Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Opiskelijoiden kokemukset lukio-opetuksesta eivät juuri ole muuttuneet 50 vuodessa

Suomen Lukiolaisten Liitto

Opiskelijoiden kokemukset lukio-opetuksesta eivät juuri ole muuttuneet 50 vuodessa

Tiedote.
Julkaistu: 15.07.2015 klo 08:00
Julkaisija: Suomen Lukiolaisten Liitto

Suomen Lukiolaisten Liitto järjestää SuomiAreenalla keskustelutilaisuuden lukiokoulutuksen nykytilasta ja tulevaisuudesta kauppakeskus BePopissa keskiviikkona 15.7. klo 14:00. Paikalla keskustelemassa ovat opettaja Fatim Diarra, Uusi koulutus -foorumin Esa Suominen, Koodi 2016 -kirjan kirjoittanut Juhani Mykkänen sekä yrittäjä Marjaana Toiminen, joita nykyiset lukiolaiset haastavat suorasanaiseen keskusteluun lukiosta ja sen merkityksestä.

Keskustelutilaisuuden pohjaksi toteutettiin alkukesästä kysely, johon kerättiin eri aikojen ylioppilaiden kokemuksia lukiokoulutuksen antamista eväistä sekä näkemyksiä lukion kehittämistarpeista. Kyselyyn vastasi yhteensä hieman yli 1000 ylioppilasta vuosilta 1969-2015.

“Oli mielenkiintoista huomata, että kokemukset ja muistot lukio-opiskelusta niin hyvässä kuin pahassa eivät poikenneet tuoreempien ja vanhempien ylioppilaiden välillä juurikaan vaikka vastaajia oli näin pitkältä ajanjaksolta. Mitä se kertoo lukion kehittymisestä ajan mukana?” Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Tatu Koivisto toteaa.

Selvityksestä käy ilmi, että merkittävä osa vastaajista (yli 60%) valitsi lukion ennen kaikkea saadakseen hyvät valmiudet jatko-opintoihin. Numeerisesti arvioituna lukiokoulutuksen nähdään vastanneen sille asetettuihin odotuksiin hyvin sekä tarjonneen hyvän pohjan jatko-opinnoille ja kattavan yleissivistyksen. Avoimissa vastauksissa kuitenkin korostuu opiskelutaitojen puutteellinen kehittyminen, suorituskeskeisyys sekä laajan ja unohdettavaksi opiskeltavan tietomäärän kyseenalaistaminen. Suuri osa vastaajista näkee lukion kuitenkin olleen yksi tärkeä osa aikuistumista, itsenäistymistä sekä sosiaalisten suhteiden luomista, ja yleisesti lukiosta on jäänyt mieluisat muistot.

“Vastauksista löytyy myös paljon mielenkiintoista vastakkainasettelua. Toiselle lukio on ollut rankkaa puurtamista, toinen pitää sitä aivan läpihuutojuttuna; toinen kokee joutuneensa opiskelemaan paljon turhana pitämäänsä asiaa, kun taas toinen kokee, että kaikesta on tavalla tai toisella hyötyä. Mikä on sitten totuus? Se on ainakin selvää, että lukiokoulutus herättää paljon ajatuksia ja tunteitakin, joten SuomiAreenalla on varmasti luvassa erikoisen mielenkiintoinen keskustelu!” Koivisto päättää.

 

Lisätietoja:

 

Tatu Koivisto

puheenjohtaja

050 431 4995

tatu.koivisto@lukio.fi

 

Annakaisa Tikkinen

koulutuspoliittinen asiantuntija

040 356 6082

annakaisa.tikkinen@lukio.fi

 

Suomen Lukiolaisten Liitto on lukiolaisten oma valtakunnallinen, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton edunvalvonta-, palvelu- ja harrastusjärjestö. Tänä vuonna 30-vuotisjuhlavuottaan viettävä SLL on yli 50 000 jäsenensä voimin yhtä kuin lukiolaiset lukiolaisten asialla.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs