Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Pilotti päättyi - poistotekstiileistä 90 % hyödynnettävissä

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Pilotti päättyi - poistotekstiileistä 90 % hyödynnettävissä

Tiedote.
Julkaistu: 01.07.2013 klo 15:40
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Humppilassa on menneen kevään aikana (1.2. - 30.6.2013) toteutettu TEXVEX-poistotekstiilien käsittelykokeilu, jonka tavoitteena oli vähentää kaatopaikalle menevän tekstiilin määrää sekä luoda uutta tekemistä Humppilan nuorten työpajalle. Tunnelmat kokeilusta ovat positiiviset: asia on saanut paljon julkisuutta ja tekstiilejä on tuotu Humppilan varikolle paljon. GlobeHope Oy:n toimitusjohtaja Seija Lukkala ja Poistotekstiilit ry:n puheenjohtaja Helena Hinkkala ovat pilottiin erittäin tyytyväisiä.

Kokeilun aikana on kerätty puhtaita ja kuivia poistotekstiileitä, kuten vaatteita, verhoja, kenkiä, laukkuja, vöitä, päiväpeittoja, lakanoita ja mattoja, Humppilan Varikolle. Humppilan kunnan nuorten työpaja on hoitanut poistotekstiileiden vastaanoton ja lajittelun. Osa poistomateriaalista lajiteltiin Globe Hope Oy:n ja EcoCenter JykaTuotteen lajittelukriteereiden mukaan. Osan materiaalista haki UFF ja lopuista huolehti Loimi-Hämeen jätehuolto Oy.

Pilotin aikana lajiteltiin noin 8 000 kiloa tekstiilejä, joista vain noin 730 kiloa päätyi Loimi-Hämeen Jätehuollon käsiteltäväksi. Tämä on noin 9 % lajitellun tekstiilin kokonaismäärästä. Tilastokeskuksen
mukaan poistotekstiilijätettä ajautuu kaatopaikoille vuosittain 17 kg per asukas. Tekstiilien tehokkaalla lajittelulla pystytään vaikuttamaan kaatopaikalle menevän tekstiilijätteen määrään huomattavasti. Pilotin aikana lajittelua tehtiin neljä tuntia päivittäin. Poistotekstiilit ry:n puheenjohtaja Helena Hinkkalan mielestä pilotti on ylittänyt odotukset: - Se pystyttiin toteuttamaan pienin kustannuksin ja yhteisvoimin.

TEXVEX-pilotin eri toimijat haastatellaan ja kokemukset kokeilusta kerätään yhteen raporttiin. Pilotti tarjoaa arvokasta tietoa tällaisen toiminnan mahdollisuuksista ja haasteista. Toimitusjohtaja Seija Lukkala GlobeHope Oy:stä kertoo: - Yhteistyö on sujunut hyvin ja toiminta on vastannut odotuksiamme. Innokas vastapeluri on helpottanut yhteistyötä. Olemme valmiita toimimaan yhteistyössä muidenkin työpajojen kanssa, sekä jatkamaan yhteistyötä TEXVEX:n kanssa.

Uuden toiminnan aloittaminen tuo aina paljon opittavaa, ja Humppilan nuorten työpajalaiset ovat hienosti tarttuneet haasteeseen. TEXVEX-pilotti on herättänyt kiinnostusta useammassa kunnassa ja kaupungissa, ja odotuksena on, että toiminta laajenee.

TEXVEX-toiminta on osa Järkivihreän Forssan seudun ympäristöystävällistä toimintaa. Pilotin toteuttivat yhdessä Humppilan nuorten työpaja, Globe Hope Oy, EcoCenter JykaTuote, UFF, Loimi-Hämeen jätehuolto, Suomen poistotekstiilit ry ja Hämeen ammattikorkeakoulun VIHI-hanke. Pilotin toteutus ei olisi onnistunut ilman hyviä yhteistyökumppaneita.

Lisätiedot: HAMK, VIHI - Forssan seudun vihreän kilpailukyvyn ja innovaatioiden kehittäminen hanke, projektipäällikkö Laura Vainio, p. 03 646 2668 tai sp. etunimi.sukunimi@hamk.fi

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs