Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Opiskelijoiden biomateriaaleista kehitetyt tuotteet esillä Helsingissä ja Tukholmassa

Lahden ammattikorkeakoulu

Opiskelijoiden biomateriaaleista kehitetyt tuotteet esillä Helsingissä ja Tukholmassa

Tiedote.
Julkaistu: 19.05.2016 klo 14:03
Julkaisija: Lahden ammattikorkeakoulu

Lahden ammattikorkeakoulun muotoiluopiskelijoiden biomateriaaleista toteuttamia tuotteita on esillä Aallossa Designing Cellulose for the Future –tapahtumassa 20.5. asti sekä 24.-26.5. Tukholmassa IWB-weekillä. Tapahtumissa esitellään LAMKin opiskelijoiden ja VTT:n tutkijoiden yhteistyön tuloksia, joissa materiaalikehitys konkretisoituu tuotetasolle monien tuotekonseptien kautta.

Työtä on tehty monella sektorilla. Teollisen muotoilun opiskelijat ovat kehitelleet uusia tuotekonsepteja ja pakkausmuotoilussa on valmistunut kaksi biomateriaaleihin pohjautuvaa opinnäytetyötä. Lisäksi tekeillä on yksi biopohjaisten materiaalien 3D-tulostukseen liittyvä YAMK-opinnäytetyö.

Designing cellulose for the future –näyttelyssä Helsingissä on esillä valmistuneiden opinnäytetöiden lisäksi kolmannen vuosikurssin kalustemuotoilijoiden tuotekonsepteja. 

Näyttelyissä esillä olleet työt ovat osa Lahden ammattikorkeakoulun ja VTT:n Noma-hanketta. Hankkeen tavoitteena on muotoilun keinoin herättää kiinnostus siihen, että biomateriaalien liiketoiminnalliset mahdollisuudet tulisivat näkyväksi. Muotoilu tuo materiaalitutkimuksen lähemmäksi konkretiaa, kun pelkkien materiaalinäytteiden sijaan voidaan nähdä jo materiaalista konseptoituja visualisointeja tai konkreettisia malleja. ​

- Viime talvena jokaiselle kalustemuotoilun ryhmän opiskelijalle saatiin VTT:lta tutkijakumppani, jonka kanssa he ovat työstäneet konsepteja konkretian tasolle. Kehittämien on ollut vuoropuhelua materiaalikehityksen ja muotoilun välillä. Tämän hetken vaihe on nähtävissä näyttelyssä, mutta missään nimessä emme ole vielä maalissa. Uusien materiaalien kehityksessä ja valmistustekniikoissa on aina haasteensa, kertoo Noma-hankkeen projektipäällikkö Ari Känkänen LAMKin Muotoiluinstituutista.

Lopullisten mallien tekoon ovat osallistuneet myös hankkeessa mukana olevat yritykset mm. toimittamalla materiaaleja sekä osallistumalla esim. tarvittavien muottien tekoon. Yhteistyö jatkuu seuraavaksi työpajalla, jossa Vtt:n tutkijat, muotoilun opettajat, muotoiluopiskelijat sekä yritysten edustajat miettivät 3D-tulostuksen mahdollisuuksia erityisesti biomateriaalien näkökulmasta.

Designin Cellulose for the Future -programme (pdf) ​

IWB week

Noma -hanke

VTT ja Lahden ammattikorkeakoulu kehittävät optimoituja tuoteominaisuuksia vaahtorainaustekniikalla valmistettuihin kuitutuotteisiin ja biokomposiitteihin. Syksyllä käynnistyneen NoMa-projektin tavoitteena on luoda uutta liiketoimintaa projektissa mukana oleville pk-yrityksille. Tutkimuksessa selvitetään, millaisia tuoteideoita ja, tuoteominaisuuksia ja muotoilullisia mahdollisuuksia saadaan yhdistämällä materiaaleihin uusimpien teknologioiden avulla esimerkiksi nanoselluloosaa, hamppua tai kustannustehokkaita sivuvirtoja.

Projektikumppanit: Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy, Lahden ammattikorkeakoulu; pk-yritykset 3D Formtech Oy, 3DTech Oy, Ahosen Taimisto Oy, Brainwood Oy, C.O. Panu Isokangas Oy, Earthpac Oy, Novarbo Oy, Epira Oy, Hikinoro Oy, Swanheart Design Oy ja FL-Pipe Oy sekä suuryritykset Metsä Board ja Metsä Fibre.

Tekesin Green Growth -ohjelmaan kuuluva NoMa-projekti (Novel structural materials with multi-scale fibre components) toteutetaan osallistuvien yritysten tarpeiden pohjalta. Syksyllä käynnistynyt projekti päättyy 30.11.2017. Sen kokonaisbudjetti on noin 1,3 milj. euroa. Hankkeen merkittävimmät rahoittajat ovat Tekes ja VTT.

Lisätietoja
Ari Känkänen
projektipäällikkö
p. 050 526 5904

Liitteenä kuvia Helsingin näyttelystä.

 

Liitetiedostot

Lahden ammattikorkeakoulu on tutkiva, kehittävä ja oivaltava korkeakoulu. LAMKissa voi opiskella liiketaloutta, matkailua, tekniikkaa, sosiaali- ja terveysalaa sekä muotoilua ja media-alaa.

www.lamk.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs