Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Päijät-Häme esittää OKM:lle lähes puolet pienempää koulutuspaikkavähennystä

Koulutuskeskus Salpaus

Päijät-Häme esittää OKM:lle lähes puolet pienempää koulutuspaikkavähennystä

Tiedote.
Julkaistu: 17.12.2012 klo 13:00
Julkaisija: Koulutuskeskus Salpaus

Päijät-Hämeen liitto, alueen ammatillisen koulutuksen järjestäjät ja Lahden kaupunki ovat valmistelleet yhteisen palautteen Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) ehdotukseen, joka koskee ammatillisen peruskoulutuksen koulutustarjontaa sekä opiskelijamääriä vuosina 2013–2016. OKM esitti marraskuussa, että Päijät-Hämeestä vähennetään 635 ammatillisen koulutuksen opiskelupaikkaa vuoteen 2016 mennessä.

Päijät-Häme esittää OKM:lle, että ammatillisen koulutuksen opiskelupaikkoja vähennetään enintään 320 vuoteen 2016 mennessä. OKM:n esityksessä suurimmat vähennykset kohdistuvat humanistiselle ja kasvatusalalle, kulttuurialalle, luonnonvara- ja ympäristöalalle, matkailu-, ravitsemis- ja talousalalle sekä eräille tekniikan aloille. Päijät-Häme esittää pienempiä koulutuspaikkojen vähennyksiä kaikille näille aloille.

Päijät-Hämeessä ammatillista koulutusta järjestävät Diakoniasäätiö, Koulutuskeskus Salpaus, Lahden konservatorio, Liikuntakeskus Pajulahti ja Suomen Urheiluopisto Vierumäellä.

Päijät-Hämeen maakuntahallitus, Päijät-Hämeen koulutuskonsernin hallitus ja Lahden kaupunginhallitus käsittelevät yhteisen palautteen kokouksissaan 17.12.

Päijät-Hämeen koulutuksen ja työelämän ominaispiirteet esiin

Päijät-Hämeen lausunnossa tuodaan esiin, että OKM:n ehdottomat koulutuspaikkaleikkaukset ovat suurempia kuin nuorisoikäluokan pienentyminen Päijät-Hämeessä. Tilastokeskuksen ja Lahden kaupungin väestöennusteiden perusteella voidaan arvioida, että OKM:n vähennysehdotuksesta noin puolet ei ole perusteltavissa maakunnan väestökehityksellä. Alueen nuorisoikäluokan pieneneminen ei riitä koulutuspaikkaleikkausten syyksi myöskään siksi, että Päijät-Hämeessä on paljon valtakunnallisesti vetovoimaista ammatillista koulutusta.

OKM:n toivotaan ottavan huomioon myös, että koulutuksen ja työpaikkojen ulkopuolelle jäävien nuorten määrä on Päijät-Hämeessä suhteellisesti suurempi kuin muissa maakunnissa. Päijät-Hämeessä on tavoitteena ehkäistä syrjäytymistä tarjoamalla koulutuspaikka koko nuorisoikäluokalle perusasteen jälkeen.

Päijät-Hämeen koulutuksenjärjestäjien intressinä on sovittaa koulutustarjontaa mahdollisimman hyvin työelämän kysyntään. Tämän vuoksi Päijät-Hämeessä on jo viime vuosina tehty jonkin verran opinto- ja koulutusalakohtaisia supistuksia, jotta kasvavien tarpeiden aloille saataisiin aloituspaikkoja lisää.

Elinkeino- ja yritystoiminnan alueellisesti muuttuvat työvoimatarpeet edellyttävät koulutuksenjärjestäjiltä nopeaa reagointia ja joustavuutta koulutussisältöjen rakentamisessa. Siksi opiskelijapaikkojen koulutusalakohtaisesta jakautumisesta halutaan jatkossakin päättää Päijät-Hämeessä, yhteistyössä koulutuksenjärjestäjien ja muiden alueen toimijoiden kesken.


Lopullinen tieto touko–kesäkuussa 2013

Opetus- ja kulttuuriministeriö valmistelee oppilaitoskohtaiset opiskelijamäärätavoitteet vuoden 2013 maaliskuussa. Myös siihen OKM pyytää laajasti palautetta. Opetus- ja kulttuuriministeriön tavoitteena on päättää ammatillisen peruskoulutuksen vuosien 2014–2016 opiskelijamääristä sekä rakenteellisesta kehittämisestä touko–kesäkuussa 2013.

Liite: Päijät-Hämeen ja OKM:n esitykset ammatillisen peruskoulutuksen koulutustarjonnasta ja kokonaisopiskelijamääristä vuosille 2013–2016

Lisätietoja
maakuntajohtaja Jari Parkkonen, puh. 0400 862 977
Koulutuskeskus Salpauksen rehtori Marita Modenius, puh. 050 526 5901

 

Liitetiedostot

Monialainen Koulutuskeskus Salpaus järjestää ammatillista koulutusta ja tarjoaa palveluja työelämälle. Salpauksella on myös oma lukio. Salpaus toimii Lahdessa, Asikkalassa, Heinolassa, Hollolassa, Nastolassa ja Orimattilassa. www.salpaus.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs