Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Pertti Puusaaren puhe HAMKin lukuvuoden avajaisissa 24.9.

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Pertti Puusaaren puhe HAMKin lukuvuoden avajaisissa 24.9.

Tiedote.
Julkaistu: 24.09.2014 klo 15:20
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

HAMKin lukuvuosi avattiin korkeakoulukeskuksessa Hämeenlinnassa keskiviikkona 24.9.2014.

”Taas olemme aloittamassa yhdessä uutta lukuvuotta. Tämä on aina yhtä hieno hetki. Elämme sillä tavalla mielenkiintoisia hetkiä, että ensi vuonna tulee täyteen 175 vuotta korkeakoulutuksen aloittamisesta meillä täällä HAMKissa.

Kun tähän suhteutamme kaikkia muutoksia ja murroksia, huomaamme saman tien niiden olevan vain pieniä mutkia matkassa. Tosin mutkat ovat tällä hetkellä aika suuria.

Pari viikkoa sitten saimme vihdoin lopullisesti tietää omistuspohjan Hämeen ammattikorkeakoulu - osakeyhtiössä. Yhtiö on jo perustettu, ja vuoden vaihteessa se aloittaa ammattikorkeakoulutoiminnan harjoittamisen. Nykyinen kuntayhtymän ylläpitämä ammattikorkeakoulu korvautuu siis ammattikorkeakoulutoimintaa harjoittavalla osakeyhtiöllä. Osakeyhtiön omistajat ovat aakkosjärjestyksessä Forssa, Hattula, Hämeenlinna, Riihimäki, Tammela ja Valkeakoski. Näiden kaikkien alueella meillä on kampus.

Saimme vuosi sitten pysyvän toimiluvan.  Kiusallista on, että toimiluvan sai tietystikin silloinen kuntayhtymä. Kuntayhtymä loppuessa toimilupaa ei ole, joten olemme hakeneet uutta toimilupaa Hämeen ammattikorkeakoulu -osakeyhtiölle.

HAMK uusi strategiansa lähes tarkalleen vuosi sitten. Tavoitteena oli löytää uusi ote toimilupahakemukseen, vähentyneeseen rahoitukseen ja ennen kaikkea opiskelija- ja työelämälähtöisyyden lisäämiseen. Moni voi miettiä, toimiiko tämä strategia enää osakeyhtiössä. Tässä kohdassa on hyvä muistuttaa, että ammattikorkeakoululaki määrittää pitkälle ammattikorkeakouluosakeyhtiön toiminnan ja monin osin ohittaa erityislainsäädäntönä osakeyhtiölain. Ammattikorkeakoulu on siis korkeakoulu eikä voittoa tuottava osakeyhtiö.

Niin, strategiasta

On ollut ja on mahtava nähdä, miten henkilöstömme on tarttunut strategian toteuttamiseen. Tietysti me muistamme koko ajan, että nyt toteutettava strategia perustuu aikaisempiin strategioihin ja niissä tehtyyn hyvään pohjaan. Mutta olemme nähneet, että nyt on hetki, jolloin pystymme tekemään laajemman muutoksen toimintaan. Keskeisimmät linjaukset ovat koulutuksen kolme mallia: 8–16, 24/7 sekä 18–100. Tänä syksynä olemme aloittaneet 8–16-mallin toteuttamisen uusien opiskelijoiden kanssa. Malli perustuu vahvaan läsnäoloon, kuten nimike 8–16 antaa ymmärtää. Se perustuu myös laajempien työelämälähtöisten kokonaisuuksien hallintaan sekä työskentelyyn projektimaisesti aitojen asioiden ympärillä.

Nyt olemme täällä Korkeakoulukeskuksessa. Kun olemme päässeet vuoteen 2017, täällä on ammattikorkeakoulun opiskelijoita ja henkilöstöä selkeästi yli 4 000 henkeä. Meillä on täällä keskeisenä kumppanina Linnan Kehitys Oy, jonka teknologiakeskuksessa työskentelee noin 1 000 henkeä noin 100 yrityksessä kanssamme samalla kampuksella. Se on kaikilla mittareilla erittäin suuri innovaatiokeskittymä ja sopii erinomaisesti Suomen kasvukäytävälle. Korkeakoulukeskukseen rakentuu ammattikorkeakoululain antamien tehtävien mukaisesti myös vahvat tutkimusympäristöt. Korkeakoulukeskukseen rakennetaan parhaillaan Ohutlevykeskukselle uutta rakennusta. Samalla toiminta laajenee teräsrakentamiseen ja siihen liittyvään huipputeknologiaan. Ohutlevykeskuksen palveluja käyttää yli 40 yritystä. Ja onhan se toiminutkin lähes kaksikymmentä vuotta. Ilman hyvää kumppania, paikallista Rautaruukkia, nykyistä SSAB-Ruukkia, emme olisi onnistuneet.

Tämän syksyn aikana Korkeakoulukeskukseen perustettiin kolme muutakin tutkimusyksikköä tutkimusryhmineen. Korkeakoulukeskuksen lisäksi vahvistamme samalla myös muita kampuksiamme. Tutkijayliopettajuus Forssan kampuksella on hyvä esimerkki siitä. Samalla agendalla meillä on toisen asteen yhteistyön vahvistaminen. Siinä meillä tiennäyttäjinä ovat Valkeakosken ja luonnonvara-alan kampukset. Vahva yhteistyö Riihimäen kaupungin, Riihimäen tilat ja kehitys Oy:n sekä Hyria Oy:n kanssa luo hyvän pohjan uudenlaiselle syvemmälle yhteistyölle alueen kehittämiseksi.

Rahoituksen tiukentuessa – HAMKin koulutuksen rahoitus on vähentynyt noin 20 % – on tärkeää löytää uusia rahoitusvälineitä. Meillä keskeiset asiat ovat olleet edellä mainittu tutkimustoiminnan lisääminen ja erityisen ilahduttavasti käyntiin lähtenyt osaamisen vienti. Tästä erityiskiitos opettajankoulutuksen sekä International Business -koulutuksen väelle. Meillä on iloksemme tänäänkin juhlaväessä parikymmentä brasilialaista opettajaopiskelijaa.

Tässä kohdin on tärkeä muistuttaa strategisesta kumppanuudesta. FUAS-liittouma, Lahden ja Laurea ammattikorkeakoulun kanssa yhteinen kokonaisuus, vahvistaa toiminnallisuuttaan. Tavoitteena on erityisesti tarjota hyötyä opiskelijoille laajemman tarjonnan kautta. Vastaavasti kansainvälisesti meille ensi arvoisen tärkeitä ovat kolme strategista kumppaniamme Feevalen yliopisto Brasialiassa, Jiangxi Science and Technology Normal University Kiinassa sekä VIA University College Tanskassa. 

Emme ole yksin rakentamassa tätä maailmaa. Meillä on kumppaneita lähellä ja kaukana ja ennen kaikkea meillä on kyvykkäät opiskelijat ja sitoutunut henkilöstö. Yhdessä tehden rakennamme parempaa maailmaa.”

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs