Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Oulun Tutkijoiden yö -tapahtuma tekee tiedettä tutuksi kaikille kiinnostuneille

Oulun yliopisto

Oulun Tutkijoiden yö -tapahtuma tekee tiedettä tutuksi kaikille kiinnostuneille

Tiedote.
Julkaistu: 21.09.2016 klo 13:59
Julkaisija: Oulun yliopisto

Oulun yliopisto
Tiedote 21.9.2016

 

Oulun yliopisto avaa ovensa kaikille tieteestä kiinnostuneille perjantaina 30.9.2016 järjestämällä Tutkijoiden yö -tapahtuman Linnanmaan kampuksella ja kasvitieteellisessä puutarhassa. Tapahtuma tarjoaa monipuolista tietoa, tekemistä ja kokemuksia kaikenikäisille.

Tutkijoiden yön ohjelmaan kuuluu useita työpajoja, joissa tutkijat esittelevät käytännön läheisesti tieteen tekemistä. Pajoissa voi muun muassa kokeilla väärennösten ja luiden tunnistamista, paperin valmistamista ja katsoa eri mikroskoopeilla muuten näkymättömään maailmaan.

Illan aikana voi seurata useita esityksiä tieteen ja taiteen rajamailta. Mediataiteilija Kasperi Mäki-Reinikka kertoo taiteen tekemisestä aivotutkimuksen välineillä ja taiteilija Kristiina Ljokkoi elävien organismien käyttämisestä taideteoksissa. Professori Kalevi Mursulan tieteellis-taiteellisessa esityksessä liikutaan tieteen, taiteen ja mystiikan parissa kuvaten kosmisia ilmiöitä.

Tapahtumassa voi seurata myös tutkijoiden Pecha Kuchaa: yhdeksän tutkijaa tulee kukin esittämään 20 diaa ja kertomaan 20 sekunnissa diaa kohden omasta työstään ja tutkimusaiheestaan. Aiheet ulottuvat digitalisaatiosta ja psyykkisten sairauksien hoidosta vaatteiden välittämiin viesteihin ja sään kestävään kaupunkiin.

Yliopiston Tiedekirjasto Pegasus tarjoaa ohjelmassaan runsaasti erilaista tekemistä väritysseinästä ja geokätköilystä kirjojen tuunaamiseen uusiksi aarteiksi. Kirjastossa esiintyy myös oululaisten oma stand up -koomikko Päivi Kuuva, joka toimii koko tapahtumaillan juontajana.

Linnanmaan kampusrakennuksessa on lisäksi nähtävillä useita esittelykohteita Jani Lehtovirran robottipukujen maailmasta kokeelliseen LASTU-päiväkotiin. Illan aikana on mahdollisuus osallistua useisiin opastettuihin kiertokäynteihin kasvitieteellisessä puutarhassa ja Linnanmaan alueella sijaitsevassa vanhassa kuusimetsikössä.

Yliopistobändit keikalla tieteellis-taiteellisessa puutarhajuhlassa

Tiedon ja tekemisen rinnalla ilta tarjoaa viihdettä rockmusiikin ystäville. Tieteellis-taiteellisen puutarhajuhlan aikana kuullaan opiskelijabändikisan voittajan ja kolmen yliopistobändin keikat. Yliopistobändien kokoonpanoihin kuuluu professoreita ja muita Oulun yliopiston tutkijoita. Puutarhajuhlassa nähdään myös Tulitaiteilijat Tulikukan tulishow. Lisäksi yliopiston kirjastossa soittavat fyysikoista koostuva Funk(tio)-bändi ja musiikkikasvatuksen opiskelijat.

Tutkijoiden yön ohjelmasta suurin osa on Oulun yliopiston tutkijoiden tuottamaa. Mukana ovat lisäksi Museo- ja tiedekeskus Luuppi/Tietomaa, Suomen ympäristökeskus SYKE ja VTT.

Yleiseurooppalainen tapahtuma samanaikaisesti 300 paikkakunnalla

Tutkijoiden yö on koko Euroopan kattava tapahtumaketju, joka järjestetään samana iltana 300 paikkakunnalla eri maissa. Oulun yliopisto järjestää tapahtuman nyt ensimmäistä kertaa, ja Oulun lisäksi samaan aikaan Kajaanissa ja Sodankylässä. Pohjois-Suomesta mukana on myös Lapin yliopisto Rovaniemellä.

Suomessa tapahtuma on kaikkiaan 13 paikkakunnalla. Järjestäjinä on 12 yliopistoa, muita tutkimuslaitoksia ja tieteen tunnetuksi tekemisen parissa työskenteleviä tahoja. Suomalaiset järjestäjät ovat yhdessä saaneet Tutkijoiden yötä varten rahoituksen EU:n Horisontti2020-ohjelmasta.

Lisätietoja:

johtaja Eva Raudasoja, Oulun yliopisto, puh. 0294 48 4199

koordinaattori Aija Ryyppö, Oulun yliopisto, puh. 0294 48 4161

tiedottaja Tiina Pistokoski, Oulun yliopisto, puh. 0294 48 4091

Koko ohjelma: www.oulu.fi/yliopisto/tutkijoidenyo2016

Valtakunnallisen Tutkijoiden yö -verkoston sivut:
www.tutkijoidenyo.fi

* * * * * * * * * *

Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestinta@oulu.fi
0294 484 091

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs