekstiilit ottaa paremmin huomioon myös lainsäädännössä. POISTARI-hankkeen tavoitteena on edesauttaa tekstiilien saamista tuottajavastuulain alaisuuteen, ja tätä asiaa vietiin Brysselissä eteenpäin. Europarlamentaarikoille ja euroopan komission edustajille vietiin myös viestiä siitä, mitä kaikkea HAMK on tehnyt tekstiilikierrätyksen parissa ja kerrottavaa toki riitti, sillä onhan Forssan yksikössä tehty töitä poistotekstiilien parissa jo vuodesta 2009 lähtien. Lisäksi Brysseliin vietiin tietoutta Järkivihreästä Forssan seudusta, jossa on vahvaa ympäristöliiketoiminnan osaamista ja jonne tekstiilikierrätys olisi hyvä uusi liiketoiminnan muoto.

Kaikissa tapaamisissa, joita reissun aikana kertyi yhteensä 8 kappaletta, tekstiilienkierrätystä pidettiin erittäin tärkeänä asiana ja koettiin, että kierrätystä tulee parantaa. Tekstiilien kuuluminen tuottajavastuulain alaisuuteen oli monille uusi idea ja sitä pidettiin sellaisena, jonka osalta tulisi tehdä jatkoselvityksiä. Yleinen mielipide oli se, että lakien ja asetusten ohjausta tarvitaan, jotta tekstiilien päätymistä kaatopaikoille ja polttoon voidaan vähentää.

– Matka oli HAMKille erittäin onnistunut, sillä saimme tärkeitä kontakteja, joiden kanssa tekstiilien kierrätystä voidaan lähteä viemään eteenpäin. Saimme myös konkreettisia mielipiteitä siihen, mitä tekstiilien kierrätyksessä pitäisi seuraavaksi tehdä koko EU:n laajuisesti. Tähän liittyen Forssan yksikössä lähdetään valmistelemaan asiaa ja etsimään kumppaneita, keiden kanssa EU:n laajuista tekstiilikierrätyshanketta voisi lähteä tekemään, Milla Valkonen kertoo.

POISTARI – poistotekstiilien materiaalipankkiselvitys -hanke päättyy lokakuun 2013 lopussa, mutta rahoittajalle on jätetty jo uusi hankehakemus: Poistaripaja – työpajamuotoisten poistotekstiilipankkien kehittäminen valtakunnalliseksi toimintamalliksi. Tekstiilikierrätyksen parissa työskentelyä jatketaan siis Forssan yksikössä ja pyrimme vahvistamaan asemaamme tekstiilikierrätyksen valtakunnallisena asiantuntijana.

Lisätiedot

Milla Valkonen, p. 03 646 2664 tai sp. etunimi.sukunimi@hamk.fi

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs